Ayı Piyasası Nedir ?

Son güncelleme: 09.10.2022 17:14
  • Ayı piyasası kavramı sadece forex işlemleri için değil, bütün finansal piyasalar için (hisse senetleri, tahvil piyasası) sıkça kullanılan bir terimdir. Ayı piyasası, İngilizce bearish market olarak adlandırılmaktadır. Ayı piyasası, genellikle piyasaların karamsar durumda olduğu, fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılır. Bir finansal ürünün ayı piyasasına girdiğini söylemek için, öncelikle ana trendin aşağı yönlü (düşüş trendi) olması gerekmektedir. Bununla birlikte eğer bir önceki tepe seviyesinden %20 aşağı yönlü bir hareket olması gerekmektedir.


    Ayı piyasasının ne kadar süreceği hakkında genel bir kanı olmamakla birlikte, fiyatların uzun bir süre daha düşmeye devam edeceği beklenir. Ayı piyasası etkisi altındaki bir piyasada bulunan ürünlere talep azalmaktadır. Talep azaldığı için de kimse o ürünleri almak istememekte ve fiyatlar da düşmeye devam etmektedir.

    Boğa piyasası ise ayı piyasasının tam tersi olarak, ilgili piyasanın uzun bir süre daha yükseliş trendinde olacağını, o piyasadaki ürünlere olan talebin artmakta olduğunu göstermektedir.

    ALTIN AYI PİYASASI – BORSA AYI PİYASASI
    Altın ayı piyasası, altın fiyatlarının uzun bir süre daha düşük kalacağını, fiyatların aşağı yönlü eğilim gösterdiğini ve bu eğilimin devam edeceğini gösterir. Borsa ayı piyasası da, borsa endeksinin uzun bir süre daha düşük kalacağını, hisse senetlerinin fiyatlarının aşağı yönlü eğilim gösterdiğini ve bu eğilimin devam edeceğini belirtir.

    Altın fiyatlarını örnek alacak olursak, 2000’lerin başından 2011 yılının sonuna kadar uzun bir süre yükseliş trendindeydi yani boğa piyasası yaşanmaktaydı. Ancak 2013 yılının ortalarında, 2011 tepe fiyat seviyesi olan 1900 Dolar ons seviyesinden 1500 dolar ons seviyesinin de altına geriledi. Bir önceki tepe seviyesinden yaklaşık %30 civarında bir düşüş yaşandı ve altın fiyatları resmen ayı piyasası etkisi altına girdi.
#30.03.2021 16:51 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#09.10.2022 17:14 0 0 0