Ölümü Çok Hatırlamak

Son güncelleme: 04.06.2007 09:07
  • Hasan-ı Basri hazretleri buyurdu ki :

    Ölüm , dünyayı rezil etmiş ve akıllı kimseler için sevinç bırakmamıştır.

    Ömer bin Abdülaziz , alimleri toplar ve ölüm ile kıyameti müzakere ederler. Sonra , sanki önlerinde bir cenaze varmış gibi ağlarlardı.


    Ölümü çok hatırlayan kimseye , şu üç şey ikram edilir:


    1- Acele ile tevbe eder
    2- Kalbi kanaatkar olur.
    3- İbadet için canlı olur

    Ölümü unutan kimse de , şu üç şeyle cezalandırılır:

    1- Tevbeyi geciktirir
    2- Kendine yetecek kadar mala razı olmaz
    3- İbadet için tembel olur.

    Resulullah ( S.A.V) şöyle buyuruyor:

    Ey insanlar ! Ölmeden tevbe edin , çabuk olun meşgul olmadan amel-i salih işleyin, ölümü çok hatırlamak ve gizli açık sadaka vermekle kendinizle Rabbiniz arasındaki bağı bitiştirin.O zaman rızıklanır , yardım edilir ve düzeltilirsiniz .( İbni Mace)

    Haberde buyuruldu ki :

    Hastalıklar ve acıların tamamı ölümün postaları ve elçileridir.Ecel geldiği zaman ise , ölüm meleğinin kendisi gelip ,ey kul ! Kaç haber , kaç elçi ve kaç posta (sana gönderildi?) Ben , kendisinden sonra (hiçbir) elçinin bulunmadığı elçiyim . Rabbinin (davetine) isteyerek veya istemeyerek cevap ver ,der.(O kulun ) ruhu alınıp (yakınları ) onun için bağrışmaya başladığı zaman ( ölüm meleği şöyle) der:

    Kimin için bağırıp kimin için ağlıyor sunuz ? Allahın hakkı için ecel konusunda zulmetmedim, onun rızkını da yemedim. Bilakis Rabbi , onu çağırdığı için (ruhunu aldım )Binaenaleyh ağlayan kimse , kendisi için ağlasın ! Hiç şüphesiz hiçbirinizi bırakmayıncaya kadar tekrar tekrar aranıza döneceğim !


    Hasan-ı Basri radıyallahü anh buyurdu ki :


    Nefsimin (kudret) elinde olduğu (Allahü tealaya) yemin ederim ki ,şayet insanlar , onun (yani ölünün) yerini görür veya sesini işitselerdi, ölülerinden vazgeçip kendileri için ağlamaya başlarlardı. Hatta meyyit tabuta konulunca ruhu, üst tarafında durup şöyle der: Ey ailem ve ey çocuklarım ! Dünya , benimle oynadığı gibi sizinle oynamasın ! Onun helalinden ve helal olmayanından mal topladım , sonra başkaları için geride bıraktım . Evet mal sizindir ,sıkıntısını ise, ben çekeceğim . Dikkatli olun !Benim başıma gelen şey sizin başınızada gelmesin !

    Bunun için ey kardeşim ! Münadi daha sana seslenmeden , kendin için uyanık ol , sabır zırhıyla zırhlan , düşmanlarla cihad et , kendini kurtarmak için kollarını sıva , günahlara devam etme , sebebplerini ortadan kaldır, sadece ve sadece sana faydası olacak ve kıyamet günü kurtulmana vesile olacak şeyler yap !
#01.06.2007 11:38 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler.ALLAH (c.c) ölümü hatırlayıp mükafatlandırılanlardan olmayı nasip etsin hepimize inşallah...
#01.06.2007 22:46 0 0 0
  • SELAMÜN ALEYKÜM ARKADASIM BÖYLECE ÖLÜMÜN GÜZELLIGINI BIRKEZ DAHA HATIRLAMIS OLDUK VE DEVAMLIDA GÜNLÜK HAYATIMIZDADA HATIRLAMAMIZ AKLIMIZDAN CIKARMAMALIYIZKI BIZLER ICINDE ALLAHIM HAYIRLI GÜZEL ÖLÜMLER NASIP ETSIN ALLAH RAZI OLSUN SIZDEN NE MURADINIZ VARSA VERSIN
#02.06.2007 00:05 0 0 0
  • Allah razi olsun.

    sayenizde unuttugumuz ve unutmak istedigimiz bir cok seyin farkina variyoruz.

    selametle
#03.06.2007 16:34 0 0 0
  • kaçınılmaz bir gerçeği hatırlattığın için Allah (c.c) razı olsun asiyanım
#03.06.2007 16:38 0 0 0
  • bilgileri paylasip tazeldigin icin tesekkürler arkadasim
#04.06.2007 09:04 0 0 0
  • Hic aklimdan cikmiyor Allah razi olsun ablam

#04.06.2007 09:07 0 0 0