Ev tozu akarları alerji yapıyor

Son güncelleme: 04.06.2007 16:33
  • Kene ve örümcek ailesinden olan ev tozu akarlarının (mite) alerjik hastalıklara neden olduğu bildirildi.

    Dr. Aytaç Akın, en önemli ev içi alerjenlerinin mikroskobik canlılar ev tozu akarları olduğunu dile getirdi. Akın, "Gözle görülmeyen, çevre şartlarına dayanıklı, sıcak ve nemli ortamlarda kolayca çoğalan ev tozu akarlarına karşı alerjisi olanların temizlik konusunda son derece hassas olması gerekir" dedi.

    Akarların vücut proteinleri ve dışkılarının alerji yapıcı özellikte olduğuna dikkat çeken Dr. Akın, akar alerjenlerinin yastık, yatak, halı ve kumaş kaplı mobilya gibi toz tutan ev eşyalarında yüksek oranda bulunduğuna değindi.

    Ev tozu akarlarının solunum yolu ile alınmasının, hastada alerjik yakınmaların başlamasına neden olduğuna işaret eden Dr. Akın, "Akarlar insan deri döküntüleri ile beslenmektedir ve insanların bulunduğu ortamlarda yaşar. Kişi akarlara karşı duyarlı ise sorun oluşturan canlılardır. Klasik ev haşere ilaçları akarları öldürmemektedir. Bu canlıların neden olduğu alerjiden korunmak için son derece temiz olmak gerekir" diye konuştu.

    Akarların evden tamamen temizlenmesinin zorluğunu ifade ederken, "Ancak, etkili temizlik önlemleriyle akarlara maruziyet azaltılır" diyen Akın, şunları söyledi:
    "Yatak odasında; akar alerjisi olan bir kişi ömrünün 3'te birini milyarlarca mite barındıran bir yastık ve yatak üzerinde geçirmektedir. Bu canlılarla mücadele yatak odalarında yoğunlaştırılmalıdır. Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimler her hafta yüksek ısıda yıkanmalıdır. 55 derece üzerindeki ısılarda yıkamak hem alerjeni uzaklaştırır, hem de akarları öldürür. Yatak odasında nem oranını azaltacak klima yada diğer nem azaltıcılar kullanılabilir. Giysiler daima elbise dolabında muhafaza edilmeli ve elbise dolabının kapakları kapalı tutulmalıdır. Halılar akarlar için uygun bir barınma ve çoğalma ortamıdır. Yatak odasındaki halı mutlaka kaldırılmalıdır. Mümkün değilse daha az toz tutan, daha kolay temizlenebilen ve yıkanabilen kısa tüylü kilim türü yer örtüleri kullanılmalıdır. Vinil ya da linoleum (muşamba benzeri) gibi kolay temizlenebilen ve üzerinde toz tutmayan yer döşemeleri de tercih edilebilir. İçi doldurulmuş oyuncaklar özellikle çocukların yattıkları odadan uzaklaştırılmalıdır. Vakumladığı havadaki alerjik parçacıkların ortam havasına karışmasını önleyen özel sulu sistem elektrikli süpürgeler de tercih edilebilir."
#02.06.2007 14:03 0 0 0
  • malesef benim ev akarlarına karşı alerjim var çok kötü bişey.hiç kimsenin yaşamasını istemem
#02.06.2007 17:51 0 0 0
  • evey canım sende alerji olduğunu biliyorum çok kötü bişey
#03.06.2007 01:28 0 0 0
  • benim var
#04.06.2007 10:50 0 0 0
  • teşekkürler özlem benimde alerjim var
#04.06.2007 16:33 0 0 0