Yüz Ağrısının Nedenleri

Son güncelleme: 25.09.2022 17:27
  • Yüzün tek tarafına aniden vuran ve şiddetli sancılara sebep olan yüz ağrısı (trigeminal nevralji) en şiddetli ağrılardan biri olarak tanımlanıyor.

    Türk Nörosişürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği üyesi, Beyin Omurilik Sinir Cerrahı Doç. Dr. Volkan Aydın, yüzün tek tarafına aniden vuran ve yüze ellemeyi bile imkansız hale getiren sancılara neden olan yüz ağrısının (trigeminal nevralji), yaşam kalitesini azalttığını vurguladı.

    Yüz ağrısı çok şiddetli seyrediyor

    Yüz ağrısının, direkt olarak beyinden çıkan 12 çift sinirden beşincisi olan trigeminal sinirinin tutulduğu, çok şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Aydın, şunları söyledi:

    "Yüz ağrısı, olabilecek en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir ve otuz yaş altında çok nadir görülür. Hastayı, günlük aktivitelerini, hatta yaşamsal işlevlerini dahi yapamaz duruma getirebileceğinden en kısa sürede tanının konması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır."

    Yüz ağrısının nedenleri

    Yüzde ağrı sorunu yaşayan hastaların genellikle çaresizlik içinde hekimden hekime dolaştıklarını ve baş edilmesi zor ağrı nedeniyle ümitsizliğe kapıldıklarını ifade eden Doç. Dr. Aydın, hastalığa trigeminal sinirin komşusu olan damarsal oluşumlardaki yapısal farklılıklar ve bozuklukların neden olabildiğini dile getirdi.

    Doç. Dr. Aydın, kafa içindeki iyi veya kötü huylu kitleler veya Multipl Skleroz hastalığının da yüz ağrısına neden olduğunu belirterek, "Yüz bölgesinde kısa süreli tekrarlayan elektrik çarpması tarzındaki ağrı nedeniyle hasta bu bölgelere dokunmaz, dokundurtmaz, yüz yıkama, diş fırçalama, hatta yeme gibi işlevlerden kaçınır." diye konuştu.

    Yüz ağrısı hastalarının çoğu kadın

    Hastaların yüzde 50-75'ini kadınların oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Aydın, tedavide ilk basamağın ilaç olduğunu kaydetti.

    Doç. Dr.Aydın, ilaç tedavisinde dozun hekim önerileri dışında kesinlikle değiştirilmemesi ve tedaviyi kesmemek gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde ağrıların tekrar ortaya çıkacağını ve kontrol altına alınmasının zorlaşacağını söyledi.

    60 yaş altında tedavi ameliyatla mümkün

    Doç. Dr. Aydın, ilaç tedavisinin faydalı olmadığı 60 yaş altı hastalara trigeminal sinirin kendine baskı yapan damarlardan biraz uzaklaştırılması için ameliyat yapılabildiğini, 60 yaş üstünde ise radyofrekans dalgalarıyla trigeminal sinirin ısıtılarak ameliyatsız olarak devreden çıkartılmasının uygun olduğunu sözlerine ekledi.

    alıntı
#05.07.2016 22:25 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#25.09.2022 17:27 0 0 0