Uyurken Ağızdan Salya Akması

Son güncelleme: 30.09.2022 20:58
  • Uyurken ağızdan salya akması genellikle çok ciddi bir mesele olmasa da bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir, bunların sebeplerini ve çözümlerini sizler ile paylaşacağız. Ağızdan su gelmesi sebeplerini hep beraber inceleyelim.
    Uykunuzda salya akıyor – ne yardımcı olur?
    Uyurken ağzınızdan salya gelmesi kesinlikle hoş bir durum değildir, ancak uyurken salya akması anormal bir durumda değildir. Bununla birlikte, herkes uykusunda yastığını ıslatmadığı için, bu rahatsız durumun belirli nedenleri olmalıdır. Bazı insanların geceleri neden diğerlerinden daha fazla tükürük çıkardığını öğrenmek için soruna daha yakından baktık.

    Uykunuzda salya akması durumu nedir?
    Uyurken salya akması, uyku halinde iken ağızdan akan ve tam anlamıyla yastığı ıslatan aşırı tükürük anlamına gelir. Her insanda görülmese bile normal kabul edilebilir.



    Ancak sonuç olarak, uyuyan kişinin çok rahat uyuduğu konusunda genellikle açık bir işarettir. Öte yandan, uyuyan kişinin uykuya daldığında çok bitkin olduğunun bir göstergesi olabilir .

    Her durumda, kişinin ağzından salya akıp akmadığını belirleyen belirli nedenler ve bazı durumlar vardır.

    İstenmeyen tükürük veya salya salgılanmasının nedenleri nelerdir?
    Çene ve dil de dahil olmak üzere tüm yüz kaslarının gevşemesi tamamı ile normaldir. Ağız genellikle hafifçe açılır ve aşırı tükürüğün daha hızlı kaçmasına neden olur. Uyku pozisyonu boyun üzerinden başlayarak, daha fazla gevşeme poziyonunda başın aşağı doğru yatılmasından sorumludur. Uyurken pozisyonunuzu yönetemiyorsanız yapabilecek bir şey yok. Bu durumlarda ağız tekrar açılıyor.
    İpucu: Uygun bir yastık ile bu başın eğilmesini önleyebilirsiniz. Daha küçük yastıklarla veya elle destekleme de yardımcı olabilir. Bu şekilde, ağız biraz açıkken bile, tükürük ağızdan kaçamaz.





    Bununla birlikte, soğuk algınlığınız varsa veya kronik hava yolu ya da burun tıkanıklığınız varsa, burun solunumunun gece uyanıkken olduğu gibi serbestçe işlev görememesi kaçınılmazdır.

    Gevşeyen yüz kasları da bu sebeplerden biridir, uyuduğumuzda yüz kaslarımızı yönetemediğimiz için kaslarımız gevşer ve ağzımız açılabilir.

    Geceleri salyanın nedenleri şunlar olabilir:

    • Yanlış uyku pozisyonu
    • Uygun olmayan yastık
    • Rahatsız veya tıkanmış hava yolları
    • Anatomik(fiziksel) engelli hava yolları (boğaz & burun tıkanıklıkları)
    • Gevşeyen yüz kasları

    Aşırı tükürük veya salya salgılamasını nasıl önleyebilirsiniz?
    Her şeyden önce, aşağıdaki sebepler burun solunumunun gece daha iyi çalışmasını ve uyku sırasında sallanmasını önleyebilir:

    1. Burun tıkanmamalı: Üst solunum yollarının kısa süreli hastalıkları durumunda burun sık sık bloke edilirken, uykudan önce burada bir buhar banyosu veya burnu temizlemek için uygun burun spreyleri kullanılmalıdır. Kronik burun tıkanıklığı durumunda, KBB doktoru ile ayrıntılı bir görüşme yardımcı olabilir. Çünkü burnu bloke eden anatomik nedenler fazlasıyla vardır.

