Nevşehir Göreme

Son güncelleme: 25.08.2007 14:01
  • Göreme, binlerce yıl eskiye dayanan geçmişi ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafyası ile Nevşehir,Ürgüp,Avanos üçgeninin tam ortasında yer almaktadır. Vadileri, yüzlerce peribacası ve bu peribacalarının içine oyulmuş kiliseleri ile adeta başka bir gezegene ait hissi uyandırmaktadır.
    noimage
    Bu yöreyi dünya üzerinde benzersiz kılan peri bacaları, tabiat ananın Erciyes'in kızgın lavlarına, rüzgar ve yağmurun gücüyle bir heykeltıraş gibi şekil vermesiyle oluşmuştur. İsmi ise insanoğlunun hayal gücünü yansıtmaktadır. Elli metreyi geçen boylarıyla bu şapkalı dikitlerin ancak periler tarafından yapılıp,kullanılabileceğini düşünen yöre halkı ''Peribacası'' adını koymuştur. Bu eşsiz yapıları sunan doğanın cömertliğine, adeta teşekkür edercesine peribacalarının içlerinin tasarımını insanoğlu üstlenmiştir. Kilise olarak kullanılmak için oyulan oda ve salonların duvarları, bugün bile canlı kalan fresklerle süslenmiştir. Peribacalarının yöre halkına ev sahipliği sadece kilise olarak değil, aynı zamanda barınak, şapel,manastır,mezar ve güvercinlik olarak da sürmüştür.

    Kapadokya yöresinin kalbinde yer alan bu şirin ve benzersiz kasaba, yüzyıllardır süregelen misafirperverliğini artık Türkiye ve dünya gezginlerine sunmaktadır. Tabiat ana ve insanoğlunun asırlar süren ve dünya üzerinde bir eşi daha görülmemiş işbirliği, Kapadokya yöresini ve onun kalbindeki Göreme'yi, dünyanın en önemli kültür turizmi merkezlerinden birine dönüştürmüştür. Sürekli artan ziyaretçi sayısına paralel olarak, bölgede 100'den fazla konaklama tesisi bulunmaktadır. Her türlü bütçeye hitab eden bu tesisler arasında, dünya standartları üzerinde hizmet veren butik otellerden,kayaların içine oyulmuş pansiyonlara kadar çok seçenek sunulmaktadır.

    noimagenoimage
    noimage
#24.08.2007 19:52 0 0 0
  • Göreme Tarihî Millî Parkı

    Göreme, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

    Milli Park alanında; batı ve güney yönünde Ankara-Adana karayolu, Niğde ya da Aksaray'dan Nevşehir'e ulaşan karayolu, doğu ve kuzeydoğudan Kayseri'den Avanos'a ya da Ürgüp'e gelen karayolu ile ulaşılır.

    noimage

    Milli Park orta Anadolu 'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir.

    noimage

    Volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans Kilise mimarisi ve hiristyan tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden, merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir.

    Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması, gizlenmek isteyen veya dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır hayatı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır. Manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve keşiş hücreleri, depo ve şarap yapım yerleri bulunan mekanlar oyulmuş, duvar resimleri ile süslenmiştir.

    Ayrıca saha içerisinde, Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Çavuşin, Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan tarihi ve doğal bütünlüğü sağlayan sahaları teşkil eder.

    Yukarıda anlatılan; Göreme'nin eşsiz jeomorfolojik oluşumu, estetik manzara yapısının görsel değeri ile tarihi ve etnolojik yapısı Milli Parkın kaynak zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.
#25.08.2007 13:56 0 0 0
  • teşekkürler paylaşımınız için
#25.08.2007 14:01 0 0 0