KIŞLIK TURŞU NASIL YAPILIR: KOLAY VE FARKLI NEFİS TURŞU TARİFİLERi
Sofraların vazgeçilmezi haline gelen ve yemeklerin yanına çok yakışan turşular için en uygun zamana gelmiş bulunmaktayız. Kışlık turşu nasıl yapılır diye merak edenler için birbirinden farklı pratik turşu tarifileri
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir. Filmlere konu olan turşunun en çok merak edilen sorusu ise limon mu yoksa sirke mi koymak gerektiğidir. Tarif detaylarından evde turşu yapmanın tüm püf noktalarını öğrenebilirsiniz.
Hala taze fasulyeleri tezgahlarda görebiliyorken, yapmanız gereken 1 kilo taze fasulyeyi alıp kavanozlara doldurmaktır. Yaz sebzesi olarak bilinen taze fasulyeyi, sirke ve sarımsak ile zenginleştirebilirsiniz.
Yemeklerin yanında sunabileceğiniz leziz bir turşu hazırlamaya ne dersiniz? Yaz kış demeden her yemeğin yanında sunabileceğiniz nefis fasulye turşusunu sizlere takdim ediyoruz. İster limonla hazırlayın, ister sirkeyle. Biz sirkenin fasulyeye daha çok yakıştığını düşündük. Tarifte verdiğimiz ölçülerden ortalama 2 kavanoz turşu hazırlayabilirsiniz. Peki, fasulye turşusu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Malzemeleri hazır ettiyseniz, evde fasulye turşusu yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.
Fasulye Turşusu Tarifi İçin malzemeler
5 su bardağı su
1 kilo taze fasulye
1 çay bardağı sirke
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı deniz/kaya tuzu
Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle tarife taze fasulyelerin kenarlarını kopartarak ve ikiye bölerek başlayın.
Temizlediğiniz fasulyeleri 15 dakika haşlayın. Çok yumuşamamasına özen gösterin.
Kaynar suyun içerisine tuzu ekleyin ve eritin. Su soğuduğunda içerisine sirkeyi de ilave edin.
Suyunu süzdüğünüz fasulyeleri kavanozun yarısına doldurun.
Sarımsakları kavanozun ortasına koyun ve üzerini taze fasulye ile doldurun.
Tuzlu sirkeli suyu kepçe ile kavanozlara dökün. Tüm suyu kavanozlara ekledikten sonra ağızlarını sıkıca kapatın.
Kavanozları ortalama 20 gün boyunca kuru ve güneş almayan bir dolapta saklayın.
20 günün sonunda turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz. Et yemeklerinin yanına çok yakıştığını unutmayın.
Fasulye Turşusu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Turşu yapımında kullanacağınız ölçü 1 litre suya, 2 kaşık tuz ve bir çay bardağı sirkedir.
Turşu yapımında metal eşya kullanamaya özen gösterin.
Turşuyu hazırlarken ev yapımı alıç sirkesi kullanabilirsiniz.
Turşuda kullanacağınız fasulyelerin çok yumuşak olmamasına özen gösterin.
1 Porsiyon Fasulye Turşusu Kaç Kalori?
Fasulye turşusunun bir porsiyonu, yaklaşık 35 kaloridir. Bir porsiyon 150 grama eşittir. Tuz oranı yüksek olduğu için tansiyon hastalarının az tüketmesi önerilir.
