Evde Tulumba Tatlısı Yapımı

Son güncelleme: 18.02.2015 12:51
  • hamur tatlıları - tulumba tatlısı nasıl yapılır - tulumba tatlısı tarifiTulumba tatlısı yenirken kıtır bir lezzete sahip olursa o kadar keyifle tüketeceğiniz bir tatlı olur. Bu aslında yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Bunu dışarıdan aldığınızda tatlılar özel makinalarda yapılır. Fakat yapmayı isterseniz bunu evde kendinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Burada en önemli etken tatlının hamurunun iyi yoğrulması ve pürüzsüz bir kıvam elde edilmesidir. Bunun dışında tulumba tatlısını kızartırken ağır ateşte iyice kızarmasını sağlamalısınız. Tatlının hamurunu hazırlarken kek hamurundan daha sert olmasına, şerbetinin ise baklava şerbetinden biraz daha koyu kıvamda olmasına dikkat etmelisiniz. Bunlara dikkat ederek hazırladığınız tatlıları hem konuklarınıza ikram eder, hem de büyük bir keyifle tüketebilirsiniz. Dilerseniz hep birlikte tulumba tatlısını hazırlamaya başlayabiliriz.

    noimage
    Tulumba tatlısı için gerekli olan malzemeler

    2,5 su bardağı elenmiş un
    2 su bardağı su
    1 yemek kaşığı toz şeker
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı irmik
    1 yemek kaşığı nişasta
    1 fiske tuz
    3 adet yumurta
    Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ

    Şerbet malzemeleri

    3,5 su bardağı toz şeker
    3 su bardağı su
    1 dilim limon

    Tulumba tatlısının yapımı

    Tatlının hazırlığına ilk önce şerbetini hazırlamakla başlayın. Şerbetin kıvamını koyu olarak hazırlamalısınız. Bir tencerenin içerisine suyu ve toz şekeri koyun. Bunu ocağa orta ateşe koyup pişirmeye başlayın. Şerbet kaynamaya başlayınca içine bir dilim limonu ilave edin. Daha sonra şerbeti koyu kıvamlı oluncaya dek yaklaşık 15-20 dakika kaynatmaya devam edin. Bundan sonra ocaktan aldığın şerbetin soğuması için tezgâhta uygun bir yere alın.

    Şerbet hazırlandıktan sonra tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir tencerenin içerisine toz şeker, su, tereyağı ve tuzu koyup, ocakta kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra içine 2,5 su bardağı elenmiş unu ilave edin. Unun topaklanmaması için hemen tahta bir kaşıklı hızlı bir şekilde karıştırmaya başlayın. Bu şekilde toparlanan hamuru yaklaşık olarak 2-3 dakika sertçe vurarak pişirmeye devam edin. Bundan sonra tencereyi ocaktan alıp, ılınmasını sağlayın. Hamur ılındıktan sonra, içerisine yumurtaları kırıp karıştırarak hamura iyice yedirin. Bu sırada hamur parçalı bir görünüme bürünebilir. Ancak böyle olduğunda telaş etmenize gerek yok. Bu sırada hamuru yoğurdukça görünümü düzelecektir. İçerisine irmik ve nişastayı da ilave edip, hamuru yoğurmaya devam edin.

    Hamur hazır hale geldiğinde, derin bir kızartma tenceresinin içerisine bol miktarda sıvı yağı ilave edin. Yaklaşık olarak bir litre kadar yağ kullanacaksınız. Hamuru sağlam bir sıkma torbasının içine koyun. Yağı kızdırmadan önce hamuru içine sıkmalısınız. Tulumba tatlısına şeklini verecek tırtıl kalıbı kullanırsanız, hazır aldığınız tatlılardan farklı olmayan şekilde tulumba tatlısı pişirebilirsiniz. Olmazsa tatlıya elinizle şekil vermeye çalışabilirsiniz. Yağın içerisine yeteri kadar hamuru sıktıktan sonra, ocağın altını açabilirsiniz. Yağ kızınca ve tatlılar yağın üstüne çıkınca, biraz ateşin ayarını düşürmelisiniz.

    Tatlıları istediğiniz kadar kızartabilirsiniz. Ağır ağır kızardığı kadar çıtır bir tulumba tatlısı pişirebilirsiniz. Yağın içerisinden aldığınız tatlıları soğumuş olan şerbetin içine atın. Bunun içinde 1-2 dakika kaldı mı yeterli olur. Bu arada pişirecek daha hamurunuz varsa, ocağın altını kapatmalısınız ve yağın soğumasını sağlamalısınız. En az yağın iyice ılınması gerekir. Bunu yapmadığınızda, tatlıları yağın içine attığınızda hemen kızarır ve içleri hamur kalır. Ayrıca tulumba tatlısındaki en önemli özellik olan çıtır lezzet elde edilmez. Şerbetlenmiş olan tatlıları servis tabaklarına alıp, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    alıntı
#18.02.2015 12:51 0 0 0