DOMATESLİ MEZE TARİFLERİ: 12 FARKLI DOMATESLİ MEZE TARİFİ
Mezeler, sofraların vazgeçilmezi lezzetlerdendir. Domatesli meze tariflerini sizler için derledik. İşte, birbirinden lezzetli, 12 farklı domatesli meze tarifi:
Mezeler, sofraların vazgeçilmezi lezzetlerdendir. Günün her öğününde sofralarınızı zenginleştirir. Domatesli ve yoğurtlu farklı versiyonları bulunur. Sizler için domatesli meze tariflerini derledik. İşte, birbirinden lezzetli 12 farklı domatesli meze tarifi:
Midye Pilaki
Deniz ürünleri arasında büyük bir ilgi gören midye, protein bakımından zengin bir besindir. A, B12, C vitaminlerinin yanı sıra manganez ve selenyum deposu olarak da bilinir. İçerisindeki yağ oranı düşük olduğu için, kilo vermeye yardımcı olur. Genellikle pilavlı iç harç ile doldurulan midyeleri, bu kez farklı bir tarifte kullanıyoruz. Et ve balık yemeklerinin yanında meze olarak sunabileceğiniz midye pilaki nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, evde midye pilavı yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.
Midye Pilaki Tarifi İçin malzemeler
75 ayıklanmış midye
2 soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 havuç
5 çarliston biber
3 yemek kaşığı su
1 patates
1 kereviz
1 çay kaşığı toz şeker
4 diş sarımsak
1 domates
1 yemek kaşığı un
4 kornişon salatalık turşusu
5 dal maydanoz
Tuz
Midye Pilaki Nasıl Yapılır?
Midyeleri bol suyla yıkayıp süzün. Soğanları temizleyip kıyın. Havuçları ve çarliston biberleri temizleyip ince doğrayın.
Kereviz ve patatesi soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Maydanozları temizleyip kıyın.
Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Soğanları ekleyip birkaç dakika kavurun. Biberler ve havuçları ilave edip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine su ekleyin.
Kereviz ve patatesi ilave edip karıştırın. Tuz, toz şeker ve sarımsakla tatlandırıp 10 dakika pişirin.
Domatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve 1 yemek kaşığı unla harmanlayın. Tencereye ekleyin.
Bütün malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirip midyeleri ekleyin. 10 dakika arada karıştırarak soteleyin. Midye pilakiyi servis tabağına alın. Servis yapın.
Midye Pilaki Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarife başlamadan önce midyeleri ayıklamak için, 20 dakika sıcak suda bekletin. Kabukları açıldığında içinde bulunan eti alabilirsiniz.
Kullanacağınız midyeleri bol sudan geçirin.
Dilerseniz, farklılık katmak için midye pilakinin içerisine yarım çay bardağı sade soda da ekleyebilirsiniz.
Midye eti çabuk bir şekilde piştiği için, pişirme esnasında yemeği sık sık kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
1 Porsiyon Midye Pilaki Kaç Kalori?
Midye pilakinin bir porsiyonu, yaklaşık 50 kaloridir. Düşük kalorili olduğu için, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
7~8 dal maydanoz
Sumak
1 su bardağı kurutulmuş domates
1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Kurutulmuş Domates Salatası Nasıl Yapılır?
Nar ekşisi, zeytinyağı ve sumağı karıştırıp sosu hazırlayın. Domates kurusunu dilimleyip sosa ilave edip marine edin. Maydanoz yapraklarını ayıklayıp ince doğrayıp karışıma ekleyin. Hepsini karıştırıp, üzerine ince çekilmiş ceviz serpip servis yapın.
Genellikle kış için önceden hazırlanan kahvaltılık sosun temel malzemeleri biber ve domatestir. Konserve halinde saklandığı için, kullanım ömrü yaklaşık 5 aydır. Acılı kahvaltılık sosun farklı bir versiyonu olan lutenitsa, Bulgaristan da sık sık tüketilen besinler arasında yer alır. Hazırsanız, acılı kahvaltılık sos yapımına başlayabiliriz.
Acılı Kahvaltılık Sos Tarifi İçin malzemeler
1 kg kırmızı kapya biberi
400 g yeşil biber
1 kg domates
15~20 diş sarımsak
1 demet maydanoz
5~6 küçük acı biber turşusu
1 çay bardağı zeytinyağı
1/4 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Acılı Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?