Acı severler için de oldukça pratik bir tarifimiz var. İnce ince doğranmış kıl biberleri, acı biber ve domatesle birleştirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Kıl biber turşusunu kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
En sağlıklı gıdalar arasında bulunan kıl biber; kalp sağlığını koruyarak kanser riskini azaltır. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bibere, turşu yapımında da yer verilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Ana öğünlerin yanında sunulan biber turşusu, metabolizmayı hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olur. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı kıl biber turşusu tarifine başlayabiliriz:
Kıl Biber Turşusu Tarifi İçin malzemeler
1 kg kıl biber (İkiye veya üçe kesilmiş)
2 adet acı biber (İnce doğranmış)
3 büyük boy domates (Tercihen Çanakkale, rendelenmiş)
1 su bardağı üzüm sirkesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 baş sarımsak (İnce kıyılmış)
3 yemek kaşığı salamuralık tuz (Tepeleme)
3 dal maydanoz
Kıl Biber Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle tarifte kullanacağınız domatesleri rendeleyin, biberleri üç parçaya bölün ve acı biberleri ince ince doğrayın.
Maydanoz dışındaki tüm malzemeyi büyük bir kasede karıştırın. Oda ısısında yarım saat bekletin ki tuz iyice erisin.
Daha sonra kavanozlara aktarın. En son kavanozların ağzına birer tutam maydanoz yerleştirin. Kapağını sıkıca kapatın.
Mutfağınızın serin ve güneş almayan yerinde 15 gün boyunca bekletin.
Tüketeceğiniz zaman, kavanozun içinde hala turşu varsa buzdolabında muhafaza edip birkaç gün içinde tüketin.
Biber turşusunu, kuru fasulye veya klasik köftenin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kıl Biber Turşusunun Püf Noktaları Nelerdir?
Turşuyu tüketmeye başladığınızda, bekletme süresince kavanozların altına tabak yerleştirin, domatesler asitli olduğu için taşabilir.
Tarifte kullanacağınız malzemelerin taze olmasına özen gösterin ve yıkayıp kurulamayı ihmal etmeyin.
Turşu yapımında yapay malzeme kullanmayın. Kaya tuzu ile daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
Biber turşusunu hazırlarken bir ölçü sirkenin içine üç ölçü su ekleyin. Kavanozunuz büyükse, bu ölçüyü baz alarak miktarını arttırın.
Turşuların hazır olması için 15 gün ile 1 ay yeterli olacaktır. Bu sürede kavanozun ağzını açmamaya özen gösterin.
Kavanozun içine elinizi sokmayın, bunun yerine süzgeç veya maşa kullanın.
Kavanozun kapağını açtıktan sonra turşunuzu serin bir yerde muhafaza edin ve kısa sürede tüketin.
Fazla kalan turşu suyunu kapağı kapalı bir kavanozda saklayabilir, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
1 Porsiyon Kıl Biber Turşusu Kaç Kaloridir?
50 gramlık bir porsiyon biber turşusu, yaklaşık 15 kaloridir. Turşunun yanında mutlaka soğuk içecekler tüketin. Böylece daha kolay sindirebilirsiniz.
Turşu denildiğinde ilk akla gelen çeşit salatalık turşusudur. Küçük boyutlardaki salatalar kavanoza yerleştirilir ve limonla lezzetlendirilir. İsteğe göre maydanoz ve kereviz ekleyerek tadını dengeleyebilirsiniz.
Yaz sonları yaklaştıkça kış için yapılan hazırlıklar da artıyor. Bunlardan biri de yemeklerin yanına çok yakışan salatalık turşusu. Kıtır kıtır lezzetiyle yemeye doyamadığımız salatalık turşusunu kavanozlar halinde hazırlayarak dolaplarda saklayabiliriz. Hazır mevsimindeyken en taze salatalıkları seçiyor ve onları turşu yapımında kullanıyoruz. Turşu yapımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de muhafaza etmek. Evde salatalık turşusu nasıl yapılır diye merak edenleri böyle alalım. Listede verdiğimiz malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı salatalık turşusu tarifine ve püf noktalarına geçebiliriz.
Salatalık Turşusu Tarifi İçin malzemeler
3 kg küçük körpe salatalık
2 dal kereviz yaprağı
1 baş sarımsak
1 demet dereotu
2~3 defne yaprağı
3 ince dilimlenmiş limon
1 litre su
6 yemek kaşığı kaya tuzu
Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?
