Koltuk Altı Kararması Nedir

Son güncelleme: 13.10.2022 22:18
  • Koltuk altı kararması, renk pigmentlerinin çoğalması nedeniyle ortaya çıkan, cildin normalden daha koyu renkte görülmesi ile karakterize bir durumudur. Estetik görünümde bozulma, deride kuruluk, kaşıntı, hassasiyet gibi şikâyetlerle kendini belli eder. Sadece koltuk altını değil vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilen cilt koyulaşması sorunu aşırı kilo, tip 2 şeker hastalığı, hormon bozukluğu ya da kanser gibi farklı rahatsızlıkların bir bulgusu olarak meydana gelebilir.

    Koltuk Altı Kararması Nedir?
    Koltuk altı kararması, deride bulunan renk pigmenti sayısındaki artış nedeniyle cildin normal renginden daha koyu bir renk alması durumudur. Bu görünüm, eğer başka bir hastalığa sekonder olarak ortaya çıkmamışsa, genellikle sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte sıklıkla estetik açıdan kişiyi rahatsız ederek çözüm arayışına yöneltir. Özellikle havaların ısındığı ilkbahar ve yaz dönemlerinde kısa kollu kıyafetlere geçilmesi ile birlikte koltuk altları daha görünür hale gelir. Bu bölgenin vücudun diğer kısımlarına göre daha koyu renkte olması birçok kişide utanç duygusu ve özgüven kaybı ile sonuçlanır.

    Koltuk Altı Kararması Bir Hastalık Belirtisi Midir?
    Çeşitli sebepler ile ortaya çıkabilen koltuk altı kararmasının nedenleri arasında bazı ilaçların kullanımı, kanser, şeker hastalığı, hormonal rahatsızlıklar ve genetik aktarım sayılabilir. Ayrıca akantozis nigrikans hastalığının bir bulgusu da olabilir. Akantozis nigrikans, vücudun kıvrım yaptığı koltuk altı, boyun arkası, kasık, dirsek, diz gibi bölgelerde ciltte koyulaşmaya sebep olan bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Rahatsızlığın belirtilerinden bazıları etkilenen bölgelerde ciltte kuruluk, kadifeye benzer görünüm, kaşıntı ve kötü koku olarak sıralanabilir.



    Koltuk Altı Kararması Nedenleri Nelerdir?
    Koltuk altı kararması, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin tüm bireylerde meydana gelebilen bir şikâyettir. Herhangi bir hastalığın bulgusu olabileceği gibi kötü hijyen, deodorantlar, epilasyon cihazı ya da jilet kullanımına bağlı tahriş gibi farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorununun detaylı bir muayene ile altta yatan sebeplerini belirlemek, doğru tedavi prosedürüne karar vermek açısından önem arz eder. Çünkü etkili bir tedavi yöntemi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Koltuk altı kararması nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

    Genetik Faktörler:

    Koltuk altı kararmasına neden olan bazı rahatsızlıklar kişiye ebeveynlerinden kalıtım yoluyla aktarılır. Bu nedenle aile üyelerinde veya akrabalarında cilt koyulaşması olan kişilerin kendilerinde de bu sorunun görülme riski vardır.

    Hormonal Bozukluklar:
    Bazı hormonal rahatsızlıklar insülin seviyesini bozarak kan şekerinde düzensizliğe neden olur. İnsülin seviyesinde meydana gelen değişimler vücuttaki pek çok dokuyu olduğu gibi cilt yapısını da etkiler. Bu hormonal bozukluklar arasında polikistik over sendromu, akromegali, cushing sendromu ve hipotiroidizm sayılabilir.

    İlaç Kullanımı:
    Bazı ilaçların kullanımı vücutta insülin-şeker seviyesinde değişikliklerle kendini gösterebilir. İnsülin seviyesindeki yükselmeler ise koltuk altı kararmasına yol açabilir. Örneğin steroid grubu ilaçların kullanımı, büyüme hormonu takviyesi, doğum kontrol hapları, insülin enjeksiyonu ve niasin alımı kan insülin seviyesi değişiklikleri yapabilmekte.

    İnsülin Direnci - Tip 2 Diyabet:
    İnsülin direnci olan hastaların vücutlarındaki doku ve organlar insülinin etkilerine dirençlidir. Bu nedenle kan şekeri seviyesinin düşmesinde görevli olan insülin görevini yapamaz ve bu durumda kişinin kan şekeri yükselir. Buna bağlı olarak tip 2 şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Kan glikoz seviyesinin yükseldiği diyabet, deri kararmasının sebeplerinden biridir.

    Kanser:
    Mide, karaciğer, kolon gibi sindirim sistemi organlarında görülen kanser tipleri cildin koyu renk almasında rol oynayabilir. Bu bölgelerde görülen kanser ve tümörler, büyüme faktörlerinin seviyesini artırabilir. Büyüme faktörleri ile uyarılan cilt pigment hücre sayısındaki artış bazı bireylerde cilt kararması olarak karşımıza çıkar.

    Obezite:
    Aşırı kilo, insülin direncini tetikleyen bir durumdur. İdeal vücut kilosundan fazla ağırlığa sahip olan bazı kişilerde şeker hastalığı riskinde artış olur. İnsülin direnci ve diyabet ise koltuk altı kararması sorununu tetikleyebilir.

    Tahriş:
    Koltuk altı bölgesini çok tıraş etmek, koltuk altı kıllarını yolmak, aşırı terleme, deodorant kullanımı gibi bazı durumlar ciltte tahrişe neden olarak bölgede koyu renk görünümü gelişimine zemin hazırlayabilir.

    Koltuk Altı Kararması Tedavi Edilebilir Mi?
    Koltuk altı kararması tedavi edilebilir bir cilt sorunudur. Bu soruna neden olan faktörler detaylı bir inceleme sonucunda tespit edilerek tedavi sürecine başlanabilir. Altta yatan sebep bir hastalıksa, bu hastalığa yönelik tedaviler uygulanır. İlaç kullanımı nedeniyle deride kararma görülüyorsa, kullanılan ilaçların dozunun azaltılması ya da ilacın bırakılması gündeme gelebilir. Kararma, cilt tahrişine yol açan yanlış uygulamalar neticesinde ortaya çıkmışsa; yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılarak koltuk altı renginin açılması yolunda adım atılabilir. Bu bilgilerin ışığında koltuk altı kararması tedavi yöntemleri arasında ilaç kullanımı, davranış değişiklikleri, obezite ya da insülin direnci gibi altta yatan sorunun tedavisi sayılabilir.
#13.10.2022 22:16 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#13.10.2022 22:18 0 0 0