Okul Başarısı Nasıl Artırılır?

Son güncelleme: 06.12.2015 19:49
  • okul başarısı için öneriler - okul başarısı için öğretmene düşen görevler - okul başarısı için velilere düşen görevlerFarklı kademelerde öğrenim gören öğrencilerin başarılı olabilmesi için velilere ve öğrencinin kendisine büyük iş düşer. Okul başarısının artırılması uzun bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte kısa vadede başarı artırımına da gidilebilir.

    Çocukların ve gençlerin okulda başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi fiziksel sağlığa dikkat edilmesidir. Özellikle ilk ve orta öğrenimde eğitim gören çocukların düzenli uyku, beslenme ve dinlenme gibi faaliyetlerine özen gösterilmelidir. Açık havada zaman geçirilmesi, sportif etkinliklerde bulunulması, meyve ve sebze tüketiminin düzenli olması çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını koruduğu için okul başarısını da artırır.

    Okul başarısında motivasyon, güdülenme ve olumlu yanların takdir edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle velilerin, başarı durumunda çocuklarını takdir etmesi ve bunun ödülünü belirli ölçülerde vermesi gerekir. Bir davranışın takdir edilmesi o davranışın sürekli olmasını sağlar. İçsel motivasyon ve moral beraberinde odaklanmayı da getirdiği için çocukların derslere sıkıcı birer aktivite olarak bakmaması sağlanır. Bu konuda öğretmenlerin de başarıyı övmesi ve devamı için motivasyonda bulunması gerekir.

    Boş zamanların verimli bir şekilde değerlendirilmesi okul başarısına etki eder. Buna göre çocukların öncelikle serbest zamanı olmalıdır. Sürekli olarak yoğun bir ders programı uygulamak başarı getirmeyebilir. Çocukların bu boş zamanda faydalı aktivitelerde bulunulmasına da yardım edilmelidir. Düşünmeye yönelik eylemlerde bulunmak çocuğun sosyal zekasını geliştirir. Kitap okumak ve sosyal bir ortamda bulunmak çocukların düşünmesine ve beyin gücünün gelişmesine katkı sağlar. Bu da okulda çoklu düşünme yetisi olarak kendisi gösterir.

    Sorunlu olan derslerin üzerine gidilmesi ve bu derslerin anlaşılması için çocuğa destek verilmesi okul başarısını artırabilir. Çocukların bir zorlukla karşılaşması durumunda ilk olarak o sorundan kaçması normal bir durumdur. Bu durumda öğretmen ve velilerin eksikleri görerek bu alanda çocuğa destek vermesi, etütlerle birlikte takviye derslerin verilmesi o sorunun çözülmesine katkı sağlar.

    Çocukların okulunu ve öğretmenini sevmesi, okul başarısında etkili olan bir diğer durumdur. Bu nedenle velilerin, çocuğun okuldaki durumunu gözlemlemesi, arkadaş ortamını bilmesi ve öğretmenleri ile irtibat halinde olması gerekir.

    alıntı
#06.12.2015 19:49 0 0 0