Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 02.07.2015 11:20
  • haşhaş tatlısı - haşhaşlı tatlı yapımı - hahaşlı tatlının yapılışı - tatlı şerbeti nasıl hazırlanırHaşhaş tatlısı çıtır lezzetiyle ve kekin ağızda dağılışıyla çoğu kişinin hoşuna gidecek bir tariftir. Özellikle tatlıdan kullanılan haşhaşların verdiği lezzet ve görselliğe bayılacaksınız. Haşhaşlı tatlı tarifini özel misafirlerinize, sevdiklerinize, çay saatindeki konuklarınıza, kabul günlerinizdeki dostlarınıza gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz. Bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlayabiliriz.

    noimage
    Haşhaş tatlısı için gerekli malzemeler

    3 adet yumurta
    1 su bardağı toz şeker
    1 su bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı süt
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    1 su bardağı irmik
    1,5 su bardağı un
    1 su bardağı mavi haşhaş

    Haşhaş tatlısı muhallebi malzemeleri

    2 yemek kaşığı nişasta
    1 yemek kaşığı un
    1 paket vanilya
    3,5 su bardağı süt
    1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
    3 yemek kaşığı toz şeker
    Süslemek için hindistan cevizi ve antep fıstığı
    1 paket beyaz krem şanti

    Haşhaş tatlısı şerbet malzemeleri

    2,5 su bardağı toz şeker
    3 su bardağı su
    Çeyrek limon suyu

    Haşhaş tatlısı yapımı

    Haşhaş tatlısını hazırlamak için belli bir sırayı takip ederseniz daha iyi olur. Bunun için ilk olarak muhallebisiyle başlayalım. Bunun için orta boydaki bir teflon tencereyi hazırlayın. Tencerenin içine ilk olarak sütü ve ardından krem şanti dışındaki diğer muhallebi malzemelerinin tamamını ilave edin. Tüm bu malzemeleri tel çırpıcıyla iyice çırpın. Eğer haşhaş tatlısı içinde muhallebisinin yumurta kokmasından çekiniyorsanız, yumurtayı ayrı bir kasenin içinde köpük gibi oluncaya değin çırpıp, daha sonra muhallebi malzemelerinin içine ilave edebilirsiniz. Muhallebi malzemelerinin olduğu pişirme kabını ocağın üstüne alın ve en kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpma teliyle devamlı olarak karıştırarak pişirin. İstenen kıvama gelmiş olan muhallebiyi soğuması için ateşten alarak, soğuk bir yere kaldırın. Muhallebi iyice soğuduktan sonra içine bir paket hazır krem şantiyi dökün ve mikserle hızlı devirde iyice çırpın. Hazır olan muhallebiyi buzdolabına kaldırın ve dinlenmesi için birkaç dakika bekletin.

    Haşhaş tatlısına hazırlığa devam etmek için yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabının içine alarak homojen bir kıvama gelinceye kadar mikserle çırpın. Çırpmanın ardından içine kalan sıvı olan diğer malzemeleri ilave edin ve karıştırın. Sıvı malzemelerin hepsi karıştıktan sonra, bekleyen unlu malzemeleri bu karışımın içine koyun ve mikserle orta hızda kek hamuru kıvamında olana kadar karıştırın. Daha sonra tatlıyı yağlanmış olan dikdörtgen veya kare bir borcam içine dökerek tepsiyi hafifçe ileri geri sallayın.

    Haşhaşlı kek hamurunun tepsinin her yerine eşit olarak dağılmasından sonra tepsiyi fırının içine atın. Fırının ısı ayarını 180 dereceye getirin ve hamurun her yeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Haşhaş tatlısı fırında pişerken, şerbeti hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbet için uygun bir tencere alın ve içine suyla birlikte toz şekeri ilave ederek, ocağın üzerine tencereyi yerleştirin. Şerbeti kıvamını buluncaya kadar ağır ateşte pişirin ve bir taşım kaynayınca içine çeyrek limon suyu ilave ederek, bir taşım daha kaynatın. Daha sonra şerbeti ocağın üstünden alarak, serin bir ortamda soğumasını sağlayın.

    Bu sırada fırında pişen haşhaşlı tatlıyı kontrol edin ve istenen kıvamda piştiyse fırından çıkarın. Fırından çıkarılan haşhaşlı tatlıyı ortalama 5-6 dakika kadar tezgâhın üstünde bekletin. Daha sonra bekleyen tatlının üzerine daha önceden hazırlanan ve soğumuş olan şerbeti bir kepçe kullanarak her tarafı ıslanacak biçimde eşit miktarda dökün. Şerbeti üstüne dökülen haşhaşlı tatlının üstüne bir tepsi kapatın ve bir müddet bekletin. Tatlınız şerbetini çekip soğuduktan sonra üstüne daha evvel hazırladığınız ve soğumuş muhallebiyi güzelce serin. Bir ıspatula ile tatlının üzerine muhallebiyi yayın. Hazırlanan haşhaş tatlısını hindistan cevizi ve toz antep fıstığı ile görsel bir şekilde süsleyin. Süslemeniz tamamlandıktan sonra haşhaş tatlısını dilimleyin ve servis tabaklarına aktararak, sevdiklerinize güzel bir sunum yapabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    Dip not; Yukarıda haşhaşlı tatlı için verdiğimiz malzemeler dikdörtgen bir borcama uygundur. Ancak eğer kekinizin daha kabarık olmasını isterseniz, kare bir borcamı da tercih edebilirsiniz. Bunun yanında haşhaşlı tatlının şerbetini döktükten sonra, üzerine muhallebi koymadan da servisi yapabilirsiniz. Haşhaşlı tatlıda muhallebi olmasa da olur. Muhallebinin yerine sade krem şanti ya da çikolata sosu da yapıp dökebilirsiniz. İsterseniz muhallebi ile üzerine kavrulmuş tel kadayıf koyabilirsiniz. Bu şekilde de oldukça lezzetli olduğunu göreceksiniz.

    alıntı
#02.07.2015 11:20 0 0 0