Müasir həyatın mənfilərindən biri də , mədə ağrısıdır. Mədə ağrısı çəkən insan sayı hər keçən gün daha da artır.
Gənc - yaşlı hər kəsin ortaq dərdi bir anda başlayan mədə ağrıları ... Kimi bu ağrının səbəbini bilir və müalicə olur, bəzən isə əhəmiyyət vermir və narahatlığı onu qarabasan kimi izləyir. Ağrını önləmənin yolu isə yediklerimizdən keçir. Kimi zaman dişlənən saqqız belə ağrıya səbəb ola bilər. Mədə ağrısı çəkməmək üçün bu tövsiyələrə bir göz atın :
Kimi qidaların qabarıqlığı artırıcı təsirləri ola bilər. Xüsusilə qaz quruluşçu təsirə sahib olan lobya , mərcimək , paxla və noxud kimi paxlalılar ; ərik , alma , banan , kişmiş , şaftalı və armud kimi meyvələri yeyərkən diqqət etmək lazımdır. Ayrıca balqabaq , turp , soğan , xiyar , kartof , şalğam, şəkərsiz saqqız ( sorbitol ) , tam taxıllı çörək və qatıq , laktoza əskikliyi olanlarda süd və qazlı içkilər də qabarıqlığı artıran qidalardır.
Mədə sağlamlığı üçün bəslənmə nizamına əhəmiyyət vermək lazımdır. Sürətli yemək yemək , saqqız çeynəmək, boruyla bir şeylər içmək kimi hərəkətlər hava udma ehtimalını artırdığı üçün bunlardan uzaq durulmalıdır. Qaz edə biləcək qidaların , pəhrizdən uzaqlaşdırılması şikayətlənmələrin azalmasına kömək edə bilər .
Bir çox narahatlıq kimi həzm sisteminin ən böyük düşməni çox kilolardır ... Çox kilolu insanların , səhv bəslənmələri də qabarıqlığı artırmaqdadır. Ayrıca kilo vermək məqsədiylə edilən şok pəhrizlərdə , uzun müddət ac qalınması və bir sonrakı payda çox miqdarda yemək yeyilməsi mədəyə zərər verməkdə və çətinlikləri artırmaqdadır. Nanə çayı , spazm aradan qaldırıcı xüsusiyyəti ilə şikayətlənmələri azalda bilər. Zəncəfil çayı , adaçayı , melissa , çobanyastığı , razyana ilə edilən çaylar da qaz problemini azalda bilər.
Günümüz şərtlərində sıx iş sistemi səbəbiylə yeməyə vaxt ayıra bilmirik . Yeməyi çox sürətli bir şəkildə " aradan çıxsın " məntiqiylə yeyirik. İnsanların böyük bir qisimi , səhər evdən nahar etmədən çıxır; iş yerində simit və qoğal kimi bir şeylər yeyir , günorta yenə çox sürətli yemək yeyir , axşam isə bütün günün verdiyi yorğunluq və aclıqla mükəlləf bir yemək yeyir. Hətta bəzi kəslər axşam yeməklərini gecə saat 22.00-23.00 kimi yeyə bilir. Bu vəziyyət də , həzmsizlik və qabarıqlıq kimi şikayətlərin yaşanmasına səbəb olur.
Halbuki ki , nisbətən zaman ayrılmış bir nahar , 15 dəqiqə ayıraraq edilən bir nahar və yüngül bir axşam yeməyiylə mədə şikayətlərini azaltmaq mümkün ola bilər. Yemək yeyərkən ən çox diqqət yetirilməsi lazım olan qayda ; qidaların yaxşıca çeynənməsidir . Yatmadan bir -iki saat əvvəl yeməyi buraxmaq , sağlam bir həzm sisteminin olmazsa olmazlarındandır.