İlk olarak biberleri ortadan ikiye keserek çekirdeklerini temizleyin ve mutfak robotuna alın.
Daha sonra kabuğu soyulmuş domatesleri, ayıklanmış sarımsakları, maydanoz ve acı biber turşusunu robota ilave ederek iyice karışmasını sağlayın.
Hazırlanan karışımı derin bir tencere içerisine alıp, fazla suyu çekene kadar kaynatın.
Kaynatma işlemi sırasında zeytinyağı, sirke ve tuzunu ekleyerek karıştırın. İsteğe göre farklı baharatlar da karışıma eklenebilir.
Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alabilirsiniz.
Harcınız sıcakken önceden hazırlanmış kavanozlara paylaştırın ve hava almayacak şekilde kapaklarını kapatın.
İlk olarak oda sıcaklığında, soğuduktan sonra ise buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Dilerseniz, acılı kahvaltılık sos yapımında domates sosu da kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Acılı Kahvaltılık Sos Püf Noktaları Nelerdir?
Kullanacağınız malzemelerin taze olmasına dikkat edin. Özellikle sulu domatesler kullanarak sosun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfak robotundan geçen malzemeleri, kaynatmaya başlamadan önce tel süzgeçten geçirebilirsiniz. Bu işlem sayesinde pişirme işlemi kısalacaktır.
Kaynama işlemini sosun içinde köpük kalmayana dek devam ettirin. Arada bir karıştırmayı da ihmal etmeyin.
Kavanozlara doldurulan sosları ters çevirip üzerini örterek soğumaya bırakarak tüm malzemelerin karışmasını ve kıvam almasını sağlayın.
Acılı Kahvaltılık Sos Kaç Kalori?
Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen 100 gramlık acılı sos, yaklaşık 150 kaloridir. Zengin besin değerlerine sahip olan sos, diyet listelerinde de tercih edilebilir.
Kahvaltı ve kızartmalarda en sevilen soslar arasında yer alan salsa sos tarifine de göz atabilirsiniz. Sitemizde yer alan sos tariflerini deneyerek yemeklerinize tat verebilirsiniz.
Domatesli Ve Yoğurtlu Dip Sos Tarifi İçin malzemeler
Domates sos için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sarımsaklı tuzlu çeşni
1 çay kaşığı Chili biberi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 tutam toz şeker
400 gr domates (küp doğranmış)
3 yemek kaşığı domates püresi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
Yoğurtlu sos için
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı krema
3~4 dal Frenk soğanı
1 tatlı kaşığı sarımsaklı tuzlu çeşni
1 tatlı kaşığı İtalyan otları
1 çay kaşığı Chili biberi
1 çay kaşığı tuz
Domatesli Ve Yoğurtlu Dip Sos Nasıl Yapılır?
Pratik sos tarifleri arasında özel bir yere sahip. Domates sos için zeytinyağını ısıtıp sarımsaklı çeşni, chili biberini ekleyin ve soteleyin. Limon kabuğu rendesi, domates ve domates püresi ve şekeri ekleyip kısık ateşte 15 dakika pişirin. Balzamik sirke ve baharatları ilave edin. Sıcak ya da ılık servis yapın. Yoğurtlu sos için, bir kasede yoğurt ve kremayı çırpın. Sarımsaklı çeşni, İtalyan otları, chili biberi ve deniz tuzu ekleyip karıştırın. Frenk soğanlarını ince doğrayıp sosa karıştırın ve yanında cipslerle servis yapın.
400 gr domates
Yarım demet taze soğan
1 soğan
Yarım demet maydanoz
30 gr domates salçası
1 limonun suyu
1 çay kaşığı pul biber
2 çorba kaşığı su
Bostana (Urfa) Nasıl Yapılır?
Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun ve çok ince küp şeklinde doğrayın. Soğanı soyup ince kıyın. Maydanozu temizleyip kıyın. Bütün malzemeyi bir kapta karıştırın.
Ayrı bir kapta domates salçası, bir limonun suyu, pul biber ve suyu bir kapta karıştırın.
Domatesli karışım ile sosu kapaklı bir kaba (cam kavanoz tercih edilir) aktarın. Kapağını kapatıp bir gün buzdolabın da beklettikten sonra servis yapın.
200 g yeşil zeytin
1 domates
Zeytinyağı
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Domatesli Zeytin Mezesi Nasıl Yapılır?
