Türk Kahvesinin Faydaları

Son güncelleme: 28.08.2022 16:28
  • noimage

    Kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan Türk Kahvesi; hazırlaması, sunumu, içmesi ile farklı ritüelleri vardır. Osmanlı’dan günümüze kadar süregelen zamanda birçok değişime de uğrayan Türk Kahvesi, telvesi ile ikram edilen tek kahvedir.

    Birçok araştırmaya ve tartışmaya konu olan Türk Kahvesi, espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür. Tüm dünyadaki restoran ve kafelerin menüsünde yer alan Türk Kahvesi, birçok kültürde farklı bir şekilde yapılmakta ve sunulmaktadır.

    İngilizlerin çayları gibi Türkler için de Türk Kahvesi için bir zaman dilimi bulunmaktadır. Genellikle sabah ve öğlen saatlerinde tüketilen Türk Kahvesi, içildikten sonraki süreçte “Fal Bakma” ritüeliyle de dikkat çekmektedir. Dini bayramlarda ve kız isteme törenlerinde tercih edilen Türk Kahvesi hakkında söylenen “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” cümlesi de atasözü olarak kayıtlardaki yerini almaktadır

    Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

    Her elin yapamadığı, herkesin pek zorlandığı Türk Kahvesi’nin en önemli özelliği bol köpüklü olmasıdır. İşbu köpüğü tutturabilen kişiler, Türk Kahvesi uzmanı sayılabilmektedir. Telvesinin ile beraber şeker oranının da önemli olduğu Türk Kahvesi yapımı sanıldığı kadar zor değildir.

    Türk Kahvesi Tarifi

    Öncelikle tek bir kişi için 1 tatlı kaşığı Türk Kahvesi ile bir kahve fincanı temiz su gereklidir. Cezveye öncelikle kahveyi ardından da suyu ekleyip, hafif ateşte pişirmeye bırakmalıyız. Burada kahvenin başından ayrılmayıp, taşmaması için kontrollü olmalıyız. Kahve üzerinde hafif köpükler olunca, bu köpükleri fincana almalıyız. Bu köpük oranını da fincanın 1/4’ü olarak verebiliriz. Kahve kaynamaya başlayınca, taşmadan kalan kahveyi de fincana koymalı ve bir bardak su ile servis etmeliyiz.

    Şeker oranını ise belirlemeyi şu şekilde yapabiliriz; her bir fincan için az şekerli kahveye yarım küp şeker, orta şekerli kahveye 1 küp şeker, şekerli kahveye ise 2 küp şeker.

    Türk Kahvesi Zayıflatır Mı?

    Sabahları içilen kahvenin sağlığa faydalı olduğunu dile getiren uzmanlar, sabah içilen kahvenin aç karnına tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bunun dışında zayıflamaya da yardımcı olan Türk kahvesi, tembel metabolizmayı da harekete geçiriyor.

    Türk kahvesi, yağların erimesine ve dışarı atılmasında yardımcı oluyor. Günde 2-3 fincan tüketilmesi gereken Türk kahvesi, zayıflatmıyor ama metabolizmayı hızlandırarak fazla yağların dışarı atılmasını sağlıyor. Özetle; yapmış olduğunuz diyet ve spora ek olarak günde 2-3 fincan tüketilen Türk kahvesi, zayıflamak isteyenlere destek oluyor.

    Türk kahvesi diyeti olarak geçen bu yöntem, hızlı kilo vermeyi de etkiliyor. Buna göre; 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ve ardından bir dilim kepekli ekmek ile yapılan kahvaltılar sonrasında, tokluk hissi artıyor ve sabahları hızlı çalışan metabolizma daha da hızlanarak hızlı kilo vermeye yarıyor.

    Türk Kahvesi Faydaları

    Birçok faydası bulunan ve günde mutlaka 1 fincan içilmesi gereken Türk Kahvesi hakkında uzmanlar da öneriyor. Günde 1 fincandan fazla içmek zararlı olabilirken, 1 fincan ise vücuda ve sindirim sistemine oldukça etkili oluyor.

    Günde bir fincan Türk kahvesi kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azaltıyor.

    Kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması dikkat çekiyor.

    Metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağlıyor.

    Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.

    Şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini engelliyor

    Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendiriyor.

    Uyuşukluğu giderip enerji veriyor ve uyanık kalmayı sağlıyor.

    Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

    Kolesterolü düşürüyor.

    Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırıyor.

    Göğüs kanseri riskini azaltıyor.

    Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltıyor.

    Kahve girişkenliği arttırıyor.

    Kemikleri güçlendiriyor fakat burada yaşlıların fazla tüketmesinin sakıncalı olduğu biliniyor.

    Yüksek tansiyonu önlüyor.

    Pankreas kanserini azaltıyor.-

    Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önlüyor

    Depresyona karşı etki gösteriyor.

    Türk Kahvesinin zararları

    Türk Kahvesinin zararı olmadığını fakat yan etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Çok sık tüketildiğinde kalp çarpıntısı yapabildiği gibi, şekerli tüketildiği zaman şeker yüklemesi sonucu sorun yaşatabilir. Kahve, sindirim sistemindeki suyu çeken bir içecek olduğundan dolayı fazla tüketilmemesi gerekmektedir.

    Türk Kahvesinin Cilde Faydası

    Cilt bakımında, doğal yöntem olarak en çok tercih edilen gıdaların başında gelen Türk Kahvesini her cilt tipi uygulayabiliyor.

    İşte Türk Kahvesi Maske Tarifleri

    1.Maske

    1 tatlı kaşığı Türk kahvesi

    1.5 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

    1 tatlı kaşığı Türk kahvesini küçük bir tabağa koyduktan sonra 1.5 tatlı kaşığı taze limonun suyunu yavaş yavaş ilave edin. Malzemeleri iyice karıştırın ve temiz cildinize üze aşağıdan yukarıya doğru olacak şekilde nazik hareketlerle sürün. Tüm maskeyi yüzünüze sürmeye özen gösterin. 5 dakika bekledikten sonra maskeniz kurumaya başlayacaktır. Yüzünüze peeling yaparak soğuk suyla durulayın. Kahvedeki pütürcükler hem ölü hücreyi atacak, hem sivilcelerinize iyi gelecektir.

    2.Maske

    1 tatlı kaşığı Türk kahvesi

    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırıp, temiz cildinize uygulayabilirsiniz. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra da soğuk su ile cildi maskeden arındırabilirsiniz. Bu maskeyi, haftada 1 ya da 2 defa uygulayabilirsiniz.

    3.Maske

    Buz kalıbına Türk Kahvesi ve soda karışımını doldurduktan sonra, her sabah donmuş ve buz haline gelmiş Türk Kahvelerini cildinizde gezdirerek, cilt masajınızı uygulayabilirsiniz. Bu maske, yaşlanmayı geciktirebileceği gibi uykunuzu da açmaya yardımcı olacaktır.

    alıntı..
#08.02.2017 22:55 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#28.08.2022 16:28 0 0 0