Ağız, vücudumuza, hastalıkların giriş yollarından bir tanesidir. Bu yüzden hastalıkları engellemede ve sağlıklı olmada ağız ve diş bakimi çok önemlidir.
Ağızdan alınarak ic organlarımızda hastalık yapan mikroplar ve kimyevi maddeler vardır. Bunlar bakteri, virüs, mantar, parazit... gibi küçük canlılar olabileceği gibi, sigara, alkol, boyalar... gibi binlercesini sayabileceğimiz kimyevi maddeler de olabilir. Mikropların, yapılarına göre çeşitli karakterleri vardır. Kimisi dokuları tahrip eder ve çabuk ürer, kimisi patojen hale erişince ürer. Ağız temizliği yapılmadığı zaman en zayıf mikropların bile üreyeceği ortam hazırlanmış olur. Temizlenmeyen bir ağızda yiyecek artıkları dişlerde birikerek burada bakteri plakları oluşturur. Bakteriler bu plaklardaki glikozu kullanarak asit üretirler. Asit ise diş çürümelerine ve diş eti yaralarına sebep olur.
Ağız ve diş bakımının kötü yapılması durumunda, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının meydana geleceği kişi tarafından bilinmelidir. Kişinin düzenli olarak dişlerini fırçalaması, diş ipi kullanımı alışkanlığı kazanması ve beslenme düzenindeki alışkanlıklarını bir sisteme koyması gerekir. Ne yazık ki diş ve diş eti sorunları genellikle arka plana atılmaktadır. Diş ve diş eti hastalıkları daha önceden önlem alınarak korunup, hastalık oluşması engellenebilir.
- Diş hekimine gitmek için diş ağrısı beklenmemelidir. Yılda iki kez diş muayenesi yapılmalıdır. Çocukluk döneminde yapılan beslenme diş için çok önemlidir. C, A ve D vitamini alınmalıdır. Süt ve süt ürünleri ile taze meyveler çok yararlıdır.
- Yumuşak besinle yerine sert olanları da tercih edilmelidir. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için önem taşır. Her tatlı yedikten sonra ağız su ile çalkalanmalı, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sigara ve alkol diş sağlığı için zararlıdır. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekler dişler ile kırılmamalıdır.
- Diş macunu bilinenin aksine suyla ıslatmadan kuru şekilde fırçalanmalıdır.
Diş minesinin dayanıklılığını arttıran en önemli madde flordur. İçilen su miktarında yeterli oranda flor varsa sorun yoktur. Ancak flor az miktarda alınırsa dişlerde çürüme meydana gelir. Fazlalığında ise dişlerde sararma başlar. İçilen suyun ve kullanılan tuzun oranları florla değerli hale gelebilir.