Yeşil zeytinleri sıcak suda 5 dakika bekletip çekirdeklerini temizleyin. Domatesi küp doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp domates, ezilmiş sarımsak ve biber salçasını ekleyin. Domatesli sos suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra içine çekirdeklerini çıkarttığınız zeytin, kırmızı pul biber, kimyon ve karabiberi ilave edin. Karıştırıp servis yapın.
Genellikle yemeklerin yanında soğuk bir şekilde servis edilen acılı ezme, en çok Akdeniz Bölgesi'nde tüketilir. Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan sofralarında da yer verilen bu besin, hiper tansiyon ve kalp krizi riskini düşürür. Yapımında acı biber kullanıldığı için iştah açıcı özelliği de mevcuttur. Et ve balık yemeklerinin yanında sunulan acılı ezme, besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Kışlık acılı ezme nasıl yapılır? Hazırsanız, nefis acılı ezme nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir birlikte görelim.
Acılı Ezme Tarifi İçin malzemeler
3 domates
1 soğan
2 yeşil biber
2~3 dal taze nane
2~3 dal maydanoz
Tuz
1 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı sumak
Zeytinyağı
Yarım limon suyu
Acılı Ezme Nasıl Yapılır?
Öncelikle domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğrayın.
Soğan ve yeşil biberleri ince ince kıyın. Doğradığınız malzemelerin suyunu süzüp geniş bir kaba alın.
Önceden kıydığınız yeşillikleri ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın.
Zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırdıktan sonra ezmenin üstünde gezdirin.
Acılı ezmeyi, hasanpaşa köftesi veya patlıcan kebabının yanında meze olarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Acılı Ezmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Ezme içinde kullanacağınız malzemelerin taze ve olgun olmasına özen gösterin.
Malzemeleri ölçülü bir şekilde arttırarak hava almayan cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.
İsteğe göre 2 diş sarımsağı ezip karışıma ilave edebilirsiniz.
Acılı ezmeyi servis ederken nar ekşisi ve sos çeşitleri ile tatlandırabilirsiniz.
1 Porsiyon Acılı Ezme Kaç Kaloridir?
Doğal malzemelerle hazırlanan acılı ezmenin bir porsiyonu, yaklaşık 80 kaloridir. Düşük kalorili acılı ezme tarifini, diyet listesine ekleyebilirsiniz.
Akdeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan şakşuka, sebzelerin kavrulup üzerine sos dökülmesiyle hazırlanır. Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında meze olarak sunulan bu besin, Arap mutfaklarında da tüketilir. Yapımı yöreden yöreye değişse de, ana malzemeleri patlıcan, biber ve domatestir. Sindirim sistemini rahatlatmasının yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Şakşuka nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ev yapımı şakşuka tarifine geçebiliriz:
Şakşuka Tarifi İçin malzemeler
2 adet patlıcan
3 adet patates
1 adet kabak
2 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
3 adet domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tutam şeker
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Şakşuka Nasıl Yapılır?
Bütün sebzeler iyice bol su ile yıkanır.
Patlıcanların kabukları alacalı soyulur ve küp küp doğrandıktan sonra acı tatları gitsin diye tuzlu suya koyulur.
Patateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Fazla nişastasını suya bıraksın diye patateslerde suya koyulur.
Kabak ve biberlerde eşit boyutlarda doğranır.
Sıvıyağ kızınca sırayla kabaklar ve biberler kızartılır.
Patates ve patlıcanlar suyu süzüldükten sonra iyice kurulanır ve sonrasında sırayla kızartılırlar.
Fazla yağ için kızartılan sebzeler bir peçete üzerinde bekletilir.
Sosu için bir tavaya yağ koyulur. Domatesler rendelenir ya da küçük küçük doğranır.
Zeytinyağına sarımsaklar eklenir kavrulur ve ardından domatesler eklenir.
Baharatlarda eklendikten sonra birkaç dakika kaynatılır ve altı kapatılır.
Kızartılan sebzeler birleştirilir ve sos üzerine dökülür.
En üste ise ev yapımı yoğurt ilave edilir. Afiyet olsun.
Şakşuka Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarif için gerekli olan patlıcanların, körpe ve çekirdeksiz olmasına özen gösterin.
Tarife başlamadan önce patlıcanları suda bekletmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede acılıkları daha çabuk gidecektir.
Dilerseniz şakşukanın içerisine patates de ilave edebilirsiniz. Patatesleri kızartıp sosu dökmeden önce patlıcanlarla harmanlamak yeterli olacaktır.
