Kedilerde İshal Nedenleri

Son güncelleme: 01.08.2015 10:21
  • Kedilerde İshal Hastalığı - Kedilerde İshal Hastalığı Nedenleri - Kedilerde İshal Hastalığı Nasıl Geçer - Kedilerde İshal Hastalığı Tedavisi
    Kedilerin dışkılarının normalde daha sulu bir hal alması, dışkılamanın sayısında ve sıklığında artışların meydana geldiği bağırsak problemine kedilerde ishal rahatsızlığı denir. İshal durumu sıvı kaybı ciddi boyutlara ulaşmadan kontrol altına alınmalıdır. İshale stres, beslenme düzenindeki ani değişiklikler, yanlış beslenmeler ya da çeşitli hastalıklar kedilerde ishale yol açabilmektedir.

    Kedilerde ishale yol açan durumlar nelerdir?

    Kedilerin dışarıda buldukları bir şeyi yemeleri ya da insanlar tarafından uygun olmayan gıdalarla beslenmesi ishale sebep olabilmektedir. Ayrıca bozulmuş ya da çürümüş gıdalar ve beslenme alışkanlığındaki keskin değişiklikler mide üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmekte ve ishale neden olabilmektedir.

    Bağırsaklara yerleşen hastalık yapıcı bakteriler ishale yol açabilmektedir.

    Virüslerin sebep olduğu ishal durumları. Bunların tedavisi zor olmakla birlikte aşı ile tedbirler alınmalıdır. Hayvanın aşıları zamanında yaptırılmalıdır.

    Parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar özellikle yavrularda ishale neden olmaktadır.

    Kediler üzerinde stres ya da psikolojik etkilerin olması ishal problemine yol açabilmektedir.

    Pankreas organın meydana gelen iltihaplanma ya da karaciğer bölgesindeki rahatsızlıklar ishal oluşmasına neden olmaktadır.

    Salgı bezlerindeki problemler ishale neden olmaktadır. Özellikle troid bezinin çok fazla çalıştığı kedilerde sıklıkla ishal sıkıntısı gözlenmektedir.

    Zehirli maddelerin ya da ilaçların yutulması ishale neden olabilmektedir.

    Bağırsak ve mide bölgesi üzerinde problemler görülmesi, bu bölgelerde tümörlerin oluşması ishale yol açabilmektedir.

    Kedilerde ishal durumu farkedildiğinde neler yapılmalıdır?

    Eğer ishal problemi bir günden fazla sürerse ya da kedi küçük yaşta veya yaşlı ise en kısa zamanda veterinere götürülmesi gerekir.

    İshal kanlı ise, ya da kırmızı veya koyu bir dışkı gözlemlendiyse en kısa zamanda veteriner hekime başvurulması gerekir.

    İshal ile kaybedilen sıvı miktarını ve elektrolit seviyesini dengelemek için kediye bol bol su verilmelidir. Suya da bir miktar tuz ve şeker eklenmelidir.

    Eğer ishal problemi çeken kedide kusma yoksa, hayvana istediği kadar su verilmelidir.

    Hayvana kolay sindirebileceği hafif besinlerle bir diyet başlatılması faydalı olacaktır. Verilecek besinler seçilirken az yağlı gıdaların seçilmesine özen gösterilmelidir.

    Alıntı
#01.08.2015 10:21 0 0 0