Salatalıkları bir iğneyle deldikten sonra tabanına ince limon dilimleri yerleştirdiğiniz kavanozlara yerleştirin.
Aralarına sarımsak, defne yaprağı ve kereviz yaprağı sıkıştırın. İnce limon dilimlerini dıştan görülecek şekilde kavanozun kenarlarına yerleştirin.
Bir litre kaynatılmış suya kaya tuzu ilave ederek salamurasını hazırlayın.
Tuz iyice eridikten sonra kavanozlara salatalıkların üzerini örtecek şekilde hazırladığınız salamura suyunu dökün.
Üzerini defne yaprakları ve dereotu ile örterek kavanozun kapağını sıkıca kapatın. 20 derece sıcaklıkta 3-4 hafta bekletin.
Beklettiğiniz salata turşularını tahta kaşık ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Salatalık turşusunu koyacağınız kavanozları önceden sıcak su ile sterilize edin.
Turşu yapımında sirke kullanmak istiyorsanız, elma sirkesini tercih edebilirsiniz.
Verdiğimiz ölçüler ile yaklaşık 3 kilo salatalık turşusu elde edilmektedir. Miktarını arttırmak veya azaltmak için malzemeleri ölçülü bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Turşuları kurduktan sonra serin, kuru ve güneş ışığı almayan bir yerde 10 gün boyunca bekletin. Bu süre boyunca kapağını açmayın.
Turşuyu kurarken kullandığınız malzemelere göre salatalık turşusu 15-30 gün içinde hazır olacaktır.
Salatalık turşusu uygun bir yerde 6 ay boyunca saklanarak tüketilebilir. Saklama süresini arttırmak için turşunun içerisine nohut veya elma ekleyebilirsiniz.
Turşuya ne kadar sirke konur diye merak edenler için altın oranı uygulamalarını öneriyoruz. Buna göre bir litre suya 2 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ve bir çay bardağı sirke konulmalıdır.
1 Porsiyon Salatalık Turşusu Kaç Kalori?
Salatalık turşusunun bir adedi 2, bir porsiyonu ise yaklaşık 30 kaloridir. Bir porsiyonun içerisinde yaklaşık 15 adet turşu bulunmaktadır. Yağ ve kalori değeri düşük olan salatalık turşusu, tuz bakımından çok zengindir. Bu nedenle tuz kısıtlaması olanlar ve tansiyon hastaları ölçülü bir şekilde tüketmelidir.
Kabakgiller familyasına ait bir besin olan acurun en yaygın kullanımı turşu yapımıdır. İsteğe göre çiğ veya pişirilerek tüketilen acur, tirozi ismiyle de bilinir. Acur turşusu, yalnızca 10 dakika içerisinde hazırlanır.Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan acur, yeşil, koyu yeşil ve beyaz renklidir. Tadı salatalığa benzer. Hem çiğ, hem de pişirilerek yenilebilir. Düşük kalorili bir besin olan acur, kan basıncını da dengeler. Nörolojik hastalıklara karşı vücudu koruyan acur, aynı zamanda kalp sağlığına da iyi gelir. Güneydoğu Anadolu'da 'tirozi' ismiyle bilinir. Acurun en yaygın kullanımı ise turşu yapımıdır. Tarifte verdiğimiz ölçülerden 3 kiloluk turşu bidonları hazırlayabilirsiniz. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz acur turşusu tarifine geçebiliriz.
Acur Turşusu Tarifi İçin malzemeler
2 kilo ince acur
2 yemek kaşığı tuz
2 baş sarımsak
Bidonun 3'de 1'i oranında sirke
1 çay kaşığı limon tuzu
Taze fesleğen
1 avuç nohut
Su
Acur Turşusu Nasıl Yapılır?
İlk olarak sarımsakların kabuklarını soyun ve küçük diler haline getirin.
Ardından acurların üzerine kürdan yardımıyla delik açın. Ve deldiğiniz acurları bidona yerleştirin.