Servis tabağına mutlaka kağıt havlu koyun ve sebzelerin yağını salmasını bekleyin.
1 Porsiyon Şakşuka Kaç Kaloridir?
Sebzelerle harmanlanan şakşukanın bir porsiyonu, yaklaşık 65 kaloridir. Yağ miktarını azaltarak diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.
Domates sosuyla harmanlanmış nefis bir yemekle karşınızdayız. Hemen hemen birçok sebze ve et yemeğinin içerisinde kullanılan domatesi, bu kez sos olarak tercih ediyoruz. Kızartılmış patateslerin domatesli sosla harmanlanmasıyla hazırlanan bu yemeği, özellikle yemek hazırlamaya çok vakti olmayanlar için önerebiliriz. Ayrıca yaz aylarında sık sık tüketilen domates soslu patatesi, patlıcan ve biber ile zenginleştirebilirsiniz. Peki, domates soslu patates nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, kolay domates soslu patates tarifine geçebiliriz.
Domates Soslu Patates Tarifi İçin malzemeler
3 patates
3 domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı un
Tuz
Taze kekik
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Domates Soslu Patates Nasıl Yapılır?
Patatesleri soyup küçük küpler şeklinde doğrayın. Ayçiçek yağını tavaya alıp ısıtın. Patatesleri kızartıp ılık olarak saklayın.
Domatesleri soyup rendeleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Domatesleri ekleyip soteleyin.
Un, sirke, tuz ve toz kırmızı biberi ekleyip karıştırın ve suyunu çekince ocaktan alın.
Patatesleri servis tabağına alın. Üzerine domatesli sosu gezdirin. Taze kekikle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Domatesleri rendelemek yerine kabuklarını soyup küçük küçük doğrayabilirsiniz.
Kızarttığınız patatesleri kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağın süzülmesini sağlayabilirsiniz.
Domates sosuna sivri biber ekleyerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Daha iyi bir tat için, patateslerin üzerine ilk olarak yoğurt ekleyin. Ardından domates sosunu üzerinde gezdirin.
1 Porsiyon Domates Soslu Patates Kaç Kalori?
Domates soslu patatesin bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Kızartma usulü kullanıldığı için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
2 kabak
4 domates
4-5 siyah zeytin
6-7 dal dereotu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Domatesli Kabak Salatası Nasıl Yapılır?
Kabakları temizleyip yıkayın ve halka halka dilimleyin. Tuz serpip süzgeçte 5-10 dakika bekletin. Kağıt havlu ile kurulayın.
Sıvıyağı tavada kızdırıp kabakları çok az soteleyin. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağıın çektirin.
Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu bir kasede karıştırıp salatanın sosunu hazırlayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Dereotunu kıyın.
Domatesleri yıkayıp halka halka dilimleyin ve servis tabağının kenarına dizin. Ortasına kabakları yerleştirin.
Üzerine zeytinleri serpiştirip hazırladığınız sosu gezdirin. Dereotu serpin ve servis yapın. Afiyet olsun.
8 parça kuru domates
4 yemek kaşığı kıyılmış siyah zeytin
4 yemek kaşığı kıyılmış yeşil zeytin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
Kuru Domatesli Garnitür Nasıl Yapılır?
Domatesleri sıcak suda bekletip yumuşatın ve küp şeklinde doğrayın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinleri ve kekiği ekleyin. Zeytinyağını gezdirip servis yapın.
1 salçalık kırmızı biber
2 domates
5 diş sarımsak
1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 su bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin
1 çorba kaşığı çekilmiş badem
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çorba kaşığı kapari turşusu
Yeşil Zeytinli Garnitür Nasıl Yapılır?
Pratik yemek tarifleri arasında iyi bir seçim...
Salçalık biberi közleyin.Kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın.Domateslerin kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın.Sarımsakları soyup zeytinyağının yarısı ile havanda ezin.
Kabukları soyulmuş sarımsaklar,zeytinyağı,kapari, dilimlenmiş yeşil zeytinin yarısı, biber salçası, çekilmiş badem, kimyon ve kırmızı biberi ekleyin.Mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar ezin. Doğranmış kırmızı biber, kalan dilimlenmiş yeşil zeytin ve domatesleri ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız sosu dilediğiniz bir makarna çeşidiyle harmanlayıp veya kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürerek servis yapın.