Felsefe ve Metafizik

Son güncelleme: 21.07.2013 22:24
  • metafizik nedir - varlığın ilk temellerini araştıran felsefe - metafiziğin ele aldığı problemlerMetafizik Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut (deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir.

    İlk defa Aristoteles tarafından “Varlığın ilk temellerini araştıran felsefe” olarak tanımlanmıştır. Ne var ki daha sonra varlığın dışında, ruh, ölümsüzlük, ahlak vb. soyut konular da kendi konusu içine alınmıştır.

    Metafizik fizik ötesi anlamına gelir. Bu ismin bu alana verilmesi rastlantı sonucu olmuştur. Rodoslu Andronikos Aristoteles’in görüşlerini kitap haline getirirken varlıkla ilgili görüşlerini fizikten sonraki bölüme koymuştur. Bu nedenle bu bölüme fizikten sonraki bölüm metafizik (fizik ötesi) denmiştir.

    Metafiziğin ele aldığı temel problemler üç ana başlık altında toplanabilir.

    a) Kozmolojik problemler: Evrenin yapısı ve oluşumu ile ilgili problemlerdir. Evren nasıl yaratılmıştır? Evren sonlumudur? Sonsuz mudur? Vb. sorulara yanıt arar.

    b) Ontolojik problemler: Varlıkla ilgili temel problemlerdir. Varlıkların temeli nedir? Varlık var mıdır? Vb. sorulara yanıt arar.

    c) Ruhun varlığı ile ilgili problemler: Ruh nedir? Ruh var mıdır? Ruh ile beden arasında ki ilişki nedir? vb. sorulara yanıt arar.

    alıntı

    https://www.main-board.com/lise/731956-felsefenin-fonksiyonu-nedir.html#post5035718
#21.07.2013 22:24 0 0 0