Sağlıklı Yaşlanmak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Son güncelleme: 25.09.2022 17:30
  • "Siz: Genç Kalın" adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Mehmet Öz, uzun ve iyi yaşamanın yollarını anlattı. İlk kez Oprah Winfreynin TV şovunda tanıttığı yeşil içecek adlı özel karışımının, tam bir gençlik iksiri olduğunu söyleyen Öz ekledi; "Yeşil sebzeler ve meyveler vücudu yeniler. Hayata pozitif bakan, yaşını gizler!"

    Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesinin dünyaca ünlü Türk cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Amerika’da en çok satanlar listesinde yer alan Siz: Genç Kalın kitabında, yıllara meydan okuyan bir zihne ve bedene sahip olmanın yollarını anlatıyor. İşte Özden, yaşlandıkça sistemlerin kaçınılmaz görünen çöküşünü nasıl yenebileceğinize dair tüyolar.

    - Uzun yaşamanın belli bir formülü var mı?
    Aldığınız kalorileri kontrol altında tutmalı, gücünüzü arttırmalı ve uykunuzu tam olarak almalısınız. Bunlar doğanın en iyi ve etkili yaşlanma karşıtı ilaçlarıdır. Bu 3 etkinlik birlikte, ne kadar iyi yaşlandığınızı yüzde 70 oranında kontrol eder.

    En uzun yaşayan toplumlara baktığınızda; Okinawa, Sardunya ve Kosta Rika öne çıkmaktadır. Bu toplumların hepsinin farklı yiyecekleri ve farklı kültürleri var. Bu toplumların tek bir ortak özelliği bulunuyor: Her sabah kalkıyor, dağın tepesine çıkıyor, bir kova alıp bunu suyla dolduruyor ve tekrar aşağı taşıyorlar. Bunu her gün yapıyorlar. Bu; onlar için başlı başına bir yaşam biçimi.

    Siz de ağırlık kaldırma gibi etkinliklerle kemiklerinizi güçlü tutabilir, uzun bir ömür elde edebilirsiniz. Fakat bu; sağlıklı kemiklere sahip olmak için çözüm değil. Bu yüzden de vitaminlere ihtiyaç duyuyoruz.

    Mutlaka vitamin alın

    - Vitaminlerin yaşlanma üzerindeki etkisi nasıl olabilir?
    A, C ve E vitaminleri, hücrelerinizi sağlıklı tutabilmek açısından yüksek düzeyde öneme sahiptir. Eğer yeterli miktarlarda antitoksidana sahip değilseniz, diyetinizde doğru türde yağlar kullanmıyorsunuz demektir. Bu yüzden de hücreleriniz sağlıklı yapılarını koruyamaz.

    B vitaminleri, birçok lifli yeşil sebzede bulunan metabolizma hızlandırıcı vitaminlerdir. Fakat çoğumuz bu vitaminlerden kısmen ihtiyacımız olanı kadarını bile tüketmiyoruz çünkü zaman içinde beslenme şekillerimiz değişiklik gösterdi. İhtiyacınız olan B vitaminini, katkı halinde de alabilirsiniz.

    A, B, C, D ve E vitaminlerini ne şekilde olursa olsun, mutlaka alın. Bu arada, eğer her gün hap almaktan bıktıysanız, eksiksiz sıvı besin katkı formüllerini deneyin. Bunların alınması daha kolaydır. Ayrıca, vücudunuzun besinleri absorbe etme yeteneğini de güçlendirirler.

    Balık yağı tüketin!

    - Hafıza kaybı, bir yaşlanma belirtisi olarak kabul edilebilir mi?
    Eğer aile bireylerinden birinin ciddi bir hafıza sorunu olup olmadığını anlamaya çalışıyorsanız, ona akşam yemeğinde ne yediğini sorun. O gün yaşadığı olayları anlatmasını isteyin ya da kendisine 3 nesne gösterin ve 5 dakika sonra ona, bu nesnelerin ne olduğunu sorun. Eğer bu sorulardan herhangi birini yanıtlamakta zorluk çekiyorsa, bu kişinin kısa süreli de olsa hafızasıyla ilgili yolunda gitmeyen şeyler var demektir. Bu; ciddi bir bilişsel işlev bozukluğunun işareti olabilir.

    - Sağlıklı yaşlanmak için nasıl beslenmemiz gerekir?
    Yeşil her şeyin anahtarıdır. Vücudun yeşil olan yiyeceklere gerçekten çok ihtiyacı var. Mesela; semizotu ve ıspanak gibi gıdaların mutlaka bol bol tüketilmesi gerekiyor.

    Semizotu; E vitamini ile hücrelerinizi kaplar. Ayrıca sağlıklı yağlar grubundan olan Omega 3 yağları bakımından son derece zengin bir sebze niteliği taşımaktadır.

    Ispanak ise B vitamini, demir ve daha farklı birçok iyi şeye sahiptir. Uzun ömür konusunda katkısı bulunulabilecek favori besinlerden biri de; içerisinde doğru türden D vitamini ve D3 vitamini bulunduran balık yağıdır.

    Balık yağı; hiç güneş almayan kuzey ülkelerinde yaşayan insanların çok uzun süre sağ kalmalarının en önemli nedeni olarak kabul edilmektedir.

    alıntı
#02.07.2016 23:06 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#25.09.2022 17:30 0 0 0