Çikolatalı Sufle Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 29.03.2015 23:33
  • sufle tarifleri - çikolatalı sufle yapımıÇikolatalı sufle yapılan diğer suflelerde olduğu gibi fırından alıp sıcak olarak servis edilirken adeta kalıbından taşacak gibi bir izlenim veren çok lezzetli bir tatlıdır. Bunu görerek suflenin her zaman tatlı olarak hazırlandığını düşünmeyin. Sufleler tuzlu, sebzeli, etli, hatta balıklı bile hazırlanabilir. Yani içerisine hangi malzemeyi koyduysanız, sufle bu isimle anılır. Bu tarifimiz içinde çikolata kullandığımızdan, bu çikolatalı sufle olarak tanımlanır. Suflenin en belirgin özelliği kabarık olmasıdır. Bu yüzden sufle yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Bu tatlının sırrı aslında iyi kabartılan yani kar beyazı gibi köpük köpük olmuş yumurta aklarıdır. Fırındaki ısıyla birlikte kabaran yumurta aklarının içinde bulunan hava genleşir ve kabının içinden taşarak kabararak yükselir.

    Suflenin böyle kabarmasını sağlamanız için, içinde kullandığınız yumurtaların mutlaka taze olmasına dikkat edin. İyice kabarttığınız yumurta aklarının aldığı kıvam, kabı ters çevirince bile akmayacak kadar yoğun olmalıdır. Ayrıca kabartılan yumurta aklarına ilave edilecek olan sufle malzemesi kesinlikle sıcak olmamalıdır. Fırınını daha önceden olması gereken sıcaklıkta ısıtılmış olması da önemlidir. Çikolatalı sufleyi pişirmek için kullanacağınız kapların ısıya dayanıklı olmasına ve suflenin kabarmasını kolaylaştırması için çok iyi yağlanması ve un gibi malzemelerle sıvanması gerekir. Hazırlayacağımız tarif çikolatalı sufle yani tatlı olacağından, kabınızın içini yağladıktan sonra kullanacağınız malzeme un yerine kakao serpmek olsun. Pişmiş olan sufleyi sıcak servis etmeniz gerekir. Bu arada suflenin içerisine kabarmış olan yumurta aklarını ilave etmeden önce, bir gün kadar buzdolabında bekletebileceğinizi söyleyebiliriz. Kabartılmış yumurta aklarının sufleye ilave ettiğiniz zaman, mutlaka buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini sağlamalısınız. Sufle yapımındaki püf noktalarını anlattıktan sonra, beraber çikolatalı sufleyi hazırlamaya başlayalım.

    Çikolatalı sufle için gerekli olan malzemeler

    125 gram bitter çikolata
    125 ml süt
    2 yemek kaşığı tereyağı ( 30 gram )
    3 adet sarıları ve beyazları ayrılmış yumurta
    1,5 yemek kaşığı un
    Bir çimdik tuz ( yumurta akları için kullanılacak )
    2 yemek kaşığı toz şeker ( 30 gram )
    Kalıpların yağlanması için, kakao ve tereyağı
    Üzeri için kullanacağınız pudra şekeri

    Çikolatalı sufle yapılışı

    Hazırlıklarımıza ilk önce sufleyi pişireceğiniz kapları tereyağı ile iyice yağlayın. Bunların içerisine kakao serpiştirip, kapların içinin tamamen kaplanmasını sağlamalısınız. Orta boydaki bir sos tenceresinin içerisine sütü koyun. Tencereyi ocağın üzerinde kaynama derecesine gelinceye kadar orta ateşte ısıtın. Sütün içerisine bitter çikolatayı koyun. Sütü karıştırıp içinde olan çikolatanın iyice erimesini sağlayın. Daha sonra ocağın altını kapatın.

    Sufle yapımına devam etmek için başka bir sos tenceresinin içerisinde tereyağını eritmeye başlayabilirsiniz. Bunun üstüne unu döküp, unun hafif kokusu çıkıncaya kadar tereyağıyla kavurmaya devam edin. Şimdi bunun içerisine sütte erittiğiniz çikolatalı karışımı ilave edin. Ocağın altını iyice kısın. Malzemenin içine toz şekerin yarısını ilave edin. Şeker eriyinceye kadar karışımı karıştırmaya devam edin. İçerisine yumurta sarılarını tek tek ilave etmeye başlayabilirsiniz. Karışımın kıvamı pürüzsüz bir hale gelinceye kadar hızlı olarak karıştırmaya devam edin. Daha sonra ocaktan aldığınız tencereyi soğuması için tezgâhın üzerine koyun.

    Şimdi yumurta aklarını sufleye koymak için hazırlamaya başlayabilirsiniz. Uygun bir kâsenin içerisine koyduğunuz yumurta aklarının içine bir çimdik kadar tuz ilave edin. Bunu kar gibi köpük köpük olana kadar çırparak kabartmaya başlayın. Kabarınca içine kalan toz şekeri ilave edebilirsiniz. Çırpmayı yumurta aklarını ters çevirdiğiniz zaman akmayacak derecede oluncaya kadar devam ettirin. Bundan sonra yumurta aklarını ıspatula kullanarak, soğuyan çikolatalı sufle malzemesinin içine 2-3 defada ilave ederek iyice yedirin.

    Şimdi hazırlanan çikolatalı sufle karışımını daha önceden içini yağladığınız, içerisine kakao serpiştirdiğiniz kapların içine üzerlerinde bir parmak kadar boşluk kalacak miktarda koyun. Daha önceden açtığınız ve 200 derecede ısıtmış olduğunuz fırının içerisin suflelerinizi 10 dakika kadar pişirin. Ardından fırından çıkarıp üzerlerine pudra şekeri serpiştirin. Artık çikolatalı suflelerinizi sıcak olarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    alıntı
#29.03.2015 23:33 0 0 0