Engelleri Kaldırmanın Son Tarihi 7 Temmuz 2015

Son güncelleme: 20.07.2013 18:07
  • engelleri kaldırmak - engelleri kaldırma projeleri - engelleri kaldırmak için son tarih

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, engellilerin de tüm yaşam alanlarını sorunsuz şekilde kullanabilmesi için hazırladığı "Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı Yönetmelik, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren illerde valililer tarafından en geç bir ay içerisinde "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları" kurulması şartını içeriyor Komisyonlar, belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için uygun bulduğu kadar ek süre verebilecek. Söz konusu ek süre 7 Temmuz 2015 tarihini geçmeyecek Kurallara uymayan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin liradan 5 bin liraya, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da 5 bin liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek


    Belediye, kamu kurum ve kuruluşları, umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan malikleriyle toplu taşıma araçlarının sahiplerine, engellilere ilişkin düzenlemeler yapabilmeleri için verilen süre 7 Temmuz 2015'e kadar uzatıldı.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Yönetmelikle, herkesin kullanımı için inşa edilen binaların, tüm açık alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerini sağlamak üzere erişilebilirlik konusundaki izleme ve denetim mekanizması da hayata geçti.

    Buna göre, kamu hizmeti için kullanılan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar, gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı takip edilecek ve denetlemeler yapılacak.

    -İzleme ve denetleme için komisyonlar kurulacak

    Takip ve denetlemeler illerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlık edeceği Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarınca yürütülecek.

    Komisyon, hem kamu hem de engellilerle ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşacak. Komisyonlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapı, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları, benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerini, ayrıca yönetmelikte yer alan binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları izleme ve denetleme formlarında yer alan sorular doğrultusunda denetleyecek.

    Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarında, Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının taşra teşkilatından vali onayı ile görevlendirilecek temsilciler, bu kurumlarda görev yapan mimar, mühendis, şehir plancısı, peyzaj mimarı veya inşaat teknikerleri arasından seçilecek görevliler bulunacak.

    Ayrıca Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Engelliler Konfederasyonu tarafından valiliklere bildirilen, farklı engel gruplarından, komisyonun oluşturulduğu ilde ikamet eden ve tercihen engelli bireylerden oluşturulacak sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer alacak.

    -Denetimler "Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemi" ile izlenecek

    Komisyonlar, başvurularla ilgili işlemleri, yönetmelik kapsamında izleme ve denetim programında işlem yapılması kararlaştırılan umuma açık hizmet veren yapı, açık alan ve toplu taşıma araçları için erişilebilirlik tespitleri, ulusal erişilebilirlik izleme sistemi kullanılarak yapacak.

    İllerde nerenin ve hangi araçların erişilebilirliğinin denetleneceğine, vatandaşlardan gelen şahsi başvurular ve komisyonların illeri için hazırlayacakları izleme ve denetim programı çerçevesinde karar verilecek.

    Vatandaşlar karşılaştıkları sorunlar nedeniyle izlenmesini ve denetlenmesini istedikleri yerlerle ve araçlarla ilgili komisyon sekreteryasına başvurabilecek.

    Komisyonca alınan kararlar ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara 10 gün içerisinde yazılı olarak bildirilecek.

    -7 Temmuz 2015 tarihini geçmeyecek

    Komisyonlar kendilerine başvuru yaparak ek süre isteyen veya denetim sonrasında ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları, umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için uygun bulduğu kadar ek süre verebilecek. Söz konusu ek süre, 7 Temmuz 2015'i geçmeyecek.

    İzleme ve denetleme sonucunda hazırlanan komisyon raporu, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürüne sunulacak, il müdürü de yönetmelik kapsamında idari para cezasının miktarını belirleyecek.

    Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 50 bin lirayı geçmeyecek.

    Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5 bin liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek, bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 500 bin lirayı aşmayacak.

    İdari para cezalarından sağlanan paralar, erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılmak üzere Bakanlık bütçesine eklenecek.

    Alıntı
#20.07.2013 18:07 0 0 0