Sürekli evde, kendi elleriyle yemek tarifi hazırlayanlar bilir, her gün yemek yapıyor olmanın belki de en zor noktası hangi yemeği yapacağını uzun uzun düşünmek, evdeki malzemelere de uygun olarak "Bugün ne pişirsem?" sorusuna cevap aramaktır.
Özellikle akşam yemeği yapmak için az zamanı olanlar, işten yorgun argın gelip gece olmadan akşam yemeği hazırlamaya çalışanlar için bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir, her güne farklı bir pratik tarif bulmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
Tam da bu yüzden size mevsim sebzeleriyle yapabileceğiniz ferah yemeklerden, et, tavuk, balık ve baklagil tariflerine, çeşit çeşit yemekten oluşan toplam 15 farklı ve pratik akşam yemeği önerimizle geldik! Size de "Bugün ne pişirsem?" derdine çare olacak bu pratik tarifleri bir köşeye not etmek ve her gün hiç düşünmeden birini yaparak zamandan tasarruf etmek düştü.
Listemizin ilk 4 maddesinde sizi bekleyen çorba, salata ve tatlı gibi tarifleri değerlendirerek dört dörtlük nefis bir menü de oluşturabilirsiniz, bizden söylemesi.
Arpa şehriyeli çorba tarifi Arpa şehriyeli çorba tarifi
Malzemeler:
1/2 su bardağı arpa şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
6 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için:
5 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Nefis terbiyesi kesilmiyor, arpa şehriyeleri tam kıvamında pişiyor. Şahane bir çorbayla menüsünün açılışını yapmak isteyenler buraya.
Nasıl Yapılır?
Tereyağı ve arpa şehriyeyi tencereye alıp kavurmaya başlayın. Üzerine sıcak suyu ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Terbiyesi için gerekli tüm malzemeleri bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan terbiyeye bir kaşık karıştırıp hızlıca karıştırın. Ilıyan terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve kaynamaya bırakın. Servis öncesi dilerseniz üzerine baharatlı tereyağı kızdırıp gezdirin. Ellerinize sağlık.
Pilav üstü et döner tarifi
Malzemeler:
500 gram kıyma
1 adet soğan
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
Pilav için:
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Et yiyip de onu sevmeyen yok desek yeri. Hadi o zaman gelin şimdi onu evde, tıpkı dışarıda yedikleriniz gibi hazırlayalım.
Nasıl Yapılır?
Pilavlık malzemeler hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğurun ve streç filmin içine aktarıp sıkı sıkı sarın, iki ucunu bağlamayı unutmayın ve bu harcı 1 gün dondurucuda bekletin. Dondurucudan çıkardıktan sonra 10 dakika bekletin ve ardından bıçakla ince ince kesin. Bir tavada tereyağı ve biberi kızdırın, dilimlediğiniz etleri içine atıp pişirin. O sırada pilavı hazırlayın ve pilav üstü döner şeklinde servis edin. Ellerinize sağlık
Şopska salatası tarifi
Malzemeler:
2 adet büyük boy domates
2 adet salatalık
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1/4 demet maydanoz
1/2 su bardağı beyaz peynir
Sosu için:
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi (arzuya göre)
Evinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz en ferah, en renkli salatalardan biri karşınızda! Her yemeğin yanına yakışır.
Nasıl Yapılır?
Salatanın temel malzemeleri olan domates, yeşil biber, salatalık ve kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Bir salata kasesine alın ve karıştırın. Ardından ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Salata sosunu hazırlamak için zeytinyağı, tuz, sirke ve limon suyunu bir kaseye ilave edin ve karıştırın. Sosu salataya ekleyin ve son olarak ufalanmış beyaz peyniri üzerine serpin ve güzelce karıştırıp servis tabağına alın. Arzuya göre maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Ellerinize sağlık.
Akçaabat Köftesi
Her lezzet yerinde yenince güzel. Sırf o nefis lezzeti tatmak için kilometrelerce yol aldıran tariflerden biri de hiç şüphesiz Akçaabat köftesi. Lezzetinin ünü tüm ülkeye yayılan bu köfte için yollara düşemiyorsanız, tarifi mutfağınıza getirdik.