Üzerine soymuş olduğunuz sarımsakları ekleyin.
En üst kısma ise taze fesleğen dalları koyun.
Tuz, sirke, limon tuzu ve suyu da bidonun içerisine ekleyin.
Bidonun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve güneş almayan serin bir yerde 3 hafta saklayın.
3 haftanın ardından kapağı açarak tadına bakabilirsiniz.
Acur turşusunu, güveçte kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Acur Turşusu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Öncelikle tarifte kullanacağınız acurların taze olmasına özen gösterin.
Turşu yapımında kaya tuzu kullanmak, daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Turşuyu hazırlarken metal eşya kullanmamaya özen gösterin.
Acur turşusu ortalama 21-24 gün içerisinde tamamen hazır olur. Bu süre içerisinde turşunun kapağını açmayın ve hava almadığından emin olun.
1 Porsiyon Acur Turşusu Kaç Kalori?
Acur turşusunun bir porsiyonu, yaklaşık 40 kaloridir. Bir porsiyonun içerisinde 3 adet acur bulunmaktadır.
Patlıcangiller ailesinden olan biber; biberli kahvaltılık sos veya biberli ekmek gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Türkiye'de daha çok Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen bu sebze, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Metabolizmayı hızlandırdığı için yemeklerin içerisinde de sık sık kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendiren yeşil biber, turşu yapımında kullanılarak uzun süre saklanabilir. Közlenmiş biber turşusu nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı közlenmiş biber turşusu tarifine başlayabiliriz.
Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi İçin malzemeler
3 kg kapya biber
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı sirke
Yarım demet maydanoz
Közlenmiş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?
İlk olarak kullanacağınız biberleri yıkayıp süzdükten sonra birkaç yerinden delin. Önceden ısıtılmış 220 dereceye ayarlı fırında, yumuşayana kadar közleyin.
Kabuklarını soyup sap ve çekirdeklerini temizleyin. İri küpler halinde kesin.
Sarımsakları soyup ince yaprak şeklinde doğrayın. Maydanozları da irice doğrayın. Zeytinyağını, sirkeyi ve tuzu derin bir kasede karıştırın.
Kavanozlara önce közlenmiş biberleri, üzerine kıyılmış maydanozu, en son sarımsakları yerleştirerek üç veya dört kat olacak şekilde dizin.
Üzerine hazırladığınız sirkeli zeytinyağı karışımından dökün. Kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
Közlenmiş biber turşusunu, tamamlayıcı bir lezzet olan kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kullanacağınız malzemelerin olgun ve taze olmasına özen gösterin. Bu sayede turşu daha lezzetli olacaktır.
Biberleri közlemeden önce kürdanla veya bıçakla küçük delikler açmayı ihmal etmeyin. Böylece içinin de pişmesini sağlayabilirsiniz.
Tarifte sofralarda kullanılan tuz yerine, daha iri bir halde satılan kaya tuzunu kullanabilirsiniz.
Kavanozu hazırladıktan sonra içerisine limon suyu damlatmayı ihmal etmeyin. Limon suyu içeriğindeki asit sayesinde turşunun daha uzun süre kullanılmasını sağlar.
Turşular için ısıya dayanaklı cam kavanozlar kullanın ve hazır olana kadar kapaklarını açmayın.
Biber turşusunun hazır olma süresi 15 gün ile 30 gün arasında değişmektedir.
1 Porsiyon Közlenmiş Biber Turşusu Kaç Kaloridir?
Standart malzemelerle hazırlanan turşunun bir porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir. Hazırladığınız turşuyu diyet listelerindeki yemeklerle birlikte tüketebilirsiniz.
Yağlı biber turşusu, ortalama 20-25 dakika da hazırlanan bir turşu çeşididir. İsteğe göre limon veya sirke kullanılsa da, biz sirkenin bibere daha çok yakışacağını düşündük. Verilen ölçülerle ortalama 2 kavanoz turşu yapılmaktadır.