    2. Doğru uyku pozisyonu önemlidir : Doğru pozisyon sadece sağlıklı ve huzurlu uyku için değil aynı zamanda salya akması açısından da çok önemlidir. Genellikle yüzüstü ve yanal pozisyonda en yaygın olan şekiller, aşırı tükürüğün yastığa akması sebebidir. Oysa sırt üstü yatmak, uyurken salya çıkarmamak için uygun gibi görünüyor.

    3. Optimal uyku kalitesi çok önemlidir : Prensip olarak, stres ve diğer olumsuz yüklerin kötü bir gece uykusuna yol açabileceği anlamına gelebilir. Özellikle huzursuz bir uyku bile salya akmasını destekleyebilir veya en azından tetikleyebilir.
    4. Doğru yastık belirleyici olabilir : İyi uyku kalitesi, optimum uyku ortamı ve mükemmel yataklara ek olarak, doğru yastık da büyük önem taşır. Çünkü çok yüksek veya çok düzseniz yastık dizilimi ile iyi bir pozisyonda uyuyamazsınız, bu da daha fazla salya akmasına sebep olabilir.

    5. Uyumadan önce gevşemek ve rahatlamak: Akşam meditasyon veya otojenik eğitim stresi hafifletebilir bu yöntemlerle uykuya dalmak çok daha kolay ve daha hızlıdır. Salya akıtma ile ilgili olarak, bu yöntem yorgun kaslarının daha gergin olmasını sağlayabilir. Bu ayrıca aşırı tükürük salgılanmasını da önleyebilir.

    İpucu: Uykuya dalma aşamasında, bilinçli olarak burun nefesine konsantre olmak mantıklı olabilir. Bu sadece uyku evresini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda mümkün olduğunca az salyalamak istiyorsanız gerekli olan burun nefesinin eğitimine de katkıda bulunur.

    Ek olarak, aşırı tükürüğe neden olan ilaçların alınıp alınmadığını bulmaya çalışmak yararlı olabilir . Pilokarpin ve karbakol gibi parasempatomimetikler tükürük üretimini uyarır.

    Bununla birlikte, uyku apnesi veya anatomik nedenler gibi diğer olası nedenler sadece doktorla netleştirilebilir ve açıklanmalıdır.

    Geceleri salya akması problemine ne zaman daha fazla dikkat etmelisiniz?
    Geceleri ara sıra salya akması genellikle endişe verici bir durum değildir. Bu tükürük rahatsızlık vericidir, ancak normaldir.

    Ancak yastığınız her gece çok fazla tükürük kaybettiğiniz için ıslanırsa, endişe nedeni olabilir. Çünkü rahatsız nefes almak burada bir sebep olabilir. Burun tıkanırsa, vücut ağız solunumuna geçerek tepki verir. Soğuk algınlığı veya alerji genellikle ana nedendir.

    Sağlıklı burun solunumu geceleri işe yaramıyorsa, nedenlerin daha yakından incelenmesi için bir KBB uzmanına danışılmalıdır.

    Sonuç
    Uyurken salya akması sadece herkesi etkilemekle kalmaz, genellikle tamamen normal bir süreçtir . Tabii ki, bu aşırı tükürük sızıntısını artırabilecek durumlar her zaman vardır. Ancak her zaman olmasa da, zararsızdır .
    Yatak ve uyku hijyeni yeniden gözden geçirilmeli. Daha az elverişli pozisyonda uyuyor olabilirsiniz veya yastık en uygun yükseklikte olmayabilir.

    Bu faktörler neden olarak gözükmüyorsa, kesinlikle bir doktora görünmeniz önerilir. Çünkü tüm bu nedenlere ek olarak, anatomik özellikler veya diğer hastalıklar da, örneğin burun solunumunun düzgün çalışmamasından sorumlu olabilir.

    Burada yazılanların tamamı çeşitli kaynaklardan toplanmıştır, uzman görüşü değildir. Bu tür durumları kesinlikle bir KBB Doktoru ile görüşerek uygulamaya koymalısınız.
#26.05.2021 04:41 6 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#30.09.2022 20:58 0 0 0