Kolesterol Nedir?

Son güncelleme: 25.08.2022 16:58
  • Kolesterol vücudumuzun her hücresinde bulunan beyaz, mumsu bir maddedir. Kandaki kolesterolün çoğu karaciğerimizde üretilir, bir miktarı da yiyeceklerimizle vücuda alınır.
    Kimler kolesterol ölçtürmelidir?
    20 yaşın üzerindeki kişiler, kan kolesterol düzeylerini bilmeli ve bunun gerektirdiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır. Özellikle anne, baba veya kardeşlerinde erken yaşta kalp hastalığı olduğu bilinen kişiler ve diyabet (şeker) hastaları mutlaka kan kolesterollerini ölçtürmeli ve gereken önlemleri almalıdır ..

    Kolesterol Yüksekliği hangi şikayetlere neden olur?
    Kolesterolün yüksek olması herhangi bir şikayete sebep olmayabilir. Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı kalp krizi veya felç gibi hastalıklar, kolesterolün damar duvarında birikmesiyle, yıllar sonra ortaya çıkar. Kanda aşırı miktarda LDL kolesterol olması halinde, bu kolesterol hücrelerde ve atardamarlarda birikerek plak oluşturabilir. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkar. Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında oluşmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında oluşmuşsa felce neden olur.

#20.08.2016 10:22 1 0 0
#25.08.2022 16:58 0 0 0