Olta Takımları Hakkında Genel Bilgi

Son güncelleme: 17.09.2014 20:10
  • balık avcılığı - balık oltaları - yapay oltalar - yemli oltalarOlta takımlarını iki guruba ayırabiliriz, Yemli olta takımları ve Yapay olta takımları olmak üzere

    1. Yemli Olta Takımları :

    kurtlar, solucanlar Canlı balıklar çeşitleri, karides, vs. takılarak, yüzeyde şamandıra vasıtası ya da dipte iskandil vasıtası ile sabitleştirilir.

    Amatör balıkçılar kendilerine göre birçok değişik yöntemleri mevcuttur. Bunlardan, iğnenin dibe çökmemesi için iskandilli, (kayalıklı, yosunlu zeminlerde) küçük şamandıralı yemli dip oltası ve şamandırasız ( küçük çakıllı zeminlerde) yemli dip oltası, dip balıkları, kalkan, dil balığı, kötek v.s. kullanılır.

    Yüzey kısımlar için şamandıralı takımlar (mantarlı): Yüzeyde bir şamandıra ile görülmesi kolaylaştırılan halk dilinde mantarlı diye bilinen, kayalık yerlerde kullanılan iğnenin dibe çökmesini engelleyen takımlardır.

    İğneye canlı balık takılmak suretiyle sağlanan düzenekte diğer bir şamandıralı bir sistemdir. Düzenekte canlı balık büyük bir şamandıra ile yeri ve hareketleri kısıtlanmıştır. Durgun sularında en fazla kullanılan bir sistemdir.
    Yem olarak hamsi, istavrit gibi ölmüş balık takılarak, kullanılır.

    Yemli Olta Takımları:

    Yemli Dip Oltaları
    Canlı Balık takımları
    Şamandıralı olta takımları
    Zoka Takımları
    Kalkan Takımları

    2. YAPAY OLTA TAKIMLARI

    Yapay olta takımları, çapariler, kaşıklar, yapay balıklar (dalgıç), plastik yemler kullanarak amatör balıkçılar başarılı olmuşlardır, Bütün balıkları yapay yemlerle yakalama şansımız yoktur.

    Yapay(suni) yemle yakalanan balıklar, etçil guruba girerledir. Örneğin: Uskumru, İstavrit, Palamut, lüfer, Denizalası, Yılan balığı gibi birçok balığı yakalama şansınız vardır.
    Yapay olta takımlarının birincisi çaparidir. Değişik metotlarla bağlanan çapari balıkçıların kullandığı olta takımlarından biridir. Beyaz veya renkli, martı veya horoz tüyleri, ipek yâda plastik malzemelerden yapılan çapari, değişik şekiller dede bağlanır.

    Metalden yapılmış kaşıklar, etçil balıklar gurubu için çok kullanılan balık av malzemesidir. Değişik Şekillerde üretilen kaşıklar etçil balıkları yakama da çok etkilidir.

    Etçil balıkları avlamada kullanılan diğer bir yöntemde, değişik renklerde ve şekildeki yapay yemler ile balık avlamak mümkündür.

    2 – Yapay Olta Takımları:

    Kasık Takımları
    Levrek Takımları ve Avcılığı
    Çapari Takımları
    Dalgıç Takımları

    alıntı
#17.09.2014 20:10 0 0 0