Seçim sistemi oyunları

Son güncelleme: 01.10.2013 21:27
  • Değerli okurlarım, AKP'nin oylarındaki düşüş eğilimi iktidarı arayışlara itiyor. Önümüzdeki seçimlerde milletvekili sayısında önemli düşüşler yaşanmasına engel olacak tedbirlerin AKP çevrelerinde tartışıldığı haberleri basına yansıyor.

    Bu tedbirler devlet olanaklarıyla kömür dağıtmaktan, medyadaki muhalif sesleri sindirmeye kadar uzanıyor.
    AKP içinde birkaç aydır sıklıkla seslendirilen konulardan biri de seçim sisteminde bir değişikliğe gitmek.
    Daha önce Turgut Özal da seçim bölgeleriyle oynayarak daha az oyla daha fazla milletvekili kazanmanın yollarını aramıştı.
    AKP de Turgut Özal'ın izinde. Son yerel seçimlerde ilçe sınırlarını değiştirerek oynadıkları oyunu şimdi genel seçimlere taşımak istiyorlar.
    Seçim sistemindeki değişiklik, seçim bölgelerinin küçültülmesi yöntemiyle gerçekleştirilecek.

    Böylelikle örneğin şimdiki sisteme göre 90 milletvekiline sahip İstanbul 3 ayrı seçim bölgesine sahipken, yapılacak değişiklik sonrası İstanbul 18 seçim bölgesine ayrılacak. Seçim bölgelerinin daraltılması ile bir seçim bölgesindeki seçmenler en fazla 5-6 milletvekili için oy kullanacaklar.

    Bu sistem değişikliğinin seçim sonuçları üzerinde büyük etkisinin olacağını hesaplamış AKP'nin ileri gelenleri.
    Seçim bölgelerini kafasına göre belirleyecek AKP, kendi çıkarına en uygun olan durumu yaratacak.
    Seçimlere 1-0 önde başlayacak.
    AKP kurmaylarının beklentisi bu.

    Hatta bu konuda simülasyonlar da yapılmış.
    AKP kurmaylarının yaptıkları hesaplamalar, seçim çevresinde milletvekili sayısının düşürülüp bölge sayısının arttırılması durumunda bundan en çok MHP'nin zararlı çıkacağı sonucunu vermiş. Doğu ve Güneydoğu illerinde ise BDP'nin vekil sayısını yükselteceği saptanmış.

    ***

    AKP kurmayları bunlarla uğraşıyorlar. Bu ülkeyi demokratikleştirmenin değil, oy kaybetseler de "cinlik" ile iktidara tutunmanın arayışındalar.
    Bunu demokratik bir açılımmış gibi sunmak için seçim barajının 1-2 puan aşağı çekileceği de AKP kulislerinde tartışılıyormuş gazete haberlerine göre.
    İşte size AKP demokrasisi...

    Zafer YAPICI
    ............
#01.10.2013 08:34 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler.. hayırlısı olsun !
#01.10.2013 09:22 0 0 0
  • Daha ilk satır gerçekleri saptırma eğilimi :) Batağa batmış birinin çırpınışları. AKP oyları düşüyor ve AKP de arayış içinde öyle mi :D Komikti. Oyları düşen , hatta bu korkuyla AKP seçmenini ikna etme arayışına giren ortada. Her seçimde oylarını artırarak yükselen bu dev , yine artırarak devam edecek yoluna. Bunu kendini çıkmazda hisseden , seçim lafını dilinden düşüren , içini seçim korkusu saran chp ve mhp düşünsün. AKP her zaman ki gibi ezerek kazanacak.
#01.10.2013 11:39 0 0 0
  • Kimin kazanım kimin kayıp edeceğini karar verecek olan yüce türk miletinindir..
    -Bu bir siyasi eleştiri,dir..Demokrasi ile yönetilen ülkelerde.olur güzeli buradadır.ASUR..
#01.10.2013 12:47 0 0 0
  • son dakika itibariyle kandille aynı fikirdesin onlarda pakedi beğenmemişler seçim yatırımı diyolar deniz.40...:)

