Erzurum Sırın

Son güncelleme: 26.08.2007 19:24
  • Sırın

    noimage



    Bu böreğin memleketini bulmak zor. Ben Doğu Anadolu olarak biliyordum fakat Karadenizli bir kaç dostumuz kendi memleketlerinde de olduğunu söylediler. İsmi biraz değişik siron diyorlarmış. Şöyle ki Erzurum, Gümüşhane, Bayburt birbirlerine yakın şehirler ve yemekleri de benziyor. Yani bu börek çifte vatandaş... Tabi bu benim bildiğim benden habersiz başka vatandaşlıkları da olabilir..?

    Malzemeler;
    noimage


    15 yufka


    1 kg. yoğurt


    750 gr. tereyağ


    500 gr. ceviz içi


    4 diş sarımsak


    Pişirmek için sac
    noimage
    Hazırlanışı;


    Yoğurt koyu ayran kıvamında sulandırılır, çırpılır. Sarımsak rendelenip ilave edilir.



    noimage

    Tereyağ eritilir. Ceviz ince çekilir. Yufkalar tek tek sacda pişirilir. Kurumaması için bir örtüye sarılır.




    Büyük bir tepsiye bir yufka serilir. Üzerine bolca yağ, dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar yufka serilip ayran serpilir (bütün yufkayı ıslatacak şekilde).

    noimage

    Bir yufka üstü için ayrılır. Kalan yufkalar bir kat ayran bir kat tereyağ dökerek, yağ dökülen katlarda ceviz serpilerek bütün yufkalar serilir.





    noimage

    En son yağ, ceviz serpilip ayrılan yufka üstüne serilir. Dilimlenir.






    noimage

    Üzerine sadece yağ dökülür. Fırında hafif pembeleştirilir.






    noimage

    Üste serdiğimiz yufkayı topluyoruz. Eskiden mangal ateşinde pişirdikleri için üstü kurumuyormuş. Görüntüsü daha hoş oluyor.



    noimage









    Not:Yufkaları evde yapmak isterseniz ki biz bazen yapardık 1kg. un, su ve tuzla börek hamuru kıvamında yoğurup, 15 dakika dinlendirdikten sonra açıp, pişirebilirsiniz.
#15.08.2007 19:39 0 0 0
  • gardaş erzurum ketesin tadıda başka olur
#18.08.2007 14:49 0 0 0
  • emeğine sağlık ama erzurum a ait diğil ezurum su böreği kadayıf dolması meşhurdur
#26.08.2007 19:24 0 0 0