Ayvanın Zararları

Son güncelleme: 30.07.2022 16:01
  • Ayva çiğ olarak pek yenmez ama çiğ yemeyerek çok şey de kaybederiz. İçindeki hafif gıdıklayıcı asit olduğundan, yedikten sonra ağız içinde asidik bir ortam yaratır. Bu yüzden daha çok pişirilerek kullanılır. Mesela ayva tatlısı, ayva kompostosu, ayva reçeli ve turtalarda kullanılır.

    Yüksek tansiyon hastaları neden Ayva yemeli? Ayvanın içinde yüksek oranda Potasyum olduğundan dolayıdır. Potasyum tansiyon dengeleyici madenlerden biridir.

    Ayvanın Zararları

    Ayvanın Çekirdeklerine aman dikkat!


    Ayva çekirdeklerine çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü çekirdeklerinin içinde, zehirli siyanogenetik glikozitler bulunur. Eğer Ayva çekirdeğini kullanırken parçalarsanız içindeki, siyanogenetik glikozitler açığa çıkar ve zehirlenme ihtimaliniz hayli yüksektir.

    Ayvanın sağlığımıza ne gibi zararları var?


    Ayvanın Zararları Nelerdir? Aşırı ayva tüketmek, doğrudan ya da dolaylı olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Tokluk hissi verdiği için kilo almak isteyip de alamayan kişiler ayva yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Aşırı ayva tüketimi bazı kişilerde ishale neden olmaktadır.

    Ayva sağlıklı bir meyve olsa da nadir durumlarda zararlı bir meyve olabilir. Bazı meyveler aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. Ayva da bu meyvelerden biridir. Ayva çekirdeği gebelik dönemindeki kadınların ve bazı hastalıklar için ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan tüketmemesi gereken bir besindir.

    Ayva cok fazla yenirse ne olur?


    Ayva lif bakımından zengin bir içeriğe sahip bir meyvedir. Ancak aşırı tüketildiğinde ishal yapıcı özelliği ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunu olan kişilerin ayva tüketimini ertelemesi gerekir. Çünkü ayva var olan ishal problemini daha da şiddetlendirebilir.

    Ayva yenildiğinde kabız mı yapar ishal mi?


    Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor. Ayvayı özellikle kaynatılmış olarak tercih etmenizde fayda var.

    Ayva Hipertansiyon hastaları için de tavsiye edilmeyen bir meyvedir.

    PEKİ AYVA NASIL TÜKETİLMELİDİR?



    Ayva yerken boğazınıza takılmasından şikayet ediyorsanız birazdan vereceğimiz yöntemle hem ayvanın faydasını artıracak hem de yutma problemi ile karşı karşıya kalmayacaksınız.
    Yıkanıp temizlenen ayvalar küp küp ince dilimler halinde kesilir. Bir meyve tabağına konulan ayva dilimlerinin üzerine taze limon sıkıldıktan sonra tuz ilave edilir. Ardından çatalla yenilir. Hem ayvanın faydasını artıracak hemde boğazınıza takılma problemi ile karşılaşmayacaksınız.


    Ayva Neden Çiğ Yenmez?


    Genellikle ayvayı çiğ olarak yememiz tavsiye edilmez. Çünkü ayva çiğ yenildiğinde çiğneme, yutma ve yutkunma sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bazı ayva türlerinde bu etki oldukça barizdir. Ayvayı yutmaya çalışsanız da çok zorlanırsınız. Boğulma riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ayvayı çiğ yemeniz önerilmez. Fakat her meyve gibi ayva da çiğ olarak daha faydalıdır. Bu olumsuz etkilerini aşmak için ayıkladığınız ayvayı küçük küpler halinde doğrayın. Üzerine biraz limon suyu ve az tuz serperek boğazınıza takılmadan kolayca yiyebilirsiniz. Ancak yüksek tansiyon sorununuz varsa bu yöntemi de denememelisiniz. Sadece sizlere yutma sorunu yaşatmayacak türde ayvaları küçük lokmalar halinde dikkat ederek yiyebilirsiniz. Yanında mutlaka su bulundurmanızı da öneririz. Çünkü ayva yemek başta kabızlığa olmak üzere, baş ağrısı, toksin atmada göz enfeksiyonlarının iyileşmesinde adet kanamalarının düzenlenmesinde ve birçok rahatsızlıkta faydalı etkiler yapar. Aynı zamanda kış meyvesi olması nedeniyle grip gibi rahatsızlıklara karşı sizlere yardımcı olacaktır.

    Ayva Çiğ Yenirse Ne Olur?


    En sevilen kış meyvelerinden olan ayvanın pek çok türü vardır. Reçelinden, marmeladına, hoşafına kadar çeşitli alanlarda ayvayı kullanırız. Ancak ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Bunun başlıca nedeni çiğ ayva yerken çiğneme, yutma ve yutkunma sorunlarının yaşanma riskidir. Ayvayı çiğ yerken boğazınıza takılma gibi istenmeyen bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu da boğulma riski yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle çiğ ayva tüketmek isterseniz özellikle ekmek ayvası denilen türden yemenizi ve ayvayla birlikte mutlaka su içmenizi öneririz. Ekmek ayvasını çiğnemek ve yutmak kolay olur ve boğazınıza takılmaz. Diğer ayva türlerini yemek içinde sizlere bir önerimiz olacak. Ayvayı soyarak küp şeklinde ince ince doğrayın. Bunların üzerine biraz limon sıkın. Üzerini de hafifçe tuzlayın. Eğer tansiyon sorununuz yoksa ayvayı böyle tüketmek hoşunuza gidecektir. Her ne kadar pişirerek yediğiniz ayvalarda lezzetli olsa, taze tükettiğiniz daha faydalı olacaktır. Zamanında bol sulu ve tatlı ayvaları yemekten kendinizi mahrum bırakmayın.

