Sebzeleri Güneşte Kurutmayın

Son güncelleme: 23.03.2013 21:59
  • sebzeler nasıl kurutlur - sebze ve meyvelerin kurutulması - sebze kurutma işlemiDomates dışındaki sebzelerin güneş altında kurutulmasının doğru olmadığı belirtilerek, güneş ışınlarının, sebzelerin tadının kaybolmasına yol açtığı bildirildi.

    Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güncan, sebzelerin gölgede veya fırında kurutulmasının besin kaybını önleme açısından yararlı olacağını kaydederek, "Ayrıca, sebzelerin besin değerlerinin korunması, kurutma işleminin kısa sürede gerçekleştirilmesiyle de mümkündür'' dedi.

    Sebzelerin kurutulmadan önce iyi yıkanması ve çürüklerinin ayıklanması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güncan, şöyle konuştu:
    "Özellikle kış aylarında tüketilmek üzere kurutulan sebzelerin besin değerinden yüksek seviyede yararlanmak istiyorsak, kurutma işlemini iyi bilmemiz gerekmektedir. Zira, bilinçsizce kurutulan sebzeler, sadece karın doyurmaya yarar.

    Organizmaya da beslenme yönünden fayda sağlamaz. Bamya, fasulye, patlıcan, biber, kabak ve domates evlerde kurutulmaya elverişli sebzelerdir. Soğan, sarmısak, ıspanak, bezelye ve kırmızı biber gibi sebzeler de ticari anlamda kurutulan sebzeler arasında yer almaktadır.

    Domates dışındaki sebzeler, kaynar suda veya buharda haşlanarak kurutulmaktadır. Bu işlemle sebzelerin enzim faaliyetleri durdurulmuş olmaktadır. Ayrıca, kuruyan sebzeler nem almayacak kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır.''

    alıntı
#23.03.2013 21:59 0 0 0