Kripto Para Borsalarında Balina Hareketleri Neden Önemlidir?

Son güncelleme: 11.03.2022 20:16
  • Kripto Para Borsalarında Balina Hareketleri Neden Önemlidir?
    Kripto para borsalarında artık kolay para kazanmak imkansız hale geldi. Analiz yapmak, gündemi takip etmek, mantıklı tahminler yapmak gibi uğraşlar vermek gerekiyor. Kısacası bu işe ciddi bir emek harcadığınızda para kazanma şansınız doğuyor. Kripto para borsasında incelemeniz gereken ve işinize yarayacak unsurlardan biri ise balina hareketleridir. Balina hareketleri inceleyerek yatırımlarınıza yön vermek kazancınızı mutlaka artıracaktır. Balina hareketleri neden önemlidir sorusuna gelmeden önce kripto para borsalarında balina ne demek buna göz atalım.

    Kripto Para Borsalarında Balina Hareketleri Neden Önemlidir?

    Balina Ne Demek?


    Kripto para borsaları, İstanbul borsası gibi serbest piyasalarda işlem yapmış olan hemen hemen herkes balina terimini duymuştur. Balina olarak tabir ettiğimiz kavram kripto para borsaları olmak üzere tüm borsalarda aynı anlamı taşımaktadır.
    Balina, çok yüksek miktarda sermayeye sahip kişiler veya şirketler için kullanılan bir terimdir. Bu yüksek sermaye piyasaya yön verecek güçte olduğu için balina ismi verilmiştir. Kripto para borsalarında her coin için ayrı balinalar olduğu varsayılmaktadır. Buna göre sermaye miktarı da değişmektedir. Örneğin şu anda 50 milyon dolar değerinde Bitcoin’e sahip olanlar balina sayılmaktadır. Ancak piyasa değeri daha düşük olan coinlerde bu sayı 1 milyon dolara kadar düşebilmektedir. Burada önemli olan iki nokta var; birincisi piyasadaki coinin ne kadarına sahip olduğu, ikincisi ise sahip olduğu coin miktarının dolar karşılığı.
    Özetlemek gerekirse, yüksek sermayeye sahip olan yatırımcıları balina olarak adlandırıyoruz. Balinalar yalnızca bireysel yatırımcılar olmak zorunda değil, yatırım şirketleri de balina olarak isimlendirilebilir. Bunun haricinde, orta düzey sermayeye sahip bir yatırımcı da piyasa değeri düşük bir coinde balinalık yapabilir. Balina ne demek sorusunu bu şekilde açıklayabiliriz.

    Balina Hareketleri Neden Önemlidir?


    Yazımızın ana konusu olan balina hareketleri neden önemlidir sorusunu detaylıca açıklayalım.
    Balinaların yüksek sermayeye sahip olduklarını biliyoruz. Bu da demek oluyor ki piyasaya yön verici güç balinalarda. Yani balinalar birleştiğinde ve piyasayı yükseltmek istediklerinde bunu bir şekilde başarabiliyorlar. Tabii bunun öncesinde düşük fiyattan alımlar gerçekleştiriyorlar. İşte bu alımları yakalamak büyük önem taşıyor. Eğer siz de balinalarla paralel şekilde alım yapabilirseniz, doğru seviyeleri yakalayabilirsiniz.
    Diğer bir yandan balinalar genellikle piyasaya ciddi zarar verecek haberleri önceden alırlar ve buna göre küçük yatırımcının hiçbir şeyden haberi yokken işlem yaparlar. Balinaların fiyat yüksekken ve ortada hiçbir sebep yokken yüklü satış yapması gelebilecek olumsuz bir haberin göstergesidir. Balinalar, olumsuz haber duyurulduğunda yaşanacak sert düşüşleri fırsata çevirmek için böyle bir önlem alırlar. Eğer siz de balina hareketlerini doğru şekilde inceler ve yorumlayabilirsiniz bu tarz hamleleri gerçekleştirebilirsiniz.

    Balina hareketleri doğru şekilde yorumlandığında başka analizlere ihtiyaç olmadan işlem yapabilmenize olanak sağlar. Fakat yine de kendi analizlerinizi yapmanız da fayda var çünkü her zaman balinalar birlikte hareket etmezler. Belirsizlik dönemlerinde balinalar da fikir olarak ayrılırlar. Bir kısmının alış yaptığı görülürken diğerlerinin satış yaptığı görülebilir. Tüm bunların haricinde durgun piyasalarda balina tuzakları da yapılmaktadır. Örneğin balinaların yüklü alışlar yaptığına dair haberler yayılmaya başlar, bunu doğrulayan bazı gerçek işlemler yapılır, tahta doldurulur ve bu şekilde küçük yatırımcı alım yapmaya itilir. Sonuç olarak küçük yatırımcının yüksek fiyattan ürün almasıyla fiyat daha da yükselir ve balinalar ellerindeki ürünü yüksek fiyattan küçük yatırımcıya boşaltmış olurlar. Bu sebeple tek bir indikatöre bağlı kalmamalı ve piyasayı birçok farklı açıdan değerlendirmeyi bilmelisiniz.
#01.03.2022 16:51 0 0 0
  • Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
#01.03.2022 16:53 0 0 0
  • Emeğinize saglik
#11.03.2022 20:16 1 0 0