Biberin kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Yemeklerin ve salataların içinde yer verilen , C vitamini bakımından zengin olan bu besin, turşu yapımında kullanılarak uzun süre saklanabilir. Yeşil biber ile hazırlanan turşu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kış aylarında sık sık tüketilir. Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra vücutta oluşan krampların giderilmesine yardımcı olur. Malzemeler hazırsa, püf noktalarıyla yağlı biber turşusu tarifine geçebiliriz.
500 gr sivri kıl biber
6 diş sarımsak
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
Yağlı Biber Turşusu (Çabuk Turşu) Nasıl Yapılır?
Öncelikle biberleri yıkayın ve sap tarafından uç kısmına doğru bıçakla hafifçe çizik atın.
O esnada üzüm sirkesi, zeytinyağı, su ve tuzu büyük bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynayan suya biberleri ve hafifçe ezilmiş sarımsakları ekleyin.
Biberleri yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Pişen biberleri bir maşa yardımıyla kavanoza doldurun.
Sıcak turşu suyunu hazırladığınız biberlerin üzerinde 1.5 cm boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurun.
Soğuyunca kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
Yağlı biber turşusunu; kuru fasulye ve pirinç pilavı ile birlikte servis ederek hoş bir sunum elde edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yağlı Biber Turşusunun Püf Noktaları Nelerdir?
Kullanacağınız biberlerin taze ve olgun olmasına dikkat edin. Tarife başlamadan önce biberleri mutlaka sudan geçirip kurulayın.
Turşunuzu 1 ölçü sirkeye, 3 ölçü su olacak şekilde hazırlayın.
Kavanozları sıcak su ile sterilize ettikten sonra kullanın. Kapaklarının hava geçirmediğinden emin olun.
Yağlı biber turşusunun hazır olması 15 gün ile 30 gün arasında değişecektir. Bu süreçte kavanozların kapaklarını açmamaya özen gösterin.
Turşular hazır olduktan sonra maşa ve delikli süzgeç ile servis tabağına koyabilirsiniz. Fazla kalan turşu suyunu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
1 Porsiyon Yağlı Biber Turşusu Kaç Kaloridir?
100 gram olarak hazırlanan yağlı biber turşusu yaklaşık 15 kaloridir. Kalori değeri düşük olsa da, içeriğinde yüksek oranda tuz bulunduğundan ölçülü bir şekilde tüketilmeli, ardından bol miktarda su içilmelidir.
Lokantalarda en çok rastlanan turşu çeşitlerinden biri de kırmızı lahanadır. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu turşu, 10-15 gün bekletildikten sonra sofralardaki yerini alır.
Ana vatanı Atlantik kıyıları olan kırmızı lahana, güz sebzesi olarak bilinir. Ülkemizde en çok Karadeniz'de tüketilen bu besin, uzun süre muhafaza edilebilir. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığı için, diyet listelerinde sık sık yer verilir. İçerisinde barındırdığı K vitamini sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir. Malzemeleriniz hazırsa, lokanta usulü kırmızı lahana turşusu nasıl yapılır birlikte görelim
Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi İçin malzemeler
1 kırmızı lahana
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 çay bardağı üzüm sirkesi
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle kullanacağınız lahanayı ince ince doğrayıp geniş bir kaseye alın. Üzerine bir yemek kaşığı kaya tuzu ilave ederek ovun.
Ovma işleminin ardından lahanayı bir kenara alın ve 10 dakika dinlendirin. Dinlenen lahanaları bol suda durulayın.
Yumuşayan ve rengi açılan lahanayı bir kavanoza sıkıştırarak doldurun. Üzerine sirke, su, limon tuzu ve kalan kaya tuzunu ilave edip kapağını sıkıca kapatın.
Serin bir yerde 5-10 gün bekletin. Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında bekletin.
Hazırladığınız şipşak kırmızı lahana turşusunu, kuru fasulye veya maklube yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kırmızı Lahana Turşusunun Püf Noktaları Nelerdir?