Bu nefis lezzeti evimize davet etmemiz kaçınılmazdı. Köftenin özelliği içerisinde 2 çeşit farklı kıyma kullanması ve baharatsız, yumurtasız oluşu. Az öz malzemeyle hazırlanabilecek en nefis köfte tariflerinden biri diyebiliriz onun için. Köftenin harcını ne kadar dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. İçi sulu sulu kalması için döküm tavada pişirmenizi şiddetle öneririz. Yanında domates ve biber pişirmeyi unutmayın. Şimdiden ellerinize sağlık.
Akçaabat Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
500gramdana kıyma
100gramyağlı kuzu boşluk eti
3-4dişsarımsak(rendelenmiş)
1yemek kaşığıgaleta unu(ya da ekmek kırıntısı)
1tatlı kaşığıtuz
1çay kaşığıkarabiber
Akçaabat Köftesi Tarifinin Püf Noktası
İki ayrı kıymayı aynı anda çektirmek, fazla yağ ilave etmeden ideal köfteye ulaşmanıza yardımcı olur.
Akçaabat Köftesi Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz fırının ızgara telinde 180 derecelik fırında da köftelerinizi pişirebilirsiniz.
nasil-yapilir
Akçaabat Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Yoğurma kabına tüm malzemeleri alın.
5 dakika boyunca yoğurun.
Avuç içi kadar parçalar koparıp elinizde bastırın. Bu şekilde hepsini hazırladıktan sonra buzdolabında dinlendirin. Ne kadar çok dinlenirse o kadar lezzetli olacaktır.
Döküm tavada ya da normal tavada önlü arka pişirin.
Yanına közlenmiş domates, biber ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Et nasıl marine edilir, marinasyon nedir ve nasıl yapılır merak edenleri hemen böyle alalım, işin tüm sırlarını en özel püf noktalarıyla anlatalım. Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntemdir. Sirke ya da limon suyunun başrolde olduğu marinasyon sürecinde baharatlar ve özel yağlar da devreye girer.
Aslında evde et marinasyonu yapmak o kadar da zor değildir. Yalnızca inanmanız ve malzemeleri hazırlamanız yeterli. Tabii bir de kırmızı eti nasıl seçeceğinizi bilmelisiniz. Kırmızı et seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sizlere daha önce de anlatmıştık.et nasıl marine edilir anlatmaya başlayalım
İçindekiler
Et nereden alınır?
Marinasyon için hangi kırmızı eti seçmelisiniz?
Kırmızı et nasıl marine edilir?
En bilinen marine sosları nelerdir?
Marinasyonda neler yapılmalı, neler yapılmamalı?Marine edebileceğiniz etler: Pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli olacaktır.
Marine etmenize gerek kalmayan etler: Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon. Bu etler kendiliğinden yeteri kadar lezzetli olan etlerdir. Marinasyona ihtiyaç duymaz.Eğer kırmızı et marine etmek istiyorsanız öncelikle yassı olacak etleri tercih etmeniz gerekiyor. Mermer görünümü de dediğimiz kalın, ele gelir ancak pürüzsüz şekilde kesilmiş etler de tercihiniz olabilir.
Bu noktadan sonra marinasyon işlemine başlayabilirsiniz.
Marine etmek için satın aldığınız eti bir buçuk parmak kalınlığında kesin: Bunun nedeni marine sosunuzun etin her yerine dağılabilmesi. Asidin etin içine işleyip kas yapısını rahatlatması gerekiyor. Kalın bir et kullanırsanız etin dışı marine olurken içine işlemeyecektir.
Marine sosunuzu hazırlayın: Hazırlayacağınız marine sosuna göre olarak malzemeleri elde edin ve sırasıyla karıştırın. Neredeyse tüm marine sosları içinde asidik bir element bulundurur. Bu element ya sirke, ya limon ya da şaraptır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Marinasyon sosunuz için çok yüksek oranda asidik element kullanmamak. Etin yapısını bozmaya neden olabilirsiniz.
Marinasyon için temel sosları birazdan anlatacağız.
Eti marinasyon kabına yerleştirin: Hazırladığınız eti bir poşet ya da kaba alın. Üzerine de marinasyon sosunu dökün. Sosun etin her tarafına geldiğine emin olun. Eğer marinasyon için fazla vaktiniz yoksa ete hafif bir şekilde masaj yaparak marinasyon sosunu yemesini sağlayabilirsiniz.
Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Bu sürelere sadık kalın.
