HELLİM PEYNİRLİ TARİFLER: 10 NEFİS TARİF
Hellim peyniri nedir, nasıl kullanılır? Hellim peyniri hangi tariflere eklenebilir? İşte, sofralarınıza renk katacak birbirinden lezzetli ve pratik 10 farklı hellim peynirli tarif:
Hellim peyniri, Kıbrıs kökenli bir peynirdir. Sık dokulu, sarımsı beyaz renge sahip olan bu peynir, taze bir şekilde tüketilir. Genellikle tavada veya ızgarada kızartıldıktan sonra yenir. Kıbrıs Cumhuriyeti için önemli bir ihraç kalemidir. Hellim peynirinde, keçi sütü, tuz ve nane bulunur. İçerisinde kullanılan süt, bazen koyun veya inek sütü de olabilir. Ancak keçi ve koyun sütünden yapılan peynirler daha dayanıklıdır. 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. İnek sütünden yapılan hellim peyniri ise birkaç ay içinde bozulur ve lezzeti daha düşüktür. İşte, hellim peyniri ile yapabileceğiniz güzel tarifler
GS2004 ‘dan hellim peynirli bonfile lezzeti ile karşınızdayız. Bonfile eti, hellim peyniri ve domates ile hazırlanan bu yemek, özellikle davet sofraları için idealdir. Malzemeler hazırsa, hellimli bonfile tarifine geçebiliriz.
Hellimli Bonfile Tarifi İçin malzemeler
2 dilim bonfile
2 dilim hellim peyniri
1 adet domates (Kalın halka doğranmış)
1 adet köy biberi (Kalın halka doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz
Üzeri için
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Zahter
Çörek otu
Hellimli Bonfile Nasıl Yapılır?
Bonfile dilimlerini tuz ve zeytinyağı ile bir kaba alarak karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
Zahter, çörek otu ve zeytinyağını bir kasede karıştırın.
Dinlenmiş bonfile dilimlerini, Hellim peynirini, domatesi ve biberi sırasıyla ızgara yaparak kat kat tabağa dizin ve üzerine zahterli sosu gezdirerek sıcak servis edin
Hellim ve Beyaz Peynirli Fırın Domates
Cherry domates, beyaz peynir ve hellim peyniri ile hazırlanan bu yemek, hafifliği ile sofraların favorisidir. Üzeri fesleğen ve taze biber ile süslenebilir.
GS2004’in yorumuyla beyaz peynir ve hellim peyniri ile hazırlayacağınız lezzeti bol fırın domates tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Cherry domates, beyaz peynir, zeytinyağı ve fesleğen ile hazırlanan bu yemeği, öğle ve akşam menülerinde sunabilirsiniz.
Hellim Ve Beyaz Peynirli Fırın Domates Tarifi İçin malzemeler
1/2 kg cherry domates
250 g hellim peyniri
100 g tam yağlı ezine beyaz peynir
5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı karabiber (Taze çekilmiş)
Taze fesleğen
Pembe tane biber
Hellim Ve Beyaz Peynirli Fırın Domates Nasıl Yapılır?
Geniş bir fırın kabında cherry domatesleri zeytinyağı, tuz ve karabiber ile harmanlayın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 25-30 dakika pişirin.
Hellim peynirini boydan ikiye kesin. İki yüzlerini de tavada orta ateşte kızartın.
Cherry domates kabını fırından çıkarıp domateslerin üzerine hellim dilimlerini yerleştirin. Beyaz peyniri hellimlerin üzerine ufalayın.
Peynirler eriyince kadar pişirmeye devam edin. Servis tabağına alıp fesleğen ve pembe biber ile servis edin.
Küp küp doğranmış hellim peyniri, kavurma ve kuzu kulağı ile hazırlanan bu yemek, özellikle çayın yanına çok yakışır. Hazırlaması 40, pişirmesi ise yaklaşık 20 dakikadır.
Kıbrıs kökenli bir peynir olan hellim, genellikle ızgarada veya tavada kızartıldıktan sonra tüketilir. Özellikle pide ve sandviç tariflerinde kullanılan bu peynir, mineral bakımından zengindir. Malzemeler hazırsa, Ekrem Çağatay’dan pide severler için eşsiz bir lezzet
Kavurmalı Ve Hellimli Pide Tarifi İçin malzemeler
60 g hellim peyniri (Küp doğranmış)
120 g kavurma (Küp doğranmış)
1/2 adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
Kekik
5 g tereyağı
Servis için
Frenk maydanozu
Kanlı kuzu kulağı
Pide hamuru
400 g un
220 g su
(Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)
Kavurmalı Ve Hellimli Pide Nasıl Yapılır?
Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın.
Frenk maydanozu ve kuzu kulağı eşliğinde sıcak servis edin.
Nohutlu ve Hellimli Ay Böreği
Çay saatlerinde sunabileceğiniz ay böreği, nohut, tahin, kabak, patlıcan ve hellim peyniri ile doldurulur. Üzeri ise kabak çekirdeği ile zenginleştirilir.
Sevgili Bergüzar Erden’den çay saatleriniz için çok özel bir börek tarifimiz var. Nohut ve hellim peyniri ile hazırlanan bu börek, ay çöreği şekli verilerek pişirilir. Üzerinde taze ada çayı yaprakları kullanılır. İsteğe göre ayçiçeği çekirdekleri de tercih edilebilir. Malzemeler hazırsa, nohutlu ve hellimli ay böreği tarifine geçebiliriz.