Kullanacağınız lahananın taze ve olgun olmasına özen gösterin. Mevsimlik lahanalar her zaman daha lezzetli olacaktır. Lahananın renginin değişmemesi için sirke kullanmayı ihmal etmeyin.
Sirke ve su dengesini ayarlamak için ölçü kullanın. Bir ölçü sirkeye 3 ölçü su olacak şekilde ayarlayın. Kavanozun büyüklüğüne göre miktarı ayarlayabilirsiniz.
Ovma ve dinlendirme işlemini es geçmeyin. Bu işlemler sayesinde kırmızı lahananın acılığı ve koyu rengi gidecektir.
Kullanacağınız kavanozu sıcak su ile sterilize edin. Cam kavanoz kullanarak turşuların ömrünü uzatabilirsiniz.
Turşuların kıvamını alması için 5 ile 10 gün yeterlidir. Bu süre içinde kapağı çok sık açmamaya özen gösterin.
Arta kalan turşu suyunu cam bir şişeye koyarak serin yerde muhafaza edebilir, istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
1 Porsiyon Kırmızı Lahana Turşusu Kaç Kaloridir?
Meyve veya sebzelerden hazırlanan turşular, düşük kalorisi ile öğle ve akşam öğünlerinde tüketilir. Bir porsiyon kırmızı lahana turşusu, ortalama 20 kaloridir.
Et, sebze, salata ve meze tariflerinde sık sık yer verilen patlıcanı, bu kez turşu yapımında kullanıyoruz. Tadını yoğunlaştırmak için maydanoz, kırmızı biber ve beyaz lahana da ekleyebilirsiniz.
Hindistan'dan Afrika'ya doğru yayılan patlıcan; patlıcan oturtma ve patlıcan kebap gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Ülkemizde Antalya ve Hatay'da tarımı yapılan patlıcan, genellikle tropik bölgelerde yetiştirilir. Lif oranı yüksek olan bu besin, kalp ve mide sağlığını olumlu yönde etkiler. Sulu ve zeytinyağlı yemeklerde sık sık yer verildiği gibi, turşu yapımında da kullanılabilir. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı patlıcan turşusu tarifine başlayabiliriz
Patlıcan Turşusu Tarifi İçin malzemeler
2 kg küçük turşuluk patlıcan
1 küçük boy beyaz lahana
1 havuç
3 salçalık kırmızıbiber
1 demet maydanoz
Kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
3~4 defne yaprağı
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle yıkayıp süzdüğünüz patlıcanların sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.
Geniş bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan patlıcanları bir kabın içine üst üste dizin. Üzerine bir ağırlık koyarak acı suyunu bırakması için 3-4 saat bekletin.
Kıyılmış lahana, biber, maydanoz, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğradığınız havuçları karıştırın.
Acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına hazırladığınız karışımı doldurup, maydanoz sapları ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
Turşunun suyu için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın. Bu suya her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın.
Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyerek turşunun üzerini örtecek şekilde dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 1 ay bekletin.
Patlıcan turşusunu, yanına çok yakışan kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Patlıcan Turşusunun Püf Noktaları Nelerdir?
Kullanacağınız patlıcanları seçerken sap kısımlarının yeşil olmasına özen gösterin.
Tarife başlamadan önce patlıcanları tuzlu suda bekletin. Bu sayede koyu rengini ve acılığını giderebilirsiniz.
Saklama kabının cam olması, turşuyu daha uzun süre saklamanızı sağlayacaktır.
Turşunun kullanım ömrünü uzatmak için, kavanozun içine birkaç damla limon suyu veya limon tuzu ekleyebilirsiniz.
Cam kavanozları kullanmadan 30 dakika önce sıcak su ile sterilize edin ve kurutun.
Turşuların hazır olması yaklaşık 30 gün sürecektir. Bu sürede kavanoz kapaklarını çok sık açmayın.
