Öd kisesinin xestelenmesi ve ya şişi hezm prosesinin pozulması,
köp yaranması, ürek bulanma ve qızdırma ile neticelenir.
Xestelikzamanı ilk növbede istirahetetmek, sade ve sulu xörekler
işletmek lazımdır . Bu zama innab ve qaynanmış arpa suyu yaxşı tesir gösterir. Kasnı şiresi,kahı, cüce ve teze perperen işletmek faydalıdır. Duzlu ve yağlı xöreklerden, yumurta yemekden pehriz saxlamaq lazımdır .
Öd kisesi xesteliyi ve öd yolunun tutulması zamanı , qida rejiminin pozulması böyük narahatlıq doğurur.
Qeyd etmek lazımdır ki, sinir sisteminde olan pozğunluq , çox fikirleşmek, qüsselenmek, daxili iztirablar,uğursuzluq ve ümidsizlikden doğan ruh düşgünlüyü, qorxu ve başqa duyğular da öd kisesinin funksiyasının pozulmasına öz tesirini gösterir.
Xesteliyin müalicesi üçün üzüm rejimi saxlamaq, turş üzüm işletmek lazımdır. Turş üzüm olmasa şirin üzüm şiresini çekib,ona bir qeder su qatmaqla şirinliyini azaldıb , istifade etmek olar. Bir müddet her gün turş üzüm, sonra ise bir gün üzüm şiresi , o birisi gün limon şiresi
işletmek lazımdır.Öd çoxluğu zamanı xiyar yemek meslehet görülür. Öd kisesinde qum olarsa, qarğıdalı saçaqlarının demlemesinden
istifade edilir. Öf ifrazına kömek eden kasnı kökünün demlemesinden (50q kökü 1L suda demlemek lazımdır) 1 fincan seherler acqarına,fincan ise gece yatmazdan qabaq işletmek meslehet görülür.
Öd yolunun tutulmasının qarşısını almaq üçün yemekden sonra yersarmaşıqının demlemesinden 1 fincan içmek meslehetdir.
Öd yolunun tutulması ve öd kisesinde daşlaşma zamanı, 25q yabanı kasnı yarpağının 1L suda demlemesinden istifade edir,yaxud 20 '25q zirinc kökünün azca qaynadıb süzür ve bir qederşirinleşdirerek işledirler. Öd kissesini fealiyyetini tenzimlemek ve güclendirmek meqsedile,seherler 1 qaşıq zeytun yağı içmek meslehetdir.
Bu, bağırsaqların fealiyyetine de yaxşı tesir gösterir. Hezmin tenzimlenmesi üçün abqora, zirinc şiresi ve albalı işletmek
lazımdır. Öd kisesi xeste olanlar
duru xörekler yemekle, xöreklede
göyertiler, denli bitkiler, o
cümleden arpa, kasnı işletmelidirler.
Arpanın qaynanmış suyu çox faydalı sayılır. Cüce ve dana etinden istifade etmek meslehet görülür.