Samsun Tanıtım

Son güncelleme: 28.01.2015 12:31
  • samsun ili hakkında bilgiler - samsunun gezilecek yerleri - samsunun tarihi yerleriSamsun Orta Karadeniz bölgesinde sahil kısmında, Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin denize döküldüğü Bafra ve Çarşamba arasında deltaların arasında olan, bu bölgenin en gelişmiş liman kentidir. Karadeniz Bölgesinde eğitim, kültür, sağlık, turizm, sanayi ve ekonomi gibi her alanda gelişmiş, ulu önderimiz Atatürk’ün ayak bastığı bu büyükşehir gerçekten gezmeye değer bir bölgedir. Güneyinde fazla yüksek olmayan dağlar, kuzeyinde yayla ve platolar, kıyı kesimlerinde Karadeniz ve yaylalar arasında kalan kıyı ovalarından oluşan yeryüzü şekilleri olan şehrimizde, kıyılarda Akdeniz iklimi, dağlık alanlarda kara iklimi görülmektedir.

    noimage
    Geniş bir sahil şeridi bulunan bu güzel şehrimizde, yaz turizmine faydalı olacak plajlarının güzelliği sizleri de etkileyecektir. Doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle, dağlık alanların şehir merkezine yakınlığı, kış döneminde kar yağışının fazlalığı ve dağlarının yüksekliği nedeniyle, kış turizminde bile ilgi çeken bir yerdir. Samsun’a gidecekler gezebilecekleri pek çok yer bulacaktır.

    İKİZTEPE ÖREN YERİ: Bu ören yeri iki büyük ve iki küçük tepeden oluşan tarihi anlatan bir yerdir. Kızılırmak’ın denize döküldüğü alanda bulunan ören yerinin tarihi dokusu günümüze kadar yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. İlk Tunç Çağından itibaren eski Hitit devletinin kuruluşuna kadar izleri taşıyan görülmesi gereken güzel bir ören yeridir. Bölgede Helenistik döneme ait 2 odalı ve dramoslu yani giriş koridorlu olan anıt mezarın kime ait olduğu belli değildir. Kral mezarı olduğu düşünülen, bu anıt mezar tekrar düzenlenerek ziyaretçilere açılmıştır. Bölgedeki insanların çivi kullanmadan, sadece ağaçlardan yaptıkları kütük evler, 57 türde höyük, yerleşim yerleri, 48 Tümülüs, 1 kale, 5 kaya mezarı, 1 köprü, 1 hamam, 3 mezarlık ve diğer kalıntılarla oldukça beğeneceğiniz bir yerdir.

    TEKKEKÖY MAĞARALARI: Tekkeköy’de, Çınaralan yolu üstünde 1941 yılında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Tekkeköy mağaraları, Hitit ve Frig’lere ait kalıntılar bulunan, Bakır Çağına ait olan parçalar bulunan bir yerdir. Bölgedeki ‘delikli kaya’ olarak biilinen bölümün bir Frig kalesi olduğu belirlenmiştir. Yöredeki kazılarda çıkarılan eserler ise, Samsun Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

    BAFRA ASARKALE VE KAYA MEZARLARI: Şehrin Bafra ilçesinde, Kızılırmak kıyısında bulunan Helenistik Çağa ait savunma için yapıldığı anlaşılan Asarkale ve bunun içine oyulan 3 adet mezardan oluşmuş kalıntılarda tarihin izlerini görebilirsiniz.

    DÜNDARTEPE (ÖKSÜRÜKTEPE) ÖREN YERİ: Dündartepe yani Öksürüktepe şehir merkezinden 3 km güneydoğu da bulunan, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı ve Hitit çağına ait izler taşıyan oldukça güzel bir ören yerdir. 15 metre yüksekliğinde olan 3 katlı höyükte, Eski Tunç çağına ve Hitit dönemine ait çok sayıda tarihi kalıntı bulunmuştur.

    TEKKEKÖY ÖREN YERİ: Tekkeköy sınırlarının içinde yer alan ören yeri 1940 yılında yapılan kazılarda bulunmuştur. Bu kalıntılar Eski Tunç Çağı ve Hitit çağına ait olan özelliklerini taşımaktadır.

    AMİSOS TEPESİ VE TÜMÜLÜSLER: Kral ile kral ailesinden kişiler için yapılan bu tümülüsler, eşsiz Samsun manzarasına da eşlik ettiği için mutlaka ziyaret edilmelidir. Teleferikle ulaşılan Amisos Tepesindeki kafede dinlenmek ve eşsiz manzarayı seyretmek oldukça keyifli olacaktır. Burası bir define avcısı tarafından keşfedilmiş ve daha sonra devletin koruma altına alınmıştır. Bu tepeden çıkarılan tarihi kalıntılar Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

    BANDIRMA VAPURU MÜZESİ: Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarını İstanbul’dan Samsun’a getirmiş olan Bandırma vapuru aslına uygun şekilde yapılarak 2003 yılında hizmete alınmış ve ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Atatürk ve kurmaylarının izlerini taşıyan, içinde balmumu heykellerinin olduğu Bandırma vapurundaki Milli Mücadele Parkı da oldukça ilgi çeken yerler arasındadır.

    SAMSUN ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ: Tarihte eski çağlardan itibaren mesken olan Samsun ilinde çıkarılmış olan tarihi eserlerin sergilendiği bir müzedir. Amisos antik kentindeki kalıntılar ve Amisos hazineleri burada en çok ilgi çeken koleksiyonlardır.

    KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ: Bafra ilçesine 14 km mesafede olan Doğançay beldesinde bulunan kuş cenneti, özellikle doğa meraklılarının görmesini tavsiye ettiğimiz, dünyada ender görülen bitki örtüsüne sahip olan, nesli tükenmekte olan kuş türlerinin görülebileceği 56.000 hektar alana kurulan gerçek bir doğa cennetidir.

    Samsun şehir merkezinde olan sahil şeridi, Doğupark ve Batıpark olarak iki bölüme ayrılmıştır. Burada gezilecek yerler bu şekilde arandığında, oldukça rahat bulunacaktır. Şehirde bulunan Terme, Fener, Bafra, Mert, Atakum, Yakakent, Alaçam ve Bandırma plajlarının çoğu doğal oluşumlardır.

    alıntı
#28.01.2015 12:31 0 0 0