Marinasyondan çıkardığınız eti afiyetle pişirin: Etiniz buzdolabında marine sosuyla bir güzel karıştı. Sıra geldi eti çıkarmaya. Eti paket ya da poşedinden çıkarırken üzerindeki marine sosunun akmasına izin verin ve hatta bir ya da iki kez çok hızlı olmayacak şekilde sallayın. Ardından etin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Eğer farklı bir tarif uygulayacaksanız ve hemen pişirmeiz gerekiyorsa tarife sadık kalın.
Mutfağınızda kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ve en bilinen iki adet marinasyon sosu vardır. Bu soslar etin lokum gibi olmasına yardımcı olur. Ancak hazır olun, yalnızca marine soslarını hazırlayacağımız bir yazımız da olacak.
Karabiber ve tuz marine sosu: Evdeki birkaç malzemeyle süper bir marine sosu hazırlamak elinizde. Ev ekonomisine katkıda bulunur, etlerinizi mis gibi yapar kendisi.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Balzamik sirke marine sosu: Bu sosu hazırlamak malzemeleri bir araya getirmek bakımından zor olabilir ancak hazırlanışı çok kolay. Ayrıca ete oldukça karakteristik bir lezzet veriyor. Yaklaşık 2 saat marine süresi yeterlidir.
Gerekli malzemeler şöyle: Minik parçalara ayrılmış 2 adet orta boy soğan, 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik, çeyrek su bardağı soya sosu, 3 yemek kaşığı esmer şeker, 2 yemek kaşığı balzamik sirke ve 80 ml. zeytinyağı. Hepsini karıştırın ve etinizi marinasyona uğurlayın. Yaklaşık 2 saat marinasyon yeterlidir.
Etleriniz hazır. Şimdi gelelim marinasyona dair en önemli bilgilere.
Marinasyon sosunuzu başka bir yerde kullanmayın: Çünkü etten marine sosuna geçen bakteriler nedeniyle zehirlenme riski yaşayabilirsiniz.
Eti asla dövdürmeyin: Çünkü satın aldığınız et bütün halinde kalabildiğinde ve kendi formları içinde kaldığında güzel olacaktır.
Eti hemen servis etmeyin: Biliyoruz ki etiniz hazır diye sabırsızlanıyorsunuz ancak 5 dakika bekleyip eti öyle servis etmenizi öneriyoruz. Bunun nedeni de etin kendi suyunu hemen salmaya teşne olması. Tabağınızda yer alacak o kötü görüntüyü engellemek istiyorsanız eti az da olsa bekletin ve öyle servis edin.
Marine ettiğiniz eti dondurmayın: Yani buz tutmasına izin vermeyin, eti buzdolabında marine edin. Böylece marinasyon sürecinden geçen eti sulandırmadan pişirebilirsiniz. Aksi halde etin üzerinde kalan buzlar etin tadını bozmaya neden olabilir.
Marinasyon için kapanabilen poşetler kullanın: Ağzı klipsli poşetler marinasyonda daha rahat hareket etmenizi sağlar. Dilerseniz ete masaj yapabilir, dilerseniz çok hafif hareketlerle eti içinde döndürebilirsiniz.
Marinasyon poşedinin içindeki havayı alın: Yine bakterilere karşı aldığımız bir önlem. Bildiğiniz gibi havayla temas eden bakteriler daha çabuk üreyecektir. Önlerini keselim!
Marine ettiğiniz eşi yüksek ateşte mühürleyinaha önce sizlere kırmızı eti pişirirken mühürlemenin nasıl yapıldığını anlatmıştık. Etinizi iyi bir şekilde mühürleyerek en ideal pişirmeye ulaşın.
Ciğerin küçük parçalar halinde kesilip una bulandıktan sonra kızartılmasıyla oluşan bir yemek tarifi Arnavut ciğeri. Arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis ediliyor, olmazsa olmazı sumaklı ve maydanozlu soğan salatası. Kimyonun ciğere yakıştığı bilinen bir gerçek olsa da limon sıkıp yemeği tercih edenler de var.
Kızgın yağda kızartılarak hazırlanan ve belirli püf noktaları bulunan Arnavut ciğeri, iştah açan ve ağız sulandıran bir başlangıç ve ana yemek tarifi. Sizler de bu lezzetin tadına varmak isterseniz buyrun mutfağa! Daha önce böyle güzel bir et yemediğinize eminiz. Afiyet olsun!