    aslında yazılanlar bir temenni mahiyetinde keşke akp oyları düşse umudu bu...gönlünüz hoş olsun yeterki sorun değil...peki hani bu işgal edilmiş ordusu dağıtılmış ekonomisi tarumar olmuş 11 senedir bir çivi bile çakılmayan ülke için ne gibi bir projesi var desteklediğin siyasi anlayışın...1930 model kemalizmin açtığı yolda azimle ilerleyen türk milleti tasarımının nerdeyse 80 senedir bir oligarşi tarafından
    milleti nasıl canından bezdirircesine kullanıldığını halen görmekte zorlanıyorsan zaten geçmiş olsun...tek umut akp oylarının düşmesi olur...
    ideolojik ezberinizi ülke kavramının üzerinde tutuyorsunuz bilerek veya bilmeyerek...ne sıkıntı varsa zaten ülkede burdan çıkıyor...fikir değiştirebilmek gayet insani bişeydir,ama ezbere boğulmak her yapılana biz üstemezük fetvası vermek halen çokmu cazip geliyor...belliki geliyor...değişmesi gerekenler olmakla beraber hiçbirşey bir anda değişmez bu bir süreçtir...her işe şerr yaftası vura vura nereye kadar...?...
#01.10.2013 16:50 0 0 0
  • Ya Deniz arkadaş...O bölünecek olan bölgelerdeki Seçmenler Ak partinin yada Mhp nin yada Chp nin TAPULU MALIMI...

    Ortaya projelerini koy..İnsanlara bugünkünden çok daha güzel bir yaşam sunacağına ikna et..O seçmende sana versin oyunu..

    O insanlar ;hangi partiye oy verdiği önemli değil,istisnasız hiçbir partinin malı değildir..Ama bunun böyle olduğunu zanneden Bazı MALLAR ise işte yukarda paylaştığın türden yazılar kaleme alıyor.Sen gibilerde gelip buralarda paylaşıyor..

    Tek projeleri Memleketi kaosa sürüklemek üzerine olanlar, bu Milletten ne yüzle oy isteyecekler orasıda ayrı tartışma konusu ..
#01.10.2013 19:42 0 0 0
  • @Deniz.40 adlı üyeden alıntı:
    Kimin kazanım kimin kayıp edeceğini karar verecek olan yüce türk miletinindir..
    -Bu bir siyasi eleştiri,dir..Demokrasi ile yönetilen ülkelerde.olur güzeli buradadır.ASUR..

    Orijinali Göster...


    doğru dedin . Buna karar verecek olan da karar veren de büyük Türk milletidir. Gel görki türküm diyerek büyük Türk milletine ihanet eden türk artıkları bunu anlasın. Karar Büyük türk milletininse bu karara herkes uyacak. uymayan da uyacak :) Yok eylem hakkı yok ağaç hakkı yok daha fazla özgürlük hakkı diye diye Büüyük Türk milletinin seçimini ve kararını hiçe sayıp , yok sayıp zırvalamayacak. Gezi eylemcileri gibi. sonuç zaten ortada. Bu karara uymayanlara en güzel cevap yine demokratik yollardan bu halktan geldi. İlk seçimlerde bunu bir daha tekrarlayacak Allahın izniyle. demokrasi benim dediğim olursa demokrasi olur, saçmalığı üzerine kurulamaz ama bunu çok iyi yapıyorsunuz.

    AKP nin de diğer partiler gibi seçim stratejisi mutlaka olacak. Nasıl ki chp Akp seçmenini ikna etmenin derdine düşüp acizliğini ortaya koyduysa AKP de kendi yolunu izleyecektir. Buda AKP nin demokratik hakkı. ama bunu bile zayıflık gösterip nemalanmaya çalışan , bunu bile bir açık bir koz olarak görmek isteyen zavallılar var. Ne olursa olsun bu gerçekleri ne engelleyebilecek güçleri nede kendi istediklerini yapıp bu ülkeyi dinsizleştirme çabaları gerçek olacak. Ancak böyle köşe yazılarıyla ahkam keserler. boş laf. sadece laf.
#01.10.2013 19:46 0 0 0
  • Türk milletine ihanet eden türk artıkları bunu anlasın. Karar Büyük türk milletininse bu karara herkes uyacak. uymayan da uyacak Yok eylem hakkı yok ağaç hakkı yok daha fazla özgürlük hakkı diye diye Büüyük Türk milletinin seçimini ve kararını hiçe sayıp , yok sayıp zırvalamayacak. Gezi eylemcileri gibi. sonuç zaten ortada. Bu karara uymayanlara en güzel cevap yine demokratik yollardan bu halktan geldi. İlk seçimlerde bunu bir daha tekrarlayacak Allahın izniyle. demokrasi benim dediğim olursa demokrasi olur, saçmalığı üzerine kurulamaz ama bunu çok iyi yapıyorsunuz.

#01.10.2013 21:27 0 0 0