    Ayva İle İlgili Sözler



    Sen ayvayı çoktan yemişsin başka meyve yemene gerek yok.

    Ayvanın güzelliğini görmek için üstünün tüylerini temizlemelisin.

    Aşk elmayı yemekle başlar, ayvayı yemekle biter.

    Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek, Kızlar yoksa yine babet mi giyecek. 21 inch gözlükler kol mu gezecek, Yandım Allah yandım, yandırma beni.

    Ayva; kalbi güçlendirir, nefsi güzelleştirir ve göğüsteki kederi giderir. “İbni Kayyim El Cevziyye”

    Ey sevdiğim tıpkı bir ayva gibisin; ne tatlı olduğun belli, ne ekşi

    Ay buluttan çıksın da gör, ayva tüyünü atsın da gör. “Atasözü”

    İstanbul’dan ayva da gelir, nar gelir, döndüm baktım, bir edalı yar gelir. Gelir desen dar gelir. Günaşırı alacaklılar gelir. Anam anam, dayanamam, bu iş bana zor gelir. “Orhan Veli Kanık”

    Ayvayı seven sonbaharı bekler. Atasözü

    Değmen benim gamlı, yaslı gönlüme, ben bir selvi boylu yârdan, ayrıldım. Evvel bağban idim dostum bağında, talan vurdu, ayva nardan ayrıldım.

    Ayva göbeği olan kızlar diğer kızlara oranla %95 daha çekicidir.

    Ayva ile ilgili mani: “Ayvalar dilim dilim, darılmış benim gülüm, ben gülüme ne dedim, kurusun ağzım dilim.”

    Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek, ah biz erkekler bu sene de mi bekar gezecek.

    Sonbahar gelecek buralara ayva çiçek açacak diğer meyvelerin içi geçecek.

    Sonbahar geliyor serçe, yuvanı ne yapacaksın? Ayva çiçek açmadan önce, meyvelerin içi geçecek. Rüzgâr başka çeşit esecek, yağmurlarla ıslanacaksın. Halbuki ne kadar sıcaksın! “Cahit Külebi”

    Elma yanaklım, kiraz dudaklım, ayva göbeklim seni çok özledim.

    Ayva külde pişer mi? Gül yanaktan düşer mi? Sen orada ben burada Bana gülmek düşer mi?

    Akıl; nar, ayva ve portakal gibi geç renk ve koku kazanan bir sonbahar ürünüdür. “Ahmet Haşim”
    İlginizi çekebilir: İyi Niyet Sözleri, İyi Niyet ile ilgili Sözler

    Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek, bu sene patron maaşıma ne kadar zam verecek.

    Ayva dalını eğmeli, ayvasını yemeli, komşuda kız dururken, kime boyun eğmeli. Ayva ile ilgili maniler

    Çalış çabala da nura ulaş. Pekmez içinde ne kaynatılırsa pekmez lezzeti alır. Havuç, elma, ayva, ceviz pekmezde kaynasa pekmez tadı alır. Bilgi nura karışırsa inatçı ve kötü kişiler bile bilgiden nur bulur. Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap. “Mevlana”
    Ayva

    Rengim sarı, derim tüylü,
    Tüyler düşer ovulunca.
    Hoş kokum var, tadım ekşi,
    Etim serttir, hem burukça.

    Orta, Batı Anadolu
    En elverişli yerlerim.
    Ekmek, limon, havan ile
    Şekergevrek çeşitlerim.

    Çiğ olarak fazla yenmem
    Boğulmaktan korkanlar var.
    Hoşafımı, kompostomu
    Lokantada soranlar var.

    Reçelime doyum olmaz
    Tatlım ise çok sevilir.
    Zarara uğrayan için
    “Ayvayı yedi” denilir.
#29.12.2021 20:35 8 0 0
  • Ayva kullanımına kontrendikasyonlar



    Ayva meyvesi birçok faydalı bileşen içerir ancak yanlış kullanıldığında ise zararlı da olabilir. Özellikle Ayva tohumlarının bütün halde kalması gerektiğini ve hiçbir koşulda öğütülmemeleri veya kemirilmemeleri gerektiğini bilmek çok çok önemlidir. Çekirdeklerin dış kısımları yok edildiğinde salınan amigdalin zehirlenmeye neden olabilir ve C vitamini etkisi ile birlikte aktivitesi artar.

    Mide ülseri durumunda, mukoza zarının tahriş olması mümkün olduğundan, taze ayva kullanılmamalıdır.
    Kronik kabızlık ile meyve ve tohum almamak daha iyidir.
    Ayva kullanımı plörezi için istenmeyen bir durumdur.
    Ayva meyvelerinin ses tellerine ve gırtlağa zarar verdiğine bazı dair bilgiler de var.
#02.01.2022 13:07 1 0 0
#30.07.2022 16:01 1 0 0