Çanakkale mutfağının özgün yemekleri arasında yer alan çırpma, hem besleyici, hem de vitamin deposu bir tariftir. Genellikle yemeklerin aperatif olarak sunulur. Kabak çırpması veya ıspanak çırpması olarak ikiye ayrılır. Biz, ıspanakla yapılan nefis çırpma tarifini seçtik. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan çırpma nasıl yapılır birlikte görelim
Çırpma Tarifi İçin malzemeler
Yarım kilo ıspanak
500 mililitre su
2-3 adet yeşil soğan
4.5 su bardağı un
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Çırpma Nasıl Yapılır?
İlk olarak soğanların kabuklarını soyun ve ıspanakları bol su ile yıkayın.
Ardından soğan ve ıspanakları ince ince doğrayın ve süzgeçte kuruyana kadar bekletin.
Farklı bir kabın içerisine un ve suyu alın. Koyulaşana kadar çırpın.
Hamur kıvamına geldiğinde sevdiğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
Daha sonra fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız hamurun yarısından biraz fazlasını tepsinin içine alın ve yayın.
Tepsideki hamurun üzerine kıyılmış soğan ve ıspanakları ekleyerek yayın.
Üzerine kalan hamuru da yayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında ortalama 20 dakika kadar kızartın.
Hazırladığınız çırpmayı çay veya ayranla birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Çırpma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Ispanaklarda toprak kalmaması için bol su ile yıkamayı unutmayın.
Ispanak ve soğanların suyunun süzüldüğünden emin olun. Aksi takdirde hamurun kıvamı bozulacaktır.
Tarifte ıspanak yerine kabak da kullanabilirsiniz.
Ispanakların üzerini tam olarak kapatmayacak şekilde hamurla doldurun.