Antiseptikler Bakterileri Dirençli Hale Getiriyor

Son güncelleme: 27.12.2014 18:24
  • antiseptik kullanımı - antiseptiklerin zararları - antiseptik ve antibiyotiklerHastalık kapmamak için kullanılan antiseptiklerin, bakterileri, antibiyotiklere karşı daha dayanıklı hale getirebildikleri belirlendi.

    Bilim adamları, bakterilerin antiseptiklere karşı bağışıklık kazandıklarını, sürecin sonunda belli ilaçlara karşı daha dayanıklı hale geldiklerini belirledi.

    İngiliz yayın kuruluşları Independent ve BBC'deki habere göre; İrlanda Ulusal Üniversitesi bilim adamları bakteri kültürlerine karşı kullanıldıkları antiseptik miktarını artırdıkça, bakteriler sadece antiseptiklere karşı dirençlerini artırmakla kalmadı; aynı zamanda, daha önce hiç karşılaşmadıkları halde antibiyotiklere karşı da direnç kazandı.

    Bilim adamları bakterinin, antiseptik ya da antibiyotik olsun, her türlü anti-mikrobik maddeyi dışarı pompalamayı öğrendiğini duyurdu.

    Antispetiklere karşı adapte olmayı öğrenen bakteriler DNA'larındaki mutasyon, aynı zamanda özellikle ciprofloxacin tipi antibiyotiklere karşı da direnmelerini mümkün hale getiriyor.

    Antiseptiklere karşı direnme yeteneği kazanan bakterilerin halihazırda ciddi bir hastalığı olan kişilere bulaşma olasılığının yüksek olduğu biliniyor.

    Araştırma, enfeksiyonlara karşı mücadele yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

    Araştırma ekibinin başkanı Dr. Gerard Fleming, öldürücü derecede olmayan dezenfektanlara maruz kalmanın, bu bakterinin hayatta kalma gücünü artırdığını söyledi.

    Bunun, yanlış şekilde seyreltilmiş dezenfektanların, hastanedeki yüzeylerde bıraktığı kalıntının, antibiyotiğe dirençli bakterinin çoğalmasını sağlayacağı anlamına geldiğine işaret eden Fleming, bundan daha da kötüsünün, bakterinin daha önce maruz kalmadığı antibiyotiklere karşı bile direnç geliştirebilmesi olduğunu belirtti.

    alıntı
#27.12.2014 18:24 0 0 0