Moda yeşil akımın etkisinde

Son güncelleme: 28.01.2007 23:41
  • Gıda sektörünü etkisi altına alan ekolojik akım moda sektörüne de yansıdı.

    Artık tekstil firmaları çevreye zarar vermeyen organik maddelerden giysi üretiyor. 'Yeşil akım' denilen bu akımı Hollywood ünlüleri de destekliyor.

    Son yıllarda sinemadan modaya, gıdadan arabaya neredeyse her sektör kirlettiğimiz çevreyi ve yitirmekte olduğumuz doğal dengeyi kurtarmak için seferber olmuş durumda. İnsanlar artık sadece yedikleri-içtikleri ya da davranışları konusunda değil, giydikleri kıyafetlerin ya da kullandıkları aksesuvarların çevreye zarar verip vermediği hususunda da bilinçli davranıyor. Sağlıklı yaşamının yolunun doğal beslenmenin yanı sıra organik giyimden de geçtiğini geç de olsa fark eden insanoğlu 'Ne verilirse yerim, ne yakışırsa giyerim' yaklaşımından yavaş yavaş sıyrılıyor. Bu durumun bilincinde olan birçok tekstil firmasıysa piyasaya sürdükleri organik ve ekolojik ürünlerle çevrenin korunmasına ve çevreseverlere destek oluyor.

    Başta Avrupa ve Amerika'da etkili olan bu yeni akım 'eko-moda' ya da 'yeşil akım' olarak adlandırılıyor. 'Yeşil akım' hem çevreyi, hem tüketici sağlığını, hem de moda endüstrisinde çalışan insanların sağlık koşullarını ciddiye alan giysiler ve aksesuvarlar üretmeyi hedefliyor. Bu anlayışla üretilen giysiler arasında, haşere ilacı bulaştırılmadan yetiştirilen organik pamuktan ve inek sütünden yapılmış kazaklar, bambudan tişörtler, ısırgan otundan pantalonlar hatta soya fasülyesinden üretilen gömlekler bulunuyor. Bu kıyafetler dikilirken ve renklendirilirken hiçbir kimyevi maddeye maruz kalmamış hammaddeden iplikler ve kumaşlarla kök boyalar kullanılıyor. Yeşil akıma destek verenler arasında dünyaca ünlü modacılar da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Toronto'da düzenlenen Bio- Teknoloji Endüstrisi Birliği Konferansı'na katılan Oscar de la Renta ve Versace genetik olarak yönlendirilmiş mısırdan elde edilen doğal Ingeo ipliğinden ürettikleri kıyafetlerle bu kategoride başı çekiyor.

    Ünlü modacı Giorgio Armani son yıllarda tasarımlarında ekolojik öğelere yer verirken, 2001'de PETA'nın İnsanlık Ödülü'ne layık görülen ünlü tasarımcı Stella McCartney ise, eti yenen hayvanlardan üretilen hiçbir ürünle çalışmıyor. Sıkı bir vejetaryen olan McCartney'nin tasarlardığı ayakkabıların tabanında, 'Vejetaryenler için uygundur' yazıyor.

    Başta İnglitere olmak üzere birçok ülkede ise bu doğrultuda özel fuarlar ve moda şovları düzenleniyor. Barneys gibi ünlü mağazalar Future Fashion gibi çevre dostu moda gösterilerine destek olup vitrinlerini Richie Rich ve Linda Loudermilk fibi tasarımcıların 'luxury eco' giysileriyle süslerken; Vanity Fair, Amerikan Elle ve New Yorker gibi bazı dergiler de yeşil sayılar çıkararak yeşil akıma destek veriyor. Başta Amerikan Sundance televizyonu olmak üzere birçok televizyon kanalı da dünyanın ekolojik durumunu gözler önüne seren belgeseller yayınlayarak insanların dikkatini bu konuya çekiyor.
#28.01.2007 23:41 0 0 0