Barış Cem Kaya Söyleşi

Son güncelleme: 09.12.2013 17:26
  • Barış Cem kaya röportaj - Barış Cem kaya kimdir - Barış Cem kaya sözleri - Leyla Buradan Taşındı - Barış Cem Kaya bilmezdim

    noimage


    RADYO 7'DEKİ BÜYÜLÜ SES BARIŞIK SAATLER PROGRAMININ SUNUCUSU BARIŞ CEM KAYA İLE ÖZEL BİR SÖYLEŞİ YAPTIK.




    Özcan BEYLAN : Kendinizi tanıtır mısınız bize Barış Bey?

    Barış Cem KAYA : Yanıtını uzun süre aradığım ve öyle sanıyorum ki bulduğumda tanımının tanımlanamayacak olduğu bir soru bu.

    İsa'nın [as] doğumundan başlayacak olursak, kaba bir hesapla 1981 yıl boyunca hiçbir cümlenin öznesi değildim. Hiçbir eylemin nesnesi olmaya aday gösterilmedim. İlk nefes aldığım andan itibaren bir "ben" olduğumun bile farkında değildim. Kendim(c)e "ben" diye başladığım hiçbir cümlede asıl "ben"liğimden haberdar değildim. Benim "ben" olduğumu anlamam uzun/ca yıllarıma mâl oldu.

    Şimdi kendime "ben" deyişimin ödünç bir "ben" olduğunu anlıyorum.

    Sahip olduğum "ben"in sahiplendiği hiçbir şeyin de bu ben'e ait olmadığını fark ettim.

    Dün bana emanet edilen "ben"le borçlu olduğum gibi isteklerimle borçlarımı arttırdım.

    Çoğu zaman borçlu olduğumu da unuttum, daha çok talep ederek borç vereni de unuttum.

    Şimdi ödünç verilmiş bir "ben" olarak, acizim, eksiğim, borçluyum ve borcumun sahibine borcumu ödeyemeyecek denli çaresiz olduğumu ilan ediyorum.

    Beni bana "ben" diye bildiren, sahiplendiklerime benim/kiler dedirten, "ben"den ben/imkileri de alacaklı olan, "ben"deki tüm benleri bana emanet edene tüm yüz kızarıklığımla beni "ben" kıldığı için şükranlarımı sunuyorum..

    O'na ait ben olarak, şimdilik ben..

    Özcan BEYLAN : Her konuğumuza soruyoruz, size de sormadan edemicem. Radyoculuk serüveni nasıl başladı?

    Barış Cem KAYA : Samimice itiraf etmeliyim ki bu serüven benim hesaplarım sonucunda gelişmedi.

    Liseli yıllarda tatlı bir hevesle uzatılan mikrofonun bir gün hayatımın her anına sineceğini bilemezdim. İşletme bölümünü bitirip mali işlerle boğulacağımı umarken 2003 yılından bu yana mikrofon bir parçam, bense iyi bir arkadaş oldum radyoculukla.




    Özcan BEYLAN : Radyo 7'de dinleyicilerinizle neler paylaşıyorsunuz?

    Barış Cem KAYA : Sınır koyup ille de "şunu" paylaşıyoruz demek yanlış ve eksik olur.

    Halk'ın içinden gelip "Halk'ın Radyo'su" misyonu ile yayınlarını sürdüren bir kuruluşta duyarlılık adına sergilenebilecek her türlü refleks aynı zamanda mikrofona da yansıyor; yansımalı da.

    Diğer bir açıdan iyi bir anlatıcı olmak hitap ettiğiniz kitleye resim çizdirme sanatıdır. Kısa bir öykü'den tutun da, günlük koşuşturma içindeki kalıcı bir an'a kadar bir çok konuyu paylaşıyoruz.

    Öyküsel ve şiirsel bir dile sahip olmamın verdiği etki ile dinleyenlerimize sırdan bir konuyu bile aktarırken hep bir masal anlatıcısı gibi görünüyorum. J

    Özcan BEYLAN : Radyo dışında uğraşı içinde olduğunuz çalışmalar var mı?

    Barış Cem KAYA : Radyo7'nin aynı zamanda Müzik Yönetmenliğini de sürdürüyorum. Program dışında uzunca bir sürem müzik dinlemekle geçiyor. Aynı zamanda TV program projeleri ürettiğim gibi, yine bazı TV'lere metin yazarlığı yapıyorum. Bir çok belgesel formatlı TV programlarının metinlerini hazırladığım gibi, dublaj ve seslendirme de yapıyorum.

    Özcan BEYLAN : Sizce radyo ve radyoculuk eski havasına geri döner mi? Nasıl olur bu?

    Barış Cem KAYA : Radyoculuğun eskiyen bir havasının olduğunu düşünmüyorum. Koşullar evrenle ilişik yürüyor. Her yeni saniye de büyük değişiklikler ve evrim içinde olan evren gibi söz konusu sektörde de değişimler muhtemel.

    Kaldı ki Radyoculuğun eski havasından çok daha kaliteli olduğunu dahi iddia edebiliriz. Gizem'in internet gücü ve erişimi ile ortadan kalktığını kast ediyorsak bu bir kayıp değil aksine kazançtır.

    Dolayısı ile sorunuzu "daha kaliteli nasıl olur" olarak değiştirecek olursak;

    Yenilik, yenilik ve yine yenilenerek çok daha üst kalite yakalanabilir. Güncellik kaçınılmaz ve bu ihtiyaçları karşılarken iyi müziği de doğru armoni ile verebiliyorsa radyocu, radyoculuk iyi mesafe kat etmiş olur diyebiliriz.

    Özcan BEYLAN : Kariyerinize televizyon programlarıyla sürdürmek ister misiniz? Medya kuruluşunun en yakını Kanal 7'de bir program teklifi gelse, ama artık radyo olmayacak denilse, televizyon tercihinizi kullanır mısınız?

    Barış Cem KAYA : Hali hazırda radyo programcılığı dışında TV programlarına proje ve metin odaklı destek ve çalışmalarım sürüyor. Nitekim çalışma hayatımın içinde zaten TV var.

    Sadece TV programcılığını düşünmedim açıkçası. Fakat böyle bir teklif gelse bile bir radyocu öyle zannediyorum ki içindeki seslenme dürtüsünden hiçbir şey kaybetmez.

    Hep bir paylaşma arzusu hakim olacaktır. Öyle sanıyorum ki böyle bir durumda bile hafta da bir günümü verip radyoculuk aşkımı sürdürürdüm.




    Özcan BEYLAN : Son olarak OYDAR hakkında neler düşünüyorsunuz?

    Barış Cem KAYA : Anlatacak bir şeyi olanların yazacak bir şeyleri de vardır elbet. Kalıcılık sesten düşüp harfe bürününce çok daha etkili oluyor. OYDAR bu anlamda güzel bir işe imza atmış. 90'lı yıllarda ivme kazanan sektöre kalem tutması açısından gecikmiş bir farkındalığın gayretli çalışması olarak görüyorum. Ümit ediyorum güzel işlere imza atacak. Başarılar diliyorum.





#09.12.2013 17:26 0 0 0