Kadınlarda Varis Tedavisi

Son güncelleme: 04.08.2022 14:59
  • varis nedir - varis sebepleri - varis hakkında sorular ve cevaplarıVaris tedavisini hangi uzman en iyi şekilde yapar? Prof. Dr. Murat Aksoy, damar cerrahının önemini belirtip "Tek başına estetik cerrah tedavi ederse, buzdağının yalnızca görünen kısmı tedavi edilir ve varis tekrarlar, sorun büyür" diyor.

    Liv Hospital'dan Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy; varis tedavisinde kafakarıştıran sorulara yanıt verdi:

    Varis tedavisini kimler yapmalı?
    Varis tedavisi, her alanda olduğu gibi konunun her aşamasına hakim kişiler tarafından yapılmalı. Elbette bu aşamalarda damar cerrahisi bilgisine, estetik girişimler konusunda bilgiye ve girişimsel radyoloji eğitimine ihtiyaç var. Bu üç alana hakim olan hekimler tedaviyi üstlenmeli.

    Estetik cerrah varis tedavisi yaparsa ne olur?
    Varisin sadece estetik yönüyle ilgilenmek, varisin tekrar etme olasılığını artırır. Birçok varis olgusunun temelinde; yüzeysel toplardamarlardaki kapakçıkların yetersizliği yatmaktadır. Bu yetersizlik ortadan kaldırılmadan yapılan işlemlerde başarısızlık kaçınılmazdır. Estetik cerrah doğru yönlendirmeleri yaptıktan sonra işin estetik yönüyle ilgilenecektir. Aksi halde buzdağının sadece üst kısmı görülür ve tepesi tıraşlanır.

    VARİS ÖLÜMCÜL DEĞİLDİR
    Kalp-damar cerrahı varis tedavisi yapabilir mi?
    İster kalp-damar cerrahı, ister genel cerrah, ister estetik cerrah olsun; hastalığın tüm yönlerini bilen hekimlerle istenen başarı yakalanabilir. Cerrah tanı aşamasında ultrasonografiyi kendi kullanabiliyorsa, operasyonu yapabiliyorsa, varisin estetik yönüne de hakimse ve bir komplikasyon ile karşılaşıldığında hastanın zarar görmesini engelleyebiliyorsa; varis ile uğraşmalıdır.

    Varis ölümcül olabilir mi?
    Varis ölümcül değildir; sadece kişinin hayat kalitesini bozar. Ölümcül komplikasyonları açısından değerlendirildiğinde; damarların içinde pıhtı oluşma riski varisi olan kişilerde iki-üç kat daha fazladır. Bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır. Örneğin pıhtı oluşma riskinin daha yüksek olduğu ameliyat dönemleri, uzun süreli yatak istirahatı veya uzun süreli seyahatlerde alınması gereken tedbirler, varissiz kişilere göre biraz daha özenli olmalıdır.

    RENKLİ DOPPLER ŞART
    Bir varise bakar bakmaz; iç varis mi, yoksa dış varis mi olduğu anlaşılabilir mi?
    Hayır, anlaşılmaz. İç varis; kasların içinde yer alan derin toplardamarların yetersizliğidir. Dış varis ise yüzeysel toplardamardaki yetersizliktir. Sorunun hangisinde olduğunu anlayabilmemiz için renkli doppler ultrasonografi çekmek gerekir. Doppler çekilirken hastanın tedavi planlaması da yapılmalıdır. Cerrah çoğunlukla doppleri yaparken, kafasında ameliyatı bitirir çünkü kaçağın nerede olduğunu anlar.

    Bütün varisler aynı şekilde mi tedavi edilir?
    Hayır, edilmez. Öncelikle toplardamarlardaki yetersizlik düzeyi belirlenir ve buna göre bir tedavi planlanır.

    TEDAVİDE ORKESTRA ŞEFİ DAMAR CERRAHI OLMALIDIR
    Varisler damar cerrahinin mi konusudur?
    Evet. Ancak cerrahide artık; kadın-doğum, dahiliye gibi dallar yerine, konular üzerinde uzmanlaşmaya başladık. Bir damar uzmanı; atardamarla uğraşmayıp sadece toplardamar hastalıklarına odaklanabiliyor. Cerrah artık radyolog kadar radyoloji bilgisine, kardiyolog kadar tansiyon bilgisine de hakim. Varis tedavisi farklı uzmanların bir araya gelmesi ile yapılabilir. Ama orkestra şefi damar cerrahı olmalıdır. Komplikasyonların düzeltilmesinde damar cerrahisi çok önemlidir.

    5 YIL SONRA TEKRARLAMA RİSKİ VAR
    Bir kere tedavi edilen varis bir daha çıkmaz mı?
    Maalesef çıkma ihtimali var. Altta yatan genetik zeminli bozukluğu düzeltme imkanımız olmadığı için nüks ihtimali var. Çünkü ameliyatla veya lazerle hastanın genetik yapısını değiştiremiyoruz; sadece ortaya çıkan tabloyu düzeltiyoruz ve hayat kalitesini yükseltiyoruz. Bu nedenle, varis girişimden beş yıl sonra yüzde 5-10 arasında nüks etme riski vardır. Bu oran 15-20 yılda yüzde 30'lara kadar çıkar.

    CİLTTE RENK DEĞİŞİMİ VE İNCELME VARSA TEHLİKELİ
    Hangi varisler çok daha tehlikelidir?
    Varis, kronik venöz hastalık grubunun bir evresidir aslında. Biz kronik venöz hastalığını altı evrede inceleriz. Birinci evre, kılcal damarların genişlemesi şeklinde olan tablodur. İkinci evre varis olgularıdır. Tanım olarak varisler; ciltten kabarık, parmak şeklinde, kıvrımlı ve üzerine basınca sönen genişlemiş damarlardır. Üçüncü evre, ödem evresidir. Dördüncü evrede, cilt değişiklikleri başlamıştır. Beşinci evrede hasta ülser olmuş ama iyileşmiştir. Altıncı evrede hastada aktif bir ülser vardır. Hasta dördüncü evrede ise, yani cildinde renk değişimi ve incelme başladıysa, ülsere doğru gidebilir. Bu evre risklidir. Venöz ülser dediğimiz, ayak bileğinin iç tarafında ortaya çıkan yaralar hayat kalitesini bozar. Bu durumda hastanın yüzeysel toplardamar yetersizliğinden kurtulmalıdır.

    alıntı
#05.07.2013 21:41 0 0 0
  • Varis problemi yaşayan hastaların mutlaka bir damar cerrahı tarafından kontrol ve tedavi altına alınması gerekmektedir.Varis probleminin tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı ayrıntılı bir muayene ile varisli damarların tespit edilmesi sonucunda karar verilmektedir. Varis tedavisi kişiye özel yapılmalıdır. Tedavi seçenekleri geniş bir yelpazeye sahip olup, eskiden beri uygulanabilen klasik cerrahi yaklaşımdan başlayarak ameliyatsız yaklaşım olarak lazer, radyofrekans ve biyolojik yapıştırma yöntemlerine kadar uzanmaktadır. Alıntı.
    Kaynak https://www.dronurustunel.com/varis-tedavisi/
#20.07.2022 15:00 0 0 0
#04.08.2022 14:59 0 0 0