Alzheimer ve Depresyon

Son güncelleme: 03.08.2013 16:45
  • alzheimer nedir - alzheimer hastalığında belirtiler - alzheimer hastalığında erken tanıYaşadığımız hayatın koşuşturmasında, iş ortamının stresinde çoğu zaman yaşadığımız olayları unuturuz. Bunlar daha sonra hatırlanırlar. Alzheimer, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan hafıza ve günlük olayları unutma, hayatı yaşayamama gibi sıkıntılar yaratır. Geri dönüşü zor bir hastalıktır. Beyin fonksiyonlarının bozulmasıyla ortaya çıkar.

    Alzheimer, daha çok kadınlarda ve 65 yaş üstü insanlarda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Halk arasında bunama olarak bilinir. Yaklaşık 80-85 yaş üstü hastalarda her iki kişiden biri alzheimerdır. 40′lı yaşlardan sonrada görülebilen bu rahatsızlık dünyada 20 milyon kişide vardır. Hastalığın bu kadar artmasının sebebi, dünyada nüfusun artması ve yaşlı nüfusun fazlalığıdır.

    Alzheimer, çok yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. Beyinde ki sinir hücreleri yavaş yavaş ölmeye başlar. Önceleri, kısa süreli unutkanlıklar ile başlar. hastalık ilerlediğinde kişi günlük yaptıklarını bile hatırlayamaz duruma gelir. Daha sonrasında ne yediğini ve ne yaptığını bilmez duruma kadar gelir. Yakınlarını bile hatırlayamayan hasta psikolojik depresyona girer ve içine kapanık bir hayata sürüklenir. Tuvalet, konuşma ve yürüme ihtiyaçlarını karşılayamaz. İlerleyen dönemde, hasta hiç bir şey yapmadan sadece yatar ve bakıma muhtaç hale gelir.

    Alzheimerın belirtileri; günlük yaşamı etkileyen unutkanlıklar, günlük işleri yapamama, kelimeleri bulamamak, tarihleri unutma, kara verme güçlüğü, hesap yapamama, eşya yerlerini karıştırma, davranış değişiklikleri, sorumluluklardan kaçma, insanları olmayan nedenlerden suçlama olarak sayılabilir.

    Alzheimerın ne yazık ki kesin bir tedavisi yoktur. Sadece çok erken tanı yapılabildiğinde gecikmesi sağlanabilir. Yapılacak olan tedavi ile, belirtiler ve sorunlar yavaşlatılır ya da engellenir. Yaşam kalitesini arttırmak için hastaların depresyona girmesi engellenmelidir.

    alıntı
#03.08.2013 16:45 0 0 0