Evde bakım maaşlarında ağır özürlü şartı kalkıyor

Son güncelleme: 20.07.2013 14:45
  • ağır özürlülük şartı - ağır özürlülük şartı nedir - evde bakım maaşında ağır özürlü şartı
    Evde bakım maaşları için istenen raporlarda artık “Ağır Özürlü” ibaresi aranmayacak. Şu anda Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından verilen evde bakım maaşlarının 2013 Haziran ayından itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na (SYDV) devredileceğini ve evde bakım maaşlarının yönetmeliğinin değişeceğini daha önce duyurmuştuk. Yönetmeliğin değişmesi ile birlikte şu anda evde bakım maaşını alabilmek için şart olan “Ağır Özürlü” ibareli özürlü sağlık kurulu raporuna sahip olma şartı da kaldırılacak.

    Sosyalyardimlar.net'in haberine göre; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğündeki uzmanlardan alınan bilgilere göre evde bakım maaşlarının yönetmeliğin değiştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Yönetmelik tam olarak değiştiğinde artık evde bakım maaşını alabilmek için “Ağır Özürlü” olmak gerekmeyecek, bir başka deyişle evde bakım maaşına başvuru yapmak için -şu an istenen- “Ağır Özürlü” ibareli sağlık kurulu raporu gerekmeyecek. Kişiler ağır özürlü kapsamında değerlendirilmeseler de evde bakım maaşına başvurabilecekler.

    Evde bakım maaşlarının SYDV’lere devredilmesiyle bu maaşların kısa zaman önce mal müdürlüklerinden SYDV’lere devredilen 2022 maaşları ile birleştirilerek engelliler için tek bir maaş verilmesi, bu maaş için de tek bir mevzuat oluşturulması planlanıyor. Bilgi veren genel müdürlük uzmanları ayrıca verilecek olan bu maaşlar kişinin özür oranına göre kademelendirilerek verilecek. Yani %40 ila 60, %60 ila 80 ve %80 ila 100 gibi özür oranına sahip engelli bireyler için farklı tutarlarda evde bakım maaşı ödenebilecek. Şu an bu konuda net bilgiler olmamakla birlikte çalışmaların yavaş yavaş yürütüldüğü konusunda bilgiye sahibiz. Kısa zaman içinde çok daha adilane ve ihtiyaçlarak yeterli cevaplar verebilen bir programın geliştirilmesini temenni ediyoruz.
#20.07.2013 14:45 0 0 0