Hazır olan turşuları maşa veya süzgeç yardımıyla servis edin, kavanozun içine el sürmeyin.
1 Porsiyon Patlıcan Turşusu Kaç Kaloridir?
Evdeki malzemelerle hazırlanan patlıcan turşusu, yaklaşık 20 kaloridir. Fosfor ve vitamin bakımından zengin olan bu sebze, düşük kalorili bir besindir. Bu yüzden diyet listelerinde de yer verilir.
Lezzetiyle çok sevilen ve yemeklerin yanında tüketilen pancar ile nefis mi nefis bir turşu hazırladık. Pancar turşusunu hazırlarken, sarımsak kokusunu bastırmak için defne yaprağı kullanabilirsiniz.
Pancar Turşusu Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
6 pancar
6 diş sarımsak
3 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
10 dal maydanoz sapı
1 dal kereviz sapı ve yaprağı
Salamura için
Yeteri kadar pancar suyu
Yeteri kadar sirke
1 yemek kaşığı kalın tuz
Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?
Pancarların kabuklarını fırça ile iyice temizleyip sap kısmını kesin. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. 3 yemek kaşığı sirke ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen pancarların suyunu salamurada kullanmak için ayırın. Ilıkken kabuklarını soyduğunuz pancarları, ister kalın, yuvarlak dilimler halinde, isterseniz elma dilimi şeklinde doğrayın.
Kavanoza karabiberleri, iki defne yaprağını ve 4 diş sarımsağı ekleyin. Pancarları boşluk kalmayacak şekilde kavanoza doldurun.
En üste kalan sarımsak ve defne yaprağını ekleyin. Maydanoz, kereviz sapları ve yapraklarını pancarların üzerini tamamen kapatın.
Salamura için, pancar turşusunun kendi haşlama suyunu kullanın. Pancar suyu sıcakken, içine sirke ve tuzunu ekleyin, tuz eriyinceye kadar kadar karıştırın.
Turşunun üzerini kapatacak kadar hazırladığınız su ile doldurun, ağzını sıkıca kapatın.
Yaz ayları gelse de yesek dediğimiz meyvelerin başında yeşil erik bulunuyor. Atıştırmalık gibi tüketilen bu meyveyi, kışa saklamak isteyenler için enfes bir turşu tarifimiz var. Yeşil erik turşusunu hazırlarken püf noktalarından yardım almayı unutmayın.
Yüksek miktarda antioksidan içeren yeşil erik, beyinde bulunan yağ iç zarının hasar görmesini önler. Magnezyum ve K vitamini bakımından zengin olduğu için, kemiklerin güçlenmesinde de etkilidir. Bağışıklığı güçlendiren yeşil erik, kansızlığın giderilmesinde de rol oynar. Faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyi, turşu yapımında kullandık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Malzemeleriniz hazırsa, evde yeşil erik turşusu nasıl yapılır birlikte görelim.
Yeşil Erik Turşusu Tarifi İçin malzemeler
1,5-2 kg yeşil erik
10 diş sarımsak
1 adet limon suyu
1/2 su bardağı üzüm sirkesi
1.5 l kaynar su
4 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı şeker
1/4 demet dereotu
1 avuç nohut
Yeşil Erik Turşusu Nasıl Yapılır?
İlk olarak erikleri, dereotunu ve nohutları yıkayarak süzülmeye bırakın.
Erikleri kavanoza alarak ayıkladığınız diş sarımsakları ve nohutu da ekleyerek güzelce yerleştirin.
Kaynar suya tuz, sirke, limon suyu ve şekeri ekleyerek tuz tamamen eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın.
Turşu suyu tamamen soğuduğunda kavanoza doldurun ve üzerine dereotunu da ilave ettikten sonra kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Direk güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
Hazırladığınız yeşil erik turşusunu kuru fasulye ve bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yeşil Erik Turşusu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Turşu yapımında yapay malzeme ve metal eşya kullanmayın.
