Allah’tan Başkası Adına Hayvan Kesmek Caiz mi

Son güncelleme: 17.09.2013 07:42
  • haram olan hayvan eti - Allahtan başkası için kesilen kurban sahih olur mu - besmelesiz kesilen hayvan ne olur - başkaları için kesilen kurbanın hükmü
    Müşrikler, putları için hayvan keserlerken seslerini yükseltip onu zikrederlerdi. Ve şöyle derlerdi: “Lat ve Uzza adına,” Hatta hayvanı keserken besmeleyi şerifeyi cehrî okumasa yâni aşikâr olarak besmeleyi çekmezse o kişi muhildir. Yâni kurbanı Allah’tan başkasının adına kesmiştir.

    Âlimler buyurdular: Eğer bir Müslüman herhangi bir hayvanı, Allah’tan başkasına yaklaşmak gayesiyle keserse, kesen kişi mürted ve kestiği hayvan da leştir; haramdır.

    Kitap ehlinin kesmiş oldukları hayvanlar ise, bize helâldir. Zîrâ Allahü Teâlâ şöyle buyurdu:
    “Bugün pâk nimetler, sizin için helâl kılındı. Hem kendilerine kitâb verilen ümmetlerin taamları size helâl kılındı.“
    Ancak, kitap ehli, hayvanı keserlerken Allah’tan başkasının adını zikrederlerse o zaman onların kesmiş oldukları hayvanlar haram olur. Çünkü Allahü Teâlâ hazretlerinin:
    “Bugün pâk nimetler sizin için helâl kilindi. Hem kendilerine kitâb verilen ümmetlerin taamları size helâl, sizin taamlarınız da onlara helâl… Mü’min kadınların hür olanlarıyla, sizden evvel kitâb verilen ümmetlerin hür kadınları da, iffetlerinizi muhafaza ederek, zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, kendilerine mehirlerini verip nikahladığınız takdirde size helâldir. Ve her kim şeriatin ahkâmını tanımazsa, her halde bütün işlediği hederdir. Ve âhirette o, hüsranda kalanlardandır. Âyet-i kerîmesi umûmidir. Ama: Ve Allah’ın gayrisinin nâmına kesilen şeylerin (hayvanların) eti,” Âyet-i kerîmesi, hâss’dır yâni husûsî bir hükmü ifâde etmektedir. Bu âyeti kerime hâsûsî olup. umûmî hüküm üzerine takaddüm etti.


    İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsirii: 2/257-258.


#17.09.2013 07:42 0 0 0