Allahü Tealanın Rızası

Son güncelleme: 12.09.2012 13:52
  • Allâhü Teâlâ'nın Rızası



    Rıza derece olarak sabırdan daha üstündür. Çünkü rıza gösteren aynı zamanda sabretmiş olur. Aksi ise düşünülemez.

    Nitekim Allâhü Teâlâ (Tevbe Sûresi, 72. Âyette) -mealen-;

    "Allâhü Teâlâ'nın rızası ise bunların hepsinden daha büyüktür." buyurmuştur. Aynı şekilde kulun Rabbin'den razı olması her türlü itaat ve ibadetten daha büyüktür.

    Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Ashab-ı Kiram'dan bir cemaate, "Siz kimsiniz?" diye sordular, onlar da "Mü'minleriz." cevabını verdiler. Resûlullâh (s.a.v.) "İmanınızın alâmeti nedir?" diye buyurunca "Sıkıntılara sabreder, bolluğa şükreder ve bize takdir edilene rıza gösteririz." dediler. Bunun üzerine Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Kâbe'nin Rabb'ine yemin ederim ki siz mü'minsiniz." buyurdular.

    Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfinde şöyle buyurmuştur:

    "Allâhü Teâlâ bir kulunu severse onu sıkıntılarla imtihan eder. Sabrederse onu seçer. Rıza gösterirse daha fazla kıymet verir."

    İbn-i Mesud (r.a.) şöyle buyurdu:

    "Olan bir şey için 'Keşke olmasaydı!' veya olmayan bir şey için 'Keşke olsaydı!' demektense ağzıma taş doldurmayı tercih ederim."

    Mûsâ (a.s.) "Ya Rabbi! Bana seni razı edecek bir iş göster de yapayım." der. Allâhü Teâlâ ona şöyle vahyeder:

    "Benim senden razı olmam, benim takdir ettiğime senin rıza göstermendedir."

    Allâhü Teâlâ kullarına hem dünyada hem ahirette güzellik istemelerini öğretiyor ve Bakara Sûresi'nin 201. Âyetinde buyuruyorlar ki:

    "İnsanlardan bir kısmı da vardır ki 'Ey Rabbimiz, bize hem dünyada güzellik, hem ahirette güzellik ver ve bizi ateş azabından koru' der, böyle dua eder."

    Fazilet Takvimi 2012
#12.09.2012 13:50 0 0 0
#12.09.2012 13:52 0 0 0