Kütür kütür erik turşusu hazırlamak için, eriklerin taze olmasına özen gösterin.
Turşunun kıvamını tutturmak için tarifte verilen ölçülere bağlı kalın.
Bekletme süresi boyunca turşu kavanozlarının kapağını açmamaya dikkat edin.
Turşunuz hazır bir hale gelinde güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin.
1 Porsiyon Yeşil Erik Turşusu Kaç Kalori?
Yeşil erik turşusunun bir porsiyonu yaklaşık 55 kaloridir.
Ayrı ayrı turşular hazırlamak yerine ben hepsini aynı yere toplayayım diyenler için karışık turşu tarifini sizlere sunuyoruz. Domates, lahana, acur, kelek ve havuç ile hazırlanan karışık turşuyu salamura ettikten sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
Karışık Turşu Tarifi İçin malzemeler
4-5 yaprak kereviz yaprağı
2-3 adet yeşil domates
1 küçük lahananın yarısı
2-3 acur
2-3 kelek
2-3 havuç
10-15 nohut
10-15 tane karabiber
5 diş sarımsak
Salamurası için
1 lt su (Kaynatılıp oda ısısında soğumuş)
1 çay bardağı sirke (Tercihen ev yapımı)
2.5 yemek kaşığı kaya tuzu
Karışık Turşu Nasıl Yapılır?
Salamurası için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Kereviz sapı dışındaki tüm sebzeleri aynı boyda olacak şekilde kesin.
Kavanozun alt kısmına nohutları serpin. Doğradığınız sebzeleri elinizle sıkıştırarak kavanozun içine yerleştirin.
Üzerine salamura suyunu dökün, kereviz sapı ile üzerini tamamen kapatacak şekilde yerleştirin. Kapağını sıkıca kapatıp 15 gün güneş görmeyen serin bir yerde bekletin.
Yemeklerin içerisinde ne çok kullanılan malzemelerden biri de şüphesiz domatestir. Ancak turşu yapımında kırmızı yerine yeşil domatesleri kullanıyor, yeşil biber ve sarımsakla zenginleştiriyoruz.
Yeşil domateslerler kış için lezzetli turşu hazırlamaya ne dersiniz?
Domates Turşusu Tarifi İçin malzemeler
3 kg yeşil domates
1 baş sarımsak
1çay bardağı cin biberi
500 ml sirke
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Aldığı kadar su
Domates Turşusu Nasıl Yapılır?
Domatesleri yıkadıktan sonra bir çatal yardımı ile birkaç yerinden delin. Turşu kavanozuna yerleştirin. Sarımsakları soyun, biberlerin de acısının çıkması için uçlarını kesin. Biber ve sarımsakları domateslerin üzerine ekleyin.
Sirkenin içine 2,5 avuç (1 karış kavanoza 1 avuç tuz) tuzu ve limon tuzunu eritin ve domateslerin üzerine dökün. Kalan kısmını da su ile doldurun. Turşu kavanozunu sıkıca kapatın ve güneş görmeyen yerde 3-4 hafta bekletin.
Turşuyu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
4 taze zencefil
2 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç sirkesi (ya da elma sirkesi)
1 su bardağı toz şeker
Zencefil Turşusu Nasıl Yapılır?
Zencefillerin kabuklarını soyup ince dilimleyin. Bir kaseye aralarına tuz serperek yerleştirin ve acı suyunun çıkması için birkaç saat bekletin.
Acı suyunu bırakan zencefilleri yıkayıp kurutun ve tekrar kavanoza yerleştirin.
Sirkeyi tencereye alıp ısıtın. Toz şekeri ekleyip şeker eriyinceye kadar karıştırın.
Sıcak sirkeli şurubu zencefillerin üzerini örtecek şekilde kavanoza doldurun. Ilındıktan sonra kapağını sıkıca kapatın. Bir hafta sonra servis yapın.