Çinçilla; (Lat. Chinchilla). Çinçillagillerden büyük ve küçük çinçilla olmak üzere iki türü bulunan kemirici memeli hayvandır.
Küçük çinçilla Şili, Bolivya ve Peru Andlarının doğuya bakan yamaçlarında, 2.100-3.000 m yükseklikte topluluklar halinde yaşar. Peru yerlilerince yüzyıllardır kürkü için avlanır. Yaklaşık sincap büyüklüğünde olup başı tavşan başına benzer. Sık, yumuşak tüylü kürkü koyu benekler içeren açık gri renkte ve altı açık ya da kirli beyazdır. Peru çinçillası ya da büyük çinçillanın boyu daha büyük, kulakları daha küçüktür. Kürkleri için özellikle Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın biçimde özel kafesler içinde yetiştirilir.
Çinçillagiller, (Lat. Viscacidae). Oklukirpimsiler bölümünden memeliler familyasıdır. And Dağları'nda, kaya aralarında ya da kovuklarda toplu olarak yaşarlar. Gece hareketli olmalarına karşın sabah ve akşam güneşinde yuvalarından çıkarlar. Arka bacakları uzun, püsküllü ve uzun kuyruklu, uzun ve yumuşak tüylüdür. Ot, çalı yer ve yediklerinin üstündeki çiğ ve nemle de su gereksinimlerini karşılarlar. Yüksekliğe göre değişen (2.500 m'ye kadar 115 gün; 2.500-5.000 m'de 125 gün) gebelik süreleri sonunda 3-5 tüylü yavru doğururlar. Kulak ve kuyruk uzunlukları da 5.000 m'de yaşayanlarda daha kısadır. Küçük çinçilya ve pampa tavşanı en yaygın türleridir.