Receb Ayı Allahü Tealanın Ayıdır

Son güncelleme: 20.05.2012 14:28
  • Receb Ayı Allâhü Teâlâ'nın Ayıdır - Ayet Hadis Ve Dini Bilgiler



    Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Receb ayı Allâh'ın ayıdır. Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." buyurdular.

    Receb ayı, günahları terk içindir. Şaban Allâh'ın ahdine vefa ve amel içindir. Ramazan sıdk ve safa içindir. Receb tevbenin kabulüne, Şaban şefaate, Ramazan ise sevabların kat kat olmasına vesiledir. Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayı yani ekip suladığını biçip devşirip toplayacak bir aydır.

    Receb öyle bir aydır ki, Allâhü Teâlâ onda işlenen hayırlara kat kat sevab verir.

    Bu ayda edilen dua müstecab olur. Onda işlenen küçük hatalar affolunur. Onda işlenen hayrın sevabı gibi işlenen günahın cezası da kat kat olur.

    Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Ramazan-i şerîften başka en çok Receb ve Şaban aylarında oruç tutardı. Hz. Hüseyin (r.a.) "Receb ayında oruç tutunuz. Zira Receb Allâhü Teâlâ'dan tevbedir." buyurdu.

    Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) "Ya Resûlallâh! 'Receb Allâh'ın ayıdır' ne demektir," diye sorulunca "Receb Allâh'ın ayıdır. Çünkü Receb, Hakk'ın mağfiretine mahsus bir aydır... Bu ayda Allâhü Teâlâ Peygamberlerin dualarını kabul etmiştir. Bu ayda Allâh, evliyasını düşmanlarından kurtarmıştır.

    Bir kimse bu ayda oruç tutsa, Allâh ona üç türlü lütufta bulunur; onun geçmiş günahlarını mağfiret eder, kalan hayatında (hayır üzere bulundukça) onu korur, mahşerde susuzluktan emin kılar."

    Bir yaşlı zat ayağa kalkıp: "Ya Resûlallâh! Ben Receb ayının hepsini oruç tutamam" deyince "Sen Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş gibi olursun. Çünkü hasena on katı ile yazılır, Ammâ ilk Cuma gecesinden de gafil olma" buyurdular.


    Fazilet Takvimi 2012
#20.05.2012 14:28 0 0 0