boş zamanlar - boş vakitte ne yapılır - ne zaman ne yapıyorsun
GENÇLERE SORDUK “BİR MEŞGALENİZ OLMADIĞINDA...”
Son günlerde nelerle meşgulsünüz? Büyük ihtimalle iş-güç sahibi arkadaşlar bütün günlerinin yoğunluğundan söz edecek, öğrenciler ise yeni başlayan öğretim yılı dolayısıyla “derslerle meşgulüz” diyeceklerdir. Peki bunların dışında veya okul/iş hayatı içinde olmadığınızda neler yapıyorsunuz? Mesela işsiz kaldığınızda ya da yaz tatillerinde kendinizi boşlukta hissediyor musunuz?
Elbette zamanı boş ve atıl bir şekilde geçirmektense faydalı bir takım meşguliyetler içinde olmak, bir şeyler üretmek hepimize çok iyi geliyor. İnsan en başta “bir işe yaradığını” hissediyor, özgüveni ve hayata dair tecrübeleri artıyor, zamanını verimli ve bereketli kullanmış oluyor.
“Zamanı değerlendirme”nin “zamanı öldürmek”ten en büyük farkı da yaptıklarımızın bize ve çevremize faydalı, güzel işler olmasında yatıyor. Ne kendimize ne de başkalarına bir fayda sağlamayacak boş işler, hem en güzel zamanımızı öldürüyor, hem de bizi daha iyi işler yapmaktan alıkoyuyor.
Bu ay genç arkadaşlara bir işe yarıyor olmanın kendilerine neler kazandırdığını sorduk. “Bir şeylerle meşgul olmadığında neler hissediyorsun?” dedik. Cevaplar bütün gerçekleri açıklayıcı nitelikte
ÇALIŞMAK, BEDENİMİZİN SADAKASIDIR
Bir insanın çalışması ve karşılığında bir işi yapabiliyor olması kendine özgüven sağlayan en önemli unsurlardan birisidir. Bir de gençlik çağında olan bir kişinin karakterini inşa ettiği dönemlerde bir iş ile meşgul olması zihinsel ve beceri olarak kendini çok geliştirir. Ruh hali dış motivasyonlarla beslenen bir yapıya sahipse yaptığı iş karşılığında takdir görmesi de kişinin istek ve azmini arttırır. Kendi açımdan bakacak olursak; Allah’ın (c.c) bize bahşetmiş olduğu bu bedeni işletmek bu bedenin sadakasıdır. Bir başka açıdan ise insana sadece bir defa verilen en önemli nimetlerden olan zamanın –ki bu kavrama çok önem veririm- en iyi şekilde değerlendirilmesi Müslümanların en önemli görevlerinden biridir. Müslümanın boş vakti olmamalıdır.
MUHAMMED YAVUZ, 23
BİR İŞE YARAMAK, VAROLUŞUMU ANLAMLI KILAR
Bir işe yarıyor olmak, bugüne kadar uğraştığım, çabaladığım emeklerimin boşuna olmadığını ve varoluşumun anlam kazandığını düşündürür bana. İnsanlara, tüm çevreme karşı faydalı olmak büyük bir mutluluk verir. Adeta mumun ışığıyla etrafı aydınlatması gibidir etrafımıza faydalı olmak. Yardımcı olabildiğin insanların yüzündeki tebessümü görmek bile yetiyor. Kendimi boşlukta hissettiğim zamanlar anlamsız gelir bana. Çünkü insanın önünde bir amaç olmadığında, dünya da amacını yitirmiş olur benim için… Bir şeylerle uğraşmalı, çaba sarf etmeli insan ki böylelikle hayata da farklı, renkli anlamlar kazandırabilsin.
