Kompozisyonda Paragraf

Son güncelleme: 19.12.2014 15:03
  • paragraf bilgisi - kompozisyonda giriş gelişme sonuç - kompozisyonda serim düğüm çözümParagrafın Yapısı

    Kompozisyon, sayfa düzeni kadar anlatılanların planlanması açısından da önemlidir. İçerik bir plan dahilinde ve düşünülerek oluşturulmalı yani paragraflar arasında aynen bir zincirin halkalarında olduğu gibi birbirine bağlılık olmalı. Kopmalar, paragraflar arası veya aynı paragraf içinde birbiriyle alakasız cümleler bulunmamalı. Şimdi siz değerli okuyuculara bir kompozisyonu oluşturan giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

    Giriş (serim) :

    Giriş bölümünün önemini belki de hayatınızda ilk kez duyduğunuz ve şaşıracağınız bir örnekle anlatmak istiyorum. Giriş bölümü market raflarından aldığımız ürünlerin üzerindeki etiketler gibidir. Nasıl ki o etiketler bize aldığımız şeyin içinde neler olduğu ile ilgili bilgi veriyorsa giriş bölümü de okuyacağımız metnin içeriği hakkında bize bilgi verir. Giriş bölümünde anlatacağımız konuyu tanıtarak, okuyucuya neler öğreneceği ya da neler hissedebileceği hakkında bilgiler veririz. Düşünceyi geliştirme yollarından tanımlamayı hatırlayalım. Evet işte giriş bölümü o tanımlama cümleleri için çok uygundur. Kısacası giriş bölümünde eve gelen misafire kabaca evi tanıtırız.

    Gelişme (düğüm) :

    Gelişme bölümü anlatacağımız konunun ayrıntılarıyla anlatılması, okuyucunun iyice anlaması için örneklerin, tanık göstermelerin yapıldığı bölümdür. Bu bölümde bütün düşünceyi geliştirme yolları kullanılabilir. Eğer fikri bir yazı ise açıklayıcı anlatım, ya da farklı bir konu ise öyküleyici anlatım biçimi kullanılabilir. Ana fikri oluşturmak, okuyucuyu anlattıklarımıza bağlayabilmek bu bölümdeki becerimize bağlıdır. Yani gelişme bölümü kısaca söylemek gerekirse eteğimizde ne var ne yok döktüğümüz bölümdür.

    Sonuç (çözüm) :

    Kompozisyonumuzun son bölümü sonuç bölümüdür. Bu bölümde artık konuyu şöyle bir toparlayarak özet niteliğinde birkaç cümle yazabiliriz. Gelişme bölümünde anafikir örneklerle, alıntılarla okuyucuya hissettirilmeye çalışılırken sonuç bölümünde anafikir aynen yazılır. Öğütler ve mesajlar genellikle bu bölümde yer almaktadır.


    Kompozisyonda giriş gelişme ve sonuç bölümleri ana hatlarıyla bu şekildedir. Ama iyi kompozisyon giriş, gelişme, sonuç bilgilerinim özelliklerini bilmekle yazılamaz. İyi kompozisyon yazabilmek için sağlam bir bilgi birikimi lazımdır. Bilgi birikimimizi artırmak içinde ne yapmamız gerekir…. ?

    alıntı
#19.12.2014 15:03 0 0 0