Histamin Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Histamin intoleransı nedir? Kanda histamin yüksekliği neden olur? Düşük histaminli beslenme (Histamin diyeti) nedir? İşte, beslenme önerileri:
Histamin bağışıklık ve sindirim sistemi içerisinde görev alan bir tür nörotransmitterdir. Histaminin görevi bedeni çevreden gelen potansiyel tehditlerden; alerjenler, toksinlerden korumaktır. Bağışıklık sistemimize yabancı bir madde girdiği anda kanda bulunan histamin seviyeleri yükselir ve zararlı mikroorganizma ile savaşır. Aynı zamanda sindirimde, bedenin kendi kendini iyileştirmesinde de rol alan histamin her daim kanda bir miktar bulunur.
Histamin İntoleransı Nedir?
Bazı durumlarda ise kandaki histamin oranı çok yükselir. Beden ürettiği histamini yeterince hızlı atamamaya başlar. Bu da histamin intoleransını meydana getirir. Fakat bu intolerans, glüten intoleransı gibi histamin alerjisini göstermez. Sadece kanda histamin yüksekliğini işaret eder.
Kanda Histamin Yüksekliği Neden Olur?
Bazı alerjiler, bağırsak mikrobiyotasının dengesizleşmesi, çölyak hastalığı, bazı ilaçların kullanımı, genetik yatkınlık, yüksek histaminli beslenme kanda histamin yüksekliğine sebep olabilir.
Histamin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Yüksek histamin çoğu zaman alerjiye benzer semptomlarla ortaya çıkar. Fakat alerjiden en büyük farkı uzun süreli olması ve aniden belirmemesidir. Gerçek bir alerjik reaksiyon, alerjen ile bedenin temas ettiği anda, tüm şiddeti ile gerçekleşir. Histamin intoleransı ise bedende uzun bir dönem boyunca biriken histamin sonucu, kademeli olarak yaşanır.
Yüksek histamin seviyesini normale getirmek için en etkili yöntem düşük histaminli beslenmeden geçmektedir.
Histamin Diyeti Nedir?
Düşük histamin diyetinin temel amacı beslenmenin histamin seviyeleri üzerindeki etkisini en aza indirmektir. Fakat bu sıfır histamin diyeti demek değildir. Çevresel histamin maruziyetini sıfırlamak mümkün olamaz. Bu nedenle amaç; kişi özelinde, elverdiği kadar en aza indirgemektir.
Histamin Diyetinin Genel Kuralları
Taze, buzdolabına girmeden, uzun süre muhafaza edilmeden tüketilen gıdalarda daha düşük histamin bulunur. Olgunlaşma süreci besinlerdeki histamin seviyelerini arttırır. Buzdolabında bekletmek yerine taze gıdayı hemen dondurmak, histamin yükselmesini engelleyen iyi bir muhafaza etme yoludur.
Fermente gıdaların içinde yüksek histamin bulunur.
İşlenmiş, paketli; koruyucu ve renklendirici içeren gıdaların neredeyse hepsi yüksek histaminlidir.
Kalsiyum, C vitamini, D vitamini, magnezyum, çinko, kuarsetin takviyeleri histamin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Düşük Histamin Diyeti yaşam boyu değil, kısa bir dönem; negatif semptomlar kalkana kadar sürdürülür. Bu kişiye göre değişmekle beraber 1 haftadan 1 aya kadar sürer.
Yüksek Histaminli Uzak Durulması Gereken Besinler
Fermente gıdalar; turşu, kombucha, yoğurt
Eskitilmiş peynirler
Avokado
Kuru meyveler
Nohut
Mercimek
Maya içeren her tür gıda
Sirke ve sirke içeren her tür gıda
Konserve gıdalar
Kırmızı biber, tarçın, karanfil
Histamin Üretimini Tetikleyen Besinler
Alkol
Domates
Brüksel lahanası
Ceviz
Çilek
Narenciye
Kivi
Ananas
Muz
Çikolata
Ispanak
Kabuklu deniz ürünleri
Enerji içecekleri
Her türde çay
Tüketilmesinde Sakınca Olmayan Besinler
Organik hayvansal ürünler
Taze balık
Yukarıdaki listelerde yer almayan taze meyve ve sebzeler özellikle; karpuz, soğan, elma, yaban mersini
Glüten içermeyen tahıllar
Bitkisel; Hindistan cevizi, badem, pirinç sütü
Yumurta sarısı
Yer fıstığı ezmesi
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı
Taze baharatlar; zerdeçal, zencefil, kekik
Histamin intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız bir süre boyunca Düşük Histamin Diyeti yapmak ve sonucunda kendinizi daha iyi hissedip hissetmediğinizi görmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Bunun yanı sıra eğer diyetin sonucunda semptomlarınızda azalma yaşarsanız bir uzman yardımı ile histamin seviyelerini yükselten ana sebebi bulup, ortadan kaldırmaya yönelik bir yaşam tarzı oluşturmanızı tavsiye ederim.