Nar Hangi Mevsimde Yetişir?

Son güncelleme: 27.12.2022 13:26

  • Nar Hangi Mevsimde Yetişir?
    Nar hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Nar hangi mevsimin meyvesidir? İşte, cildi güzelleştiren antioksidan zengini nar çeşitleri ve hasat dönemleri:



    Kınagiller familyasına ait bir bitki olan nar, küçük çekirdeklere ve yüzlerce taneye sahiptir. Hafif ekşi ve tatlı bir tada sahip olan bu meyve, sade bir şekilde tüketilir. Ayrıca tatlı yapımında ve salatalarda da kullanılır. Narın suyunun sıkılarak tüketilmesi, Orta Doğu ülkelerinde oldukça yaygındır. Nar sirkesi ve nar ekşisi de nar meyvesinden elde edilen ve yemeklerde kullanılan besinlerdir. B vitamini, C vitamini ve potasyum bakımından zengindir.


    Nar Hangi Bölgede Yetişir?

    Dünyada nar üretiminin en çok yapıldığı yer Hindistan'dır. Sırasıyla İran, Çin ve Türkiye Hindistan'ı takip eder. 2016 verilerine göre nar üretiminde Türkiye 4. sırada yer almaktadır. Hindistan ve Çin'de nüfusun fazlalığı nedeniyle ihracat fazla yapılamamaktadır. Türkiye, İran ve İspanya nar ihracatında önemli bir paya sahiptir.


    Ülkemizde nar üretimi Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır. Antalya, Denizli, Muğla, Mersin, Gaziantep, Aydın ve Hatay, nar yetiştiriciliği ile öne çıkan şehirlerimizdir.


    Nar Hangi İklimde Yetişir?



    Nar ağacı, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişir. Kuraklığa karşı dirençli bir yapısı vardır. Akdeniz yağış rejiminin etkili olduğu bölgelerde yetişir. Güneşi çok seven bu bitki, -10 derece kadar soğuğa dayanabilir. Daha yağışlı bölgelerde kökleri çürüyebilir. Geç çiçek açtıkları için ilkbahar donlarından zarar görme riskleri düşüktür. 


    Nar Hangi Toprakta Yetişir?



    Nar, çakıllı, kumlu, kireçli, silisli, killi ve ağır killi gibi çeşitli topraklarda yetiştirilebilir. Toprak yönünden fazla seçici değildir. Alkali ve asit topraklarda da yetiştirilebilmektedir. Tuzluluğa orta seviyede dayanıklıdır. Kuru ve sıcak hava koşullarına karşı derin, geçirgen, serin ve nemli topraklarda yetiştirildiği görülmektedir. Toprak pH'ı 8-8.5 aralığındadır. Sulamanın az ve sık yapılması uygundur. Ancak hasattan 10-15 gün önce sulama işlemine son verilmelidir.


    Nar Hangi Mevsimde Yetişir?

    Nar, sonbahar meyvesidir. İlkbaharda çiçek açar ve gelişimi devam eder. Eylül ve Ekim aylarında hasadı yapılarak tezgahlardaki yerini alır. Kasım ve Aralık ayında da pazar tezgahlarında nara rastlamak mümkündür.



    Nar Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

    Hicaz narı: Genellikle Alanya'da yetiştirilen bu narın kabukları kırmızı-sarı renktedir. Orta sertliktedir. Ekşi-tatlı bir tada sahiptir. Kendine verimli bir çeşittir.
    Kadı narı: İnce kabuklu ve ufak çekirdekli bir nar çeşididir. Tatlı ve suludur. Ayrıca çok dayanıklı bir yapıya sahiptir. Eylül ve Ekim ayında hasat edilir.
    Çekirdeksiz nar: Mersin'in Anamur ilçesinde yetiştirilmektedir. Yumuşak ve tatlıdır. Çok aranılan bir çeşittir. Eylül-Ekim arası hasat edilir.
    Silifke aşısı: Tatlı narlara yakın mayhoş bir tadı vardır. Silifke'de yetişen bu nar, orta derecede serttir. Eylül-Ekim ayında hasat edilir.
    Kuytucak narı: Adana yöresine has yerel nar çeşitlerinden biridir. İri taneli ve tatlıdır. Meyveleri Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır.
    İzmir narı: Kabuk rengi pembedir. Yumuşak ve tatlıdır. 
    Kara nar: Ayvalık'ta yetişir. Kabuk rengi pembe, dane rengi kırmızıdır. Sert ve tatlı bir çeşittir. Eylül ve Ekim ayında hasat edilir.
#27.12.2022 13:26 1 0 0