Nohutlu Ve Hellimli Ay Böreği Tarifi İçin malzemeler
Hamuru için
530 g organik ekmeklik beyaz un
5 g instant maya
200 g katı ev yoğurdu (Oda sıcaklığında)
250 g tereyağı (Oda sıcaklığında)
2 adet yumurta (Birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
22 g şeker
8 g tuz
İç harcı için
500 g haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı tahin
1 adet limon suyu ve rendelenmiş kabuğu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
1 adet taze kabak (Küp şeklinde doğranmış)
1 adet patlıcan (Küp şeklinde doğranmış)
4 adet az acılı taze kırmızı ve yeşil biber (İnce doğranmış)
150 g rendelenmiş hellim peyniri
Bir tutam taze fesleğen (Doğranmış)
5 diş sarımsak (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı kimyon
Üzeri için
1 kase taze ada çayı yaprağı
Hamuru için
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
1 bardak kabak çekirdeği içi
Nohutlu Ve Hellimli Ay Böreği Nasıl Yapılır?
Unu yoğurma kabına alarak tuz, şeker ve instant mayayı ilave edip karıştırın. Daha sonra unun ortasını açın ve tereyağı, yoğurt ile yumurtayı ilave ederek karıştırın.
Yumuşak bir hamur elde etmek için 6-10 dakika süreyle yoğurun. Üstünü kapatarak 2 katına yakın kabarması için hamuru oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
İçini hazırlamak için zeytinyağını yapışmaz geniş bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanları ilave ederek kavurun.
Soğanları başka bir kaba aktarın ve aynı tencereye küp şeklinde doğranmış kabak ve patlıcanı alarak az tuz ve karabiber ilave ederek hafifçe kızartın.
Başka bir kapta nohut, limon suyu, kimyon, sarımsak, tuz ve tahini karıştırdıktan sonra kavurduğunuz sebze ve soğanı ilave edin. Son olarak doğranmış fesleğen ile biberleri ve hellimi ilave ederek karıştırın.
Mayalanmış hamuru 11 parçaya bölerek yuvarlayın. Her bir parçayı çok az un ile uzunlamasına lavaş inceliğinde açın ve hazırladığınız içten bolca koyarak sardıktan sonra ay şeklini verin.
Ayırdığınız yumurta sarısını sütle birlikte karıştırın ve bir fırça yardımıyla böreklerin üstüne sürün ve bol miktarda kabak çekirdeği içi serpiştirin. Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt yerleştirdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Önceden 190 derecede ısıttığınız fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika süreyle pişirin ve sıcak servis edin.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu sandviç, okula veya işe giderken afiyetle tüketilebilir. İsteğe göre içindeki malzemeleri zenginleştirebilir, mevsim yeşillikleri ile geliştirebilirsiniz.
Hellim peyniri, sık dokuya sahip olan Kıbrıs kökenli bir peynirdir. Genellikle tavada ya da ızgara da kızartıldıktan sonra tüketilir. Ana malzemeleri keçi sütü ve tuzdur. Bazı çeşitlerinde nane de kullanılır. Makarna ve sandviç tariflerinde sık sık yer alır. Peki, hellim peynirli sandviç nasıl hazırlanır. Öğünlerini doyurucu atıştırmalıklarla geçirmek isteyenler için hellim peynirli sandviç tarifine başlayabiliriz
Hellim Peynirli Sandviç Tarifi İçin malzemeler
Yarım kepekli baget ekmek
100 gr hellim peynir
1 domates
2-3 dal taze fesleğen
Hellim Peynirli Sandviç Nasıl Yapılır?
Fesleğeni yaprak yaprak ayırın. Domatesin kabuğunu soyup ince ince dilimleyin. Ekmeği enine kesip mangalda ısıtın.
Hellim peynirini dilimleyip mangalda her iki tarafını kızartın.
Sırasıyla; domates dilimleri, taze fesleğen yaprakları ve kızartmış olduğunuz peyniri ekmeğin arasına dizin. Özenle kapatıp ılık servis yapın. Afiyet olsun.
Hellim Peynirli Sandviç Püf Noktaları Nelerdir?
Peyniri kızartmak için mangal yerine yağsız tava da kullanabilirsiniz.
Sandviçe ek olarak marul yaprakları, salatalık ve sevdiğiniz sebzeleri de ekleyebilirsiniz.
Hellim Peynirli Sandviç Kaç Kalori?
Hellim peynirli sandviç, yaklaşık 250 kaloridir. Diyet listeleri için uygundur.
Hellim Böreği
Gözleme hamuru ile hazırlanan hellim böreği, isteğe göre sacda veya yapışmaz tavada pişirilebilir. Hellim peynirine ek olarak soğan ve maydanoz gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Gözleme hamuru ile hazırlanan hellim böreği, ismini içinde kullanılan hellim peynirinden alır. Kıbrıs kökenli bir peynir çeşidi olan hellim, genellikle tava veya ızgarada kızartıldıktan sonra servis edilir. Malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı hellim böreği tarifine geçebiliriz
Hellim Böreği Tarifi İçin malzemeler
Hamuru için:
1.5 su bardağı un
1/2 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
2 su bardağı rendelenmiş hellim peyniri
2 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
Hellim Böreği Nasıl Yapılır?
Tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğanlar biraz soğuduktan sonra hellim peyniri rendesi ve karabiberi ekleyip hepsini karıştırın.
Unu yoğurma kabına koyun, içine tuzu ve zeytinyağını ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 2 bezeye bölün ve bezeleri yufka büyüklüğünde oklava yardımıyla açın, birinci yufkayı tezgaha serin.Bir çember yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde kesip, içlerine hazırladığınız harcı paylaştırın. Yarım ay şeklinde kapatıp, kenarlarını bastırın. Hazırlanan börekleri kızdırılmış teflon tavaya alıp, iki tarafını pişirdikten sonra sıcak servis yapın.