Nobel Barış Ödülü 2016 - Juan Manuel Santos

Son güncelleme: 02.10.2022 15:49
  • 2016 Nobel Barış Ödülü'nü Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos kazandı.

    Norveç Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre; Santos, Marksist gerilla örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki 52 yıllık iç savaşın sonlandırılması için varılan anlaşmanın sağlanmasında gösterdiği "cesur çabalardan" ötürü ödüle layık görüldü.

    Tarihi barış anlaşmasının Kolombiya'da geçen Pazar günü düzenlenen referandumda şok bir sonuçla reddedilmiş olması nedeniyle, Nobel Barış Ödülü'nün Santos'a verilmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

    Ancak Norveç Nobel Komitesi, Kolombiya hükümetinin bu çabasını yine de ödüllendirmeyi tercih etti.

    Komitenin açıklamasında, "Bu ödül, aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir" ifadeleri kullanıldı.
    Komite, Kolombiya'da 2010'dan bu yana iktidarda 65 yaşındaki Santos'un barış için harcadığı çabaların Alfred Nobel'in son arzusunu yerine getirdiğini belirtti.

    Kolombiya hükümeti ile FARC arasında dört yıldır Küba'da süren ve barış anlaşmasıyla sonuçlanan müzakereler çerçevesinde taraflar, 29 Ağustos'ta ateşkes ilan etmişti. Barış anlaşmasıyla ateşkesin kalıcı olması öngörülüyordu. Ülkede 52 yıldır süren ve 220 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları bitirmesi öngörülen barış anlaşması, 2 Ekim'de yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti. Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" taraftarları, anlaşmayla FARC'a çok fazla taviz verildiğini savunmuştu.

    Tarihi barış anlaşmasının 26 Eylül'de imzalandığı törene Santos'un yanı sıra "Timoçenko" adıyla bilinen FARC lideri Rodrigo Londono ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro da katılmıştı.

    MÜZAKERELERE DEVAM

    Santos geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, FARC ile varılan ateşkesin ise ay sonuna kadar geçerli olacağını duyurdu. Müzakere heyetini de FARC ile görüşmelere devam etmeleri için Küba'nın başkenti Havana'ya gönderdi.

    Kolombiya'nın Cartagena kentindeki imza töreninde Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da hazır bulunmuştu.

    Nobel Barış Ödülü sahibi olan Santos, 8 milyon İsveç Kronu (Yaklaşık 3 milyon TL) tutarındaki para ödülünü de alacak.

    Nobel Komitesi, 10 Ekim'de Ekonomi dalında Nobel Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Nobel Edebiyat Ödülü'nün ne zaman verileceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

    YÜZDE 50.2 İLE REDDEDİLMİŞTİ

    Kolmbiya hükümeti ile FARC, geçen ay sonunda 52 yıllık iç savaşa son verecek olan barış anlaşmasını imzalamıştı. Ancak Pazar günü yapılan referandumda yüzde 50.24 oyla ve yaklaşık 54 bin oy farkla anlaşma reddedilmişti.

    Reddedilen anlaşma, FARC üyelerine kapsamlı bir affı içeriyor. Sadece katliam, işkence ve tecavüz gibi suçları işleyenler bundan muaf tutuluyor. Ancak plan, bu suçlarını itiraf eden FARC üyelerinin de cezalarının düşürülmesini içeriyor.

    Katılım oranının yüzde 38'de kaldığı referandum sonrası, hem hükümet hem de FARC, barış anlaşmasını güvence altına almaya kararlı olduklarını açıklamıştı.

    NOBEL KOMİTESİ: BARIŞ SÜRECİNİN BİTTİĞİ ANLAMINA GELMEZ

    Nobel Barış Ödülü'nün Santos'a verildiğini duyuran Norveç Nobel Komitesi bugün yaptığı açıklamada, "Her ne kadar barış anlaşması tartışmalara yol açtıysa da Santos, Kolombiyalı seçmenlere barış anlaşmasıyla ilgili fikirlerini referandumda dile getirmeleri için olanak tanıyarak önemli bir rol oynamıştır. Referandumdan çıkan sonuç, Devlet Başkanı Santos'un arzu ettiği şey değildi. 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda az bir farkla 'hayır' sonucu çıktı. Bu sonuç, Kolombiya'nın geleceğiyle ilgili ciddi bir belirsizliğe yol açtı. Barış sürecinin askıya alınması ve sivil savaşın yeniden alevlenmesi tehlikesi baş gösterdi. Bu durum, Devlet Başkanı Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono'nun liderliğini yaptığı tarafların ateşkesin devam ettirmesini daha da önemli kılıyor. Seçmenlerin çoğunluğunun barış anlaşmasına 'hayır' dediği gerçeği, barış sürecinin ille de bittiği anlamına gelmez. Referandum, barışa karşı bir oylama değildi. 'Hayır' oyu kullananların reddettiği barış değil, belirli bir barış anlaşmasıydı. Norveç Nobel Komitesi, Devlet Başkanı Santos'un tüm tarafları barış sürecinde ilerleme kaydetmek için geniş tabanlı bir ulusal diyaloğa davet etmesinin önemine dikkat çekiyor. Barış anlaşmasına karşı çıkanlar bile bu tür bir diyaloğu memnuniyetle karşıladı. Tüm tarafların barış görüşmelerinde üzerlerine düşen sorumluluğu alacağını ve sürece yapıcı katkıda bulunacaklarını umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#07.10.2016 12:08 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#02.10.2022 15:49 0 0 0