KÜBRA ÖZCAN, 22
GÖNÜLLÜ YAPILAN İŞLER DAHA BÜYÜK MUTLULUK VERİYOR
Bir işe yarıyor olmanın verdiği mutluluk çocukluk evresinden gelen bir güdüdür. Kişiye bağlanan görev, görevli tarafından başarı sağlanınca işi verenden çok başarıyı elde edeni mutlu eder. Yaş sınırlaması olmaksızın herkes aynı duygudadır. Günlük yaşantımızda da yaptığımız, ürettiğimiz kısaca emek harcadığımız ne olursa olsun, insanlara fayda sağladığını gördüklerimiz mutluluğumuza mutluluk katmaktadır şüphesiz. İş yaşantımızdan ziyade gönüllü olarak yaptığımız işlerden insanların faydalandığını görmek, bilmek bile tebessüm etmemiz için kafi gelir. Bir işle meşgul olmayanın halini ancak işsiz kalan bir kişi bilebilir. İşsiz kalmış biri olarak, bir aylık işsizlik sürecinde çektiğim sıkıntılar maddi ve manevi olarak inanılmaz yıprattı beni. Bu sadece kendi perspektifim. Dışarının bakış açısı çok farklı olabilir. Ve insanların tepkisi tepkisi tepkisi...
OKTAY ENGİN, 23
Bir işle meşgul olmadığım zaman insanlara karşı ve kendi içimde eziklik, güvensizlik ve saygınlık eksikliği doğmaya başlıyor. Kötü alışkanlıklar ve kötü arkadaşlıklara doğru yönelmemek için çalışmayı ve bir şeylerle meşgul olmayı seviyorum. Bir işle meşgul olmazsak şeytan bizimle meşgul oluyor. Bunları boş olunca daha iyi anlıyor insan. Tembelleşmemek için çalışmayı kendimize prensip edinmemiz lazım.
MURAT YAKA, 26
BOŞLUĞU KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR DOLDURUR
Bir işe yaramak insanı insan yapan unsurlardan biridir aslında... Örnek olarak ben güne başlarken sabah kalkıp namazımı eda ettikten sonra rızkımı aramaya başlamanın işe yaramak adına en önemli başlangıç olduğunu düşünüyorum. Daha sonra dua ederek yola koyulup çalışmaya başlamamız ile farkında olmadan birçok insanın hizmetine koşmuş oluyoruz. O zaman bir işe yaradığımızı anlıyoruz ki bunu düşündüğüm zaman kendimi çok mutlu hissediyorum. Çalıştığımız yer bir üretim fabrikası ise belki de hepimizin evinde kullandığı bir üründe, fırın ise insanların sofrasındaki ekmekte, hastane ise insanların sağlıklı olmasında bir emek sahibi olacağız. Bir işe yaramasaydık bunların hiç birisi olmayacaktı, bu kadar şeyden mahrum olacaktık. Çoğu kötü alışkanlıklar aslında boşluktan meydana geliyor. Yalnız olduğumda, bir meşguliyetim olmadığında boşluğu kötü alışkanlıklar ile doldurma isteği doğuyor. Bu da bizlere şeytanın yalnızlarla uğraştığını, o yüzden çalışıp rızkımızı kazanmamız gerektiğini gösteriyor.
MUHAMMED CİNCİK, 24
NAMAZ, İÇİMDEKİ BOŞLUĞU DOLDURAN TEK GERÇEK!
Bir işle meşgul olmadığımda kendimi büyük bir boşlukta hissederim. Düşüncelerim ve hislerim kaybolur. Lunaparkta kaybolmuş bir çocuk gibi olurum. Zaman durur, sıkılırım. Huzur verecek şeyler ararım. Bu yüzden namazı seviyorum. Huzur veriyor. Ve eminim ki bir çoğumuzun içindeki boşluğu dolduran tek gerçek o! Önemli olan bir işle meşgul olmak değil bence, değer kazandıran işlerle meşgul olmak. Hayata olumlu bakabilmek.
Efnan AĞBAL, 18
İŞLERİM İÇİN ERKENDEN UYANMAK ÇOK KEYİFLİ
Bir şeylerle meşgul olduğumda kendimi mutlu hissederim. Şeytan boş duranlarla hemhal olurmuş. Bir planın parçası olduğumda, bir çorbada benim de tuzum olduğunda, işlerim olduğu için erkenden uyandığımda keyfim yerinde oluyor. O işle ilgili çıkan sorunları çözmek, nihayete ulaşmak tarifsiz bir mutluluk.