İlk Ortanca ve Küçük Çocuklar

Son güncelleme: 10.03.2014 22:22
  • Karakterimizin gelişiminde aile ortamımız, aldığımız eğitim, arkadaş çevremiz gibi bir çok etken olsa da aile içinde kaçıncı kardeş olduğumuz kişiliğimizin gelişimi üzerinde oldukça etkili. Artık, "Bana kaçıncı kardeş olduğunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" diyebilir hale geldik.

    İlk çocuklar;
    Hırslı: Kardeşleri doğduktan sonra kaybettiği statüyü tekrar kazanmak için çok hırslı olurlar.
    Lider: Evin en büyük çocuğu olması onun plan ve kararlarını tek başına almasını sağlar.
    İyi konuşmacı: Konuşmayı direkt anne ve babalarından öğrendikleri için, dili çok daha iyi kullanırlar.
    Sorumlu: Küçük yaşta sorumluluk alması öğretilir. Ancak küçük yaştan itibaren 'büyük' gibi davranmak, onların çocukluklarını tam olarak yaşayamamalarına yol açabilir.

    İçine kapanık: Küçük kardeşlerin doğumu, büyük çocuğun yaşamını değiştirir. O hayatının bir daha bu tür bir olayla değişmesini istemediğinden, yaşamını başkalarının hareketlerinden etkilenmeyecek şekilde kurmaya çalışır.
    Agresif: Statülerini kullanmak ve istediklerini yapmak için daha saldırgan tavırlar izlemekten kaçınmazlar.
    Endişeli : Kardeşleriyle arasında ki yaş farkı aşırı ise, çevresiyle olan ilişkilerini güvensiz ve endişeli kılabilir.

    Ortanca çocuklar;
    Sosyal: Hem yaşça büyük, hem de küçük kardeşleriyle oynamak, onların her ortama uyum sağlayabilen ve herkesle anlaşan kişiler olmasını sağlar. Başkalarının fikirlerinden pek etkilenmezler.
    Rekabetçi: Büyük kardeşinin koyduğu kurallara göre oynamak onu, rekabetçi ve son derece hırslı biri olmayı öğretir. Yeri gelince mızmızlanma yolunu seçmeye yatkındırlar.
    İyi ebeveyn: Başkalarıyla ilgilenmek konusunda oldukça iyidirler ve kendileri de iyi ebeveyn olurlar.
    Güvensiz: Eğer anne-babanın, kardeşlerini kendilerine tercih ettiklerini düşünüyorlarsa, yetersizlik hissi ve güvensizlik doğabilir.
    Bağımsız: İki taraftan da 'sıkıştırılmış' olmak, onların bir eylemde bulunurken yalnızca kendi kaynaklarına ve birikimlerine güvenmelerine yol açar.

    Küçük çocuklar;
    Eğlenceli: Tüm aile bireylerinin bebeği olmak, onların hayata daha eğlenceli ve güvenli bakmalarına yol açar. İstediklerine ulaşmak için güler yüz ve şirinliğin işe yaradığını çok küçük yaşta öğrenirler.
    Yetenekli: Kardeşleriyle sürekli rekabet halinde bulunması, onların yeteneklerinin ön plana çıkmasını kolaylaştırır.
    Kriz yöneticisi: Krizleri aşmakta ve halletmekte diğerlerine nazaran daha başarılıdırlar. İstatistikler onların, çocuk sahibi olmak yerine kariyer sahibi olmayı tercih ettiğini göstermiştir.
    İlgi bekleyen: Her zaman ilgi odağı olmaya alıştıklarından, dikkatler üzerlerinden biraz uzaklaştığında rahatsızlık hissederler.
    Bağımlı: Başından beri ailesinden aldığı ilgi ve desteğe o denli alışmışlardır ki, ileri yaşlarda bile yardım beklerler. Bu da kendi kararlarını, kendilerinin almasını zorlaştırır.

    alıntı
#10.03.2014 22:22 0 0 0