Kaşıkçı Elması Efsanesi

Son güncelleme: 12.09.2014 11:23
  • kaşıkçı elmasının hikayesi - osmanlı dönemi efsaneleri - kaşıkçı elmasının özellikleriDünyanın en büyük elması olarak bilinen kaşıkçı elması anlatılan hikayesi ile popülerliğini korumaya devam ediyor. Kaşıkçı elmasının efsanesi büyük ilgi gördüğünden sizlere kısaca bu elmasının efsanesi hakkında bilgi vereceğiz. Kaşıkçı elmasının bu denli önemli olmasının en büyük sebebi bu elmasın milletimizin elinde olmasıdır. Birçok dünya devletinin bu elmasa sahip olmak istediği bilinenler arasında yer alıyor.

    noimage
    Kaşıkçı Elması olarak bilinen bu elmas toplamda 86 karat olmakla birlikte çevresinde çift sıra halinde dizilmiş 49 adet elmas tanesi ile süslenmiştir ve dünya genelinde herkes tarafından en çok bilinen 22 elmas arasında yer almaktadır. Kaşıkçı Elması hangi müzede sergileniyor derseniz bu elmas Topkapı Sarayı müzesinde sergilenmektedir. Dileyen herkes müzeye giderek özel olarak korunan bu elması görebilir.

    Kaşıkçı elmasının ismiyle alakalı çok sayıda şehir efsanesi bulunmaktadır. Birçok kişi kaşıkçı elması hikayesi hakkında bilgi verirken kendi duygularını da bu hikayeye kattığı için farklı farklı hikayeler meydana gelmiştir. Bu elmasa bu ismin verilmesindeki temel sebep oval şekliyle bir kaşığı andırmasıdır. Kaşıkçı Elmasının Osmanlının eline nasıl geçtiği hakkında çeşitli efsaneler bulunuyor kısa özet halinde anlatılan efsaneye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

    Kaşıkçı Elmasında efsanesinde yer alan bilgiye göre 1774 senesinde bir Fransız subayı bu elması Hindistan’ın Madaras Mihracesinden satın alır ve elması Fransa’ya götürür. Bir süre sonra elması satılığa çıkan subay bu elması dönemim lideri olan Napolyon’un annesine satar. Napolyon’un annesinin bu elması çok sevdiği ve sürekli boynunda taşıdığı söylenmektedir. Napolyon sürgüne gönderilinde oğlunu kurtarmak isteyen çaresiz anne elması satılığa çıkarır. Olay yerinde tesadüfen bulunan Tepedelenli Ali Paşa’nın bir adamı 150 Bin altın ödeyerek bu elması alır ve paşaya getirir. O gün bu gündür kaşıkçı elması Türklerin elinde kalır ve yaşam devam ettiği sürece kalmaya devam edecektir.

    Tepedelenli Ali Paşa II. Mahmut zamanında yönetime karşı ayaklanınca öldürülür ve tüm mal varlığı devlet hazinesine aktarılır. Bu olaydan sonra kaşıkçı elması Osmanlı hazinesine dahil olmuş olur. 1 cm3 elmasın kütlesi 3.5 gr veya 17.5 karattır. Kaşıkçı elmasının büyüklüğü 86/17.5 = 4.91 cm3 kadardır. Görenleri büyüklüğüyle hayrete düşüren bu elmas zamanında Osmanlı hükümdarlarını da büyülemiştir.

    Kaşıkçı elmasını bu denli değerli kılan şey dünyada bu büyüklükteki tek olmasıdır. Aynı büyüklükte hatta daha büyük elmaslar vardır ancak kaşıkçı elması gibi tek parça halinde böylesine büyük bir elmas bulunmamaktadır.

    alıntı
#12.09.2014 11:23 0 0 0