Alçak ve Yüksek Basınçlar

Son güncelleme: 12.05.2014 21:48
  • 45° kuzey paralelindeki deniz seviyesinde 0°C’de atmosferin yeryüzünde yaptığı basınç normal basınç olarak kabul edilir. Bu basıncın değeri 76 cm cıva sütununun ağırlığına eşitttir (76 x 13,6 = 1033,6 gr). Basınç, birim sahaya uygulanan kuvvetin ifadesi olan PaskaPla da ifade edilir. 1 mb=102Pa’dır. Böylece normal basıncın değeri, 1033 milibara ya da yaklaşık bir atmosfere tekabül eder. Bu değerden fazla olan basınca yüksek basınç, düşük olana ise alçak basınç denilir. Ancak bu değerler, az da olsa bölgesel ve hatta yöresel olarak oynama gösterir.

    noimage
    Siklon ve antisiklonlar kararlı ve yarıkararlı olarak sınıflandırılır ya da kararlı ve kararsız tiplere ayrılır. Bu basınç merkezleri hareket ettiğinde yeryüzünde basıncın, dolayısıyla da hava şartlarının değişmesine neden olur.

    Alçak ve yüksek basınç merkezlerinde havanın hareketi farklı durum gösterir. Yüksek basınç merkezlerinden hava kütleleri uzaklaşır (diverjans), alçak basınç merkezlerinde ise hava akımı âdeta bir merkezde toplanır (konverjans). Ancak bu hava hareketleri yarım kürelere ve basınç merkezlerine göre değişir.

    Yüksek basınç merkezinde hava kütlesi, Kuzey Yarım Küre’de hava saat ibresi yönünde, Güney Yarım Küre’de ise bunun aksi yönünde uzaklaşır. Alçak basınç merkezlerinde hava hareketi ise Kuzey Yarım Küre’de saat ibresinin tersi, Güney Yarım Küre’de ise saat akrebi yönünde merkeze doğru hareket eder (Şekil 4.16). Bu kütlelerinin yukarıda belirtilen yönlerden haraketi, dünya üzerinde farklı karakterdeki havanın birbirlerine doğru hareket etmesinde etkili olur. Bu durumun atmosfer dolaşımı ve okyanus akıntılarında son derece önemli yeri vardır.

    alıntı
#12.05.2014 21:48 0 0 0