Bu tarif lokantalarda yediğiniz Arnavut ciğerlerinden farksız, hatta onlardan çok daha nefis! Sumaklı soğan ve patates kızartmasının eşlikçiliğiyle bugün sofralarınızı güzelleştirmeye geliyor. Üstelik tarifimizi bire bir uyguladığınızda yumuşacık lokum kıvamında ciğerler hazırlamış olacaksınız. Lokum gibi bir ciğer yapmak için en önemli püf noktası ciğeri yıkamamak ve en fazla 3-5 dakika kızgın yağda kızartmak. Bu püf noktalarına uyarak yapılan ciğerin çok lezzetli oluyor. Diğer detaylar için hadi sizi tarifimize alalım. Şimdiden ellerinize sağlık!
Lokanta Usulü Arnavut Ciğeri Tarifi Nasıl Yapılır?
Ciğeri süzgeçe koyup kanının süzülmesi için bekletin.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim1
Bir kap içerisine unu alın. Üzerine ciğerleri ekleyin ve tuz serpin.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim2
Ciğerlerin her yerini una bulayın. Kevgir yardımıyla fazla ununu eleyin.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim3
Kızgın yağda ilk olarak patatesleri kızartın.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim6
Daha sonra ciğerleri ara ara karıştırarak kızartın. Ciğerleri en fazla 3-5 dk. pişirin. Bu süre yeterli olacaktır. Daha fazla süre kızartılması ciğerin sertleşmesine sebep olur.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim4
Ardından kevgir yardımıyla fazla yağını süzdürerek bir tabağa alın.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim5
Soğanı piyazlık doğrayın ve tuz ekleyip güzelce ovun. Maydonozları ince ince kıyın. Soğana maydanozu ve sumağı ekleyip karıştırın.
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim7
Kızarmış patates, ciğer ve sumaklı soğanı bir tabakta buluşturun ve servis edin. Afiyetler olsun!
lokanta-usulu-arnavut-cigeri-yapim8
Lokantalarda bayılarak yediğimiz gerçek acılı ezme tarifi. İster kahvaltıda, ister 5 çayına, ister akşam yemeğinde ortaya, isterseniz et yemeklerinin yanına. Yapımı da çok kolay, 10 dakikada hazır.
Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler
Meze için:
2adet büyük boydomates
2adetkapya biber
2adetsivri biber
1adet orta boysoğan
2dişsarımsak
1tutammaydanoz
Domatesleri, biberleri, soğan ve sarımsağı ayrı ayrı robottan çekip bir kaba alın.
Üzerine maydonozu ince kıyıp ekleyin, kenara alın.
Ayrı bir kapta sos malzemelerini hazırlayın ve sebzelerin olduğu karışıma dökün.
İyice karıştırıp servis tabağına alın. Afiyet olsun.
Gurme kentimiz Antep’ten, belki de Antep’in en pratik yemeği geliyor. Karşınızda ana yemeklerin en güzellerinden biri olan, enfes lezzetlerin bir tepside buluştuğu enfes bir tarif: Antep tava tarifi! Hazırlaması inanılmaz kolay ve pratik olan bu güzeller güzeli yemek vazgeçilmeziniz olacak. Yanına da bir bulgur pilavı yaptınız mı, lezzetine doyum olmaz bir hal alıyor.
Hem hazırlaması çok zahmetsiz, hem de fırında piştiği için başında bekleme derdi yok. Ramazan sofralarına ya da kalabalık misafir ağırlayacağınız günlerin sofralarına da çok yakışacak türden bir tarif. Dilerseniz içerisine farklı baharatlar ekleyebilir, et miktarını da arttırabilirsiniz. Siz de kolayca ve çok lezzetli bir et yemeği hazırlamak istiyorsanız, Antep tava sizi bekliyor. Afiyetler olsun.
Patatesin ve soğanın kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Biberi de küp küp doğrayın. Patlıcanı alacalı soyup küp küp doğrayın. Domatesleri de küp küp doğradıktan sonra, et de dahil tüm malzemeleri bir fırın kabına yerleştirin.
antep-tava-1
Sosu için; salçayı bir kaba alın. Üstüne su ve baharatları ilave edin ve sarımsakları rendeleyin. Güzelce karıştırıp, tepsideki malzemelerin üstüne gezdirin.
antep-tava-2
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 60 dakika boyunca pişmeye bırakın.
antep-tava-3
Fırından aldıktan sonra